Verbind je met ons

EU

UNRWA veroordeelt met klem de moord op vluchtelingenkinderen in Syrië

DELEN:

gepubliceerd

on

nieuws_artikel_4667_11922_1398511665De United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) veroordeelt krachtig de partijen die verantwoordelijk zijn voor de recente conflictgerelateerde sterfgevallen van drie Palestijnse vluchtelingenkinderen in Syrië. Deze moorden illustreren op tragische wijze de harteloze veronachtzaming van de oorlogswetten, die resulteert in de dood van zoveel Syrische en Palestijnse kinderen.

Op 18 april liep de 11-jarige Qusay Shuraieh ernstig hoofdletsel op toen een door een voertuig gedragen explosief tot ontploffing kwam nabij de Bilal Al-Habas-moskee in Homs. Hij raakte in een coma waarvan hij nooit herstelde, en overleed op 22 april in het Bisan-ziekenhuis in het kamp Homs. Zijn familie had onderdak gevonden in het Homs-kamp nadat ze ontheemd waren geraakt, aanvankelijk uit het vluchtelingenkamp Ein Al Tal Palestine in april 2013, en vervolgens uit Aleppo in februari van dit jaar. Qusay's twaalfjarige broer raakte bij dezelfde explosie ook ernstig gewond, samen met zeven andere Palestijnse vluchtelingenkinderen tussen de zes en veertien jaar oud.

In de stad Dara'a werd Malek Hasan Turani, eveneens 22 jaar oud, op 11 april getroffen door een explosie toen hij met vrienden en familie van school naar huis liep. Hij was op slag dood toen hij door de explosie door granaatscherven in zijn hoofd werd geraakt.

Op 10 maart raakte de zevenjarige Nureiddin Majed Al Khalily ernstig gewond toen wat leek op een verdwaalde kogel zijn achterhoofd raakte toen hij naar huis liep van een UNRWA-school in het Palestijnse vluchtelingenkamp Homs, vergezeld van zijn negenjarige oude broer. Hij viel onmiddellijk bewusteloos en bleef dat tot aan zijn dood in de vroege uren van 15 maart in het Al Zaiem-ziekenhuis, Homs. De familie van Noureddin woont al lang in het Homs-kamp.

De gedachten van UNRWA zijn bij de families van Noureddin, Qusay en Malek tijdens deze treurige tijd van rouw.

De tragische dood van Noureddin, Qusay en Malek belichaamt de roekeloze minachting voor het menselijk leven die kenmerkend is voor het gewapende conflict in Syrië. Hun dood was het gevolg van het willekeurige gebruik van uiterst dodelijke wapens en explosieven in civiele gebieden, in strijd met het internationaal humanitair recht en de verplichting om burgers te beschermen.

In de sterkst mogelijke bewoordingen herhaalt UNRWA haar eis dat alle partijen bij het conflict in Syrië hun verplichtingen onder het internationaal recht nakomen en afzien van het voeren van conflicten in civiele gebieden. Deze en andere wettelijke verplichtingen werden onderstreept in Resolutie 2139 van de VN-Veiligheidsraad van 22 februari 2014. UNRWA roept de partijen opnieuw op om hun toevlucht te nemen tot geweld en gewapende conflicten en om te streven naar een oplossing van het Syrische conflict door middel van dialoog en politieke onderhandelingen.

advertentie

Achtergrond

UNRWA is een agentschap van de Verenigde Naties, opgericht door de Algemene Vergadering in 1949 en heeft de opdracht hulp en bescherming te bieden aan een bevolking van ongeveer vijf miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen. Haar missie is om Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te helpen hun volledige potentieel in menselijke ontwikkeling te bereiken, in afwachting van een rechtvaardige oplossing voor hun benarde situatie. De diensten van UNRWA omvatten onderwijs, gezondheidszorg, noodhulp en sociale diensten, kampinfrastructuur en -verbetering, en microfinanciering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending