Verbind je met ons

Afrika en India

EU stappen van de inspanningen om vluchtelingen geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek te helpen

DELEN:

gepubliceerd

on

140212110359-03-auto-0212-horizontale-galerijDe Europese Commissie verhoogt haar levensreddende hulp met € 6 miljoen om 100,000 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek te helpen die gedwongen zijn te vluchten naar Kameroen en Tsjaad.

De financiering komt bovenop de steun van de Commissie van 4 miljoen euro aan Centraal-Afrikaanse vluchtelingen sinds de crisis in het land afgelopen december escaleerde. Het zal de vluchtelingen helpen in hun basisbehoeften te voorzien, waaronder onderdak, voedsel, gezondheidszorg, bescherming, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Het zal 50-50 verdeeld worden tussen Kameroen en Tsjaad, de buurlanden die te maken hebben met de grootste toestroom van vluchtelingen.

“De vreselijke situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is een regionale crisis en nu het aantal vluchtelingen nog steeds toeneemt, is er weinig vooruitzicht dat ze naar huis kunnen terugkeren. Ze zijn allemaal afhankelijk van onze snelle humanitaire hulp om te overleven”, zei Kristalina Georgieva, commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisrespons, tijdens een bezoek aan Kameroen, waar ze de humanitaire situatie beoordeelt en ontmoetingen houdt met de regering en NGO’s.

“Nu het jaarlijkse regenseizoen aanbreekt, zullen we ongetwijfeld te maken krijgen met een nog kritiekere humanitaire situatie, tenzij de internationale gemeenschap haar steun nu opvoert. En het is absoluut essentieel dat alle Centraal-Afrikanen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten de kans krijgen om veilig naar huis terug te keren – in het bijzonder de vele moslims die het interreligieuze geweld van de afgelopen maanden hebben moeten ontvluchten.”

De aanhoudende crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft sinds december al naar schatting 100,000 mensen naar Kameroen, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo (DRC) en de Republiek Congo gedwongen, waardoor het aantal Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in de buurlanden op bijna 350,000. Minstens 70,000 vluchtelingen zijn aangekomen in Kameroen, meer dan 12,000 in de Democratische Republiek Congo, 8,000 in Tsjaad en meer dan 8,000 in de Republiek Congo.

Met de nieuwe financiering komt de noodhulp van de Commissie voor de crisis in Centraal-Afrika sinds december 51 op 2013 miljoen euro. De nieuwe fondsen komen uit het Europees Ontwikkelingsfonds en moeten nog definitief worden goedgekeurd door de lidstaten.

Achtergrond

advertentie

De Centraal-Afrikaanse Republiek behoort tot de armste landen ter wereld en is verwikkeld in een tien jaar durend gewapend conflict. De golf van geweld in december 2013 heeft deze situatie verergerd en vandaag heeft meer dan de helft van de 4.6 miljoen inwoners onmiddellijke hulp nodig. Meer dan 600,000 mensen zijn intern ontheemd, waarvan 178,000 alleen al in de hoofdstad Bangui.

De EU is de grootste verstrekker van noodhulp aan het land, met €76 miljoen in 2013 (inclusief de bijdragen van de EU en de lidstaten). De humanitaire hulp van de Europese Commissie is vorig jaar verdrievoudigd tot 39 miljoen euro. De Commissie heeft humanitaire luchtbruggen georganiseerd om hulpgoederen en personeel rechtstreeks het land binnen te krijgen. Een team van Europese humanitaire experts is ter plaatse aanwezig, houdt de situatie in de gaten en werkt nauw samen met partnerorganisaties om ervoor te zorgen dat de hulp terechtkomt bij degenen die deze het meest nodig hebben.

Meer informatie

Centraal-Afrikaanse Republiek factsheet
De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie
Website van commissaris Georgieva

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending