Advies: Kazachstan belang voor Centraal-Azië, de EU, China en Rusland: Relaties in progress

Langs-the-road-in-TadzjikistanDoor Politieke Analist Vira Ratsiborynska, Europees Parlement

De Centraal-Aziatische regio heeft een strategische geopolitieke locatie, een enorm economisch en energiepotentieel en een overvloed aan rijkdom aan middelen die een belangrijke factor van belang zijn voor vele leidende economische machten zoals de EU, Rusland en China.

De Centraal-Aziatische regio heeft een rijke geschiedenis van de ontwikkeling van handel en energie betrekkingen met deze leidende krachten, die verklaart waarom deze regio is aantrekkelijk in zijn potentieel en intrigerende in haar ontwikkeling. Centraal-Azië bestaat uit vijf voormalige republieken Sovjet-Unie namelijk Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Kazachstan, met zijn belangrijke geografische ligging, rijke culturele en historische achtergrond en haar uitgebreide natuurlijke hulpbronnen vormt een belangrijke geostrategische troef van de Centraal-Aziatische regio.

Als het hart van Eurazië en de geopolitieke kern van de regio Kazachstan gelijktijdig onderhoudt en ontwikkelt sterke handel, energie en politieke betrekkingen met de EU, China en Rusland. Deze bevoegdheden uit te oefenen economische en politieke invloed op de post-Sovjet-republiek, die de Centraal-Aziatische markt verbindt met hun respectievelijke exportmarkten.

Handels- en energievelden vormen de prioritaire doelstellingen bij de ontwikkeling van strategische relaties voor hen, aangezien zij elk land vele mogelijkheden en verdere handelsmogelijkheden bieden. Heel vaak overlappen in deze prioritaire gebieden de belangen van de bovengenoemde leidende machten elkaar en hun politieke invloed neigt dus aanzienlijk in een land. In Kazachstan met zijn belangrijke geografische positie is er een combinatie van Chinees leiderschap op energiegebied met Russische politieke invloed op vele andere strategische relaties.

De EU speelt een bemiddelende en soft power rol in de algemene politieke en economische ontwikkeling van dit land dat een belangrijke geopolitieke belang voor de twee andere concurrerende machten in de regio vertegenwoordigt - Rusland en China. Met betrekking tot gebied van handel Kazachstan Rusland is een derde partnerland in Rusland en Wit-Rusland een douane-unie, een project dat slechts een stap in de Russische ambitieus plan om de Euraziatische economische integratie project verder uit te voeren vertegenwoordigt. Deze handel integratie project helpt Rusland naar de regionale agenda van Centraal-Azië vormen en helpt om het land in zijn geopolitieke baan te houden.

China is ook invloedrijk op het gebied van handelsbetrekkingen met Kazachstan, aangezien de Kazachse markt een voordelige en complementaire markt voor China is. Deze markt is nuttig voor de Chinese markt omdat deze kan voldoen aan de groeiende Chinese consumptie van olie en gas. Op het gebied van energie en handel zijn deze twee markten met elkaar verbonden: Kazachstan is een belangrijke energieproducent, terwijl China een belangrijke energieverbruiker is. Kazachstan profiteert op zijn beurt ook van goede economische banden met China, aangezien China veel zakelijke kansen creëert en buitenlandse investeringen aantrekt voor gemeenschappelijke handels- en energieprojecten met Kazachstan. Dergelijke relaties leiden tot veel tastbare economische voordelen en zijn geopolitiek cruciaal voor Kazachstan om de Russische invloed in de Centraal-Aziatische regio tegen te gaan.

De EU is ook geïnteresseerd in handelsbetrekkingen met Kazachstan, aangezien meer dan 40% van de uitvoer van Kazachstan naar de EU-markt gaat. De Kazachse markt is belangrijk voor de EU vanwege de behoefte van de EU om haar bronnen voor olie- en gasvoorziening te diversifiëren. Kazachstan exporteert voornamelijk olie en gas naar de EU, terwijl het machines en productieproducten invoert. Voor Kazachstan blijft de EU-markt aantrekkelijk omdat de EU een cruciale investeringspartner blijft. Dit omvat de uitwisseling van beste praktijken met betrekking tot Europese knowhow en expertise en een uitwisseling van technologie. De EU ondersteunt en ontwikkelt ook de diversificatie van de Kazachse economie.

In geopolitieke termen zijn handelsbetrekkingen met de EU ook erg belangrijk voor Kazachstan, omdat ze een alternatief vormen voor de handelsbetrekkingen met Rusland en China. De EU onderhoudt ook goede betrekkingen op andere cruciale gebieden in de regio, zoals veiligheid en ontwikkeling van goed bestuur. Omdat de Centraal-Aziatische regio veel uitdagingen voor de EU met zich meebrengt, blijft Kazachstan van essentieel belang om deze uitdagingen aan te gaan door wederzijdse inspanningen tussen beide partners.

De veiligheid van de Centraal-Aziatische regio en de politieke stabiliteit in elk land van de regio blijven de belangrijkste prioriteit van de betrekkingen van de EU met dit deel van de wereld. Om energie en handelsstabiliteit en veiligheid in de hele regio te bereiken, behandelt de EU eerst kwesties met betrekking tot de rechtsstaat, de democratie en de bescherming van de mensenrechten met elk land van de regio. Voor de betrekkingen tussen Kazachstan en de EU vormen deze vragen een prioriteit, aangezien ze de regionale beleidsdialoog combineren met soft power-promotie.

Projecten zoals de bevordering van de democratie en de rechtsstaat kunnen de EU helpen de benadering van Kazachstan van de EU-normen en waarden aan te moedigen en het land stabieler en veiliger te maken in het perspectief van de EU op het gebied van integratie. Dit kan de EU ook helpen bij het aanpakken van regionale veiligheidsdreigingen zoals terrorisme, drugshandel, georganiseerde misdaad en veilig grensbeheer in de hele Centraal-Aziatische regio. De betrokkenheid van Kazachstan bij een wederzijdse dialoog is cruciaal voor de EU om met succes haar soft-power-instrumenten en -methoden in Centraal-Azië te kunnen gebruiken.

Kazachstan dat mensenrechten respecteert, dat zich democratisch ontwikkelt en bereid is om zich op verschillende terreinen van wederzijdse samenwerking met de EU in te zetten, kan een waardevolle partner zijn voor elk land in de wereld en voor de EU als geheel. Deze onderlinge samenwerking is een uitdaging, want Kazachstan kampt nog steeds met veel ernstige tekortkomingen in de handhaving van de rechtsstaat.

Het 2011-incident in Zhanaozen was een treffend voorbeeld dat illustreert dat Kazachstan zijn inspanningen moet voortzetten om de beginselen van de rechtsstaat in het land te verbeteren. Over het algemeen moeten de gemeenschappelijke inspanningen van de EU en Kazachstan om de democratie en de rechtsstaat te bevorderen, worden voortgezet om van Kazachstan de beste betrouwbare partner voor de EU en de rest van de wereld te maken. Daarom kunnen de onderhandelingen over een versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met de EU als basis dienen voor een stabieler en betrouwbaarder partnerschap en dialoog over de rechtsstaat en democratische ontwikkelingen in het land.

Deze overeenkomst kan ook de economische betrekkingen met de EU opwaarderen en zo de handel en investeringen uitwisselen. De prioriteit van de EU in haar betrekkingen met Kazachstan is het bereiken van de gemeenschappelijke doelstellingen van veiligheid en stabiliteit door de transformerende kracht van de EU, om Kazachstan dichter bij de EU te brengen en de gebieden van gemeenschappelijke samenwerking te versterken. Daartoe moet de EU een normatieve actor blijven die weet hoe economische belangen in balans moeten worden gebracht met de bevordering van normen en waarden in de regio. Kazachstan zou op zijn beurt zijn betrekkingen met de EU moeten opbouwen op basis van echte verbintenissen die gunstig moeten blijven voor alle betrokken partijen. Kazachstan moet zich blijven inzetten voor het democratiseringsproces en de rechtsstaat, want een politiek stabiel land betekent ook een economisch welvarend land.

De eerbiediging van de mensenrechten en de bestrijding van corruptie kunnen goede resultaten opleveren voor de handelsbetrekkingen met de EU en buitenlandse investeringen in Kazachstan stimuleren. Het bevorderen van democratische processen in een land kan een sleutel tot succes zijn om met de EU meer economische voordelen te behalen. Met betrekking tot Rusland en China moet Kazachstan proactief blijven in de meervoudige vectorbenadering van zijn betrekkingen en de ontwikkeling van verdere versterkte betrekkingen met zijn partners effectief bevorderen.

Diversificatie van handels- en investeringsmogelijkheden en een sterke handels- en energiesamenwerking met al deze belangrijke partners moeten essentieel blijven in de politieke en economische ontwikkeling van het land. Economische samenwerking moet hand in hand gaan met de politieke betrokkenheid van Kazachstan bij het nastreven van democratische binnenlandse ontwikkeling. Net als dit kan Kazachstan een betrouwbare partner worden, niet alleen in handels- en energiebetrekkingen, maar ook in veel andere aspecten van belangrijk regionaal belang voor de EU, Rusland en China.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Blogspot, China, EU, Europees parlement, Expert reactie, Kazachstan, Politiek, Rusland, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *