Verbind je met ons

rampen

EU helpt in reactie op overstromingen in Servië en Bosnië en Herzegovina

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeelding.adapt.960.highHet EU-mechanisme voor civiele bescherming is gisteravond (15 mei) geactiveerd op verzoek van Servië en Bosnië en Herzegovina als gevolg van ernstige overstromingen die grote delen van beide landen hebben getroffen. In Servië zijn waterpompen met een hoge capaciteit en deskundige teams om deze te bedienen dringend nodig, terwijl Bosnië en Herzegovina heeft opgeroepen tot helikopters en motorboten om mensen te evacueren en water, medicijnen en voedsel te vervoeren.

Binnen enkele uren na een Servisch verzoek om hulp boden Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk en Slovenië hulp aan. Hun aanbiedingen, gedaan via het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties, zullen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming zo snel mogelijk worden ingezet in de overstroomde gebieden in Servië.

“Ik ben onze Duitse, Bulgaarse, Oostenrijkse en Sloveense collega’s dankbaar voor deze snelle demonstratie van solidariteit. We hebben opnieuw aangetoond dat de buurlanden van de EU in moeilijke tijden op ons kunnen rekenen”, aldus Kristalina Georgieva, commissaris van de Europese Unie voor internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisrespons.

Het Emergency Response Coördinatiecentrum (ERCC) van de Europese Commissie staat in nauw contact met zowel de getroffen landen als met de deelnemende staten aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming om de mogelijkheden voor verdere hulp te onderzoeken.

Achtergrond

Als gevolg van de aanhoudende regenval die op 13 mei 2014 begon en overstromingen veroorzaakte in Servië en Bosnië & Herzegovina, zijn de wegen die gemeenten verbinden geblokkeerd, zitten sommige gebieden zonder elektriciteits- en watervoorziening en zijn mobiele netwerken niet operationeel. Bovendien vonden er verschillende aardverschuivingen plaats die extra schade aan regionale wegen veroorzaakten. Verschillende bruggen zijn vernield en sommige dorpen zijn afgesneden. De evacuatie van de mensen die vastzitten door de overstromingen is aan de gang.

De weersomstandigheden voor de komende twee dagen voorspellen aanhoudende regenval.

advertentie

Over het EU-mechanisme voor civiele bescherming

Het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie vergemakkelijkt de samenwerking op het gebied van rampenrespons, paraatheid en preventie tussen 32 Europese staten (EU-28 plus de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Met de hulp van de Commissie bundelen de deelnemende landen de middelen die beschikbaar kunnen worden gesteld aan door rampen getroffen landen over de hele wereld. Indien geactiveerd, coördineert het mechanisme de hulpverlening.

De Europese Commissie beheert het mechanisme via het Emergency Response Coördinatiecentrum. Het ERCC is 24/7 actief en houdt risico's en noodsituaties over de hele wereld in de gaten en dient tijdens noodsituaties als informatie- en coördinatiecentrum. Naast andere taken zorgt het ERCC er ook voor dat de lidstaten volledig op de hoogte zijn van de situatie ter plaatse en weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het verlenen van financiële hulp en bijstand in natura.

Voor meer informatie

Hoe het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties werkt:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-349_en.htm

De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Website van commissaris Georgieva:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Coördinatiecentrum voor respons op noodsituaties:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/ERC_en.pdf

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending