Verbind je met ons

Klimaatverandering

Nieuwe EU-steun voor hernieuwbare energie en de strijd tegen klimaatverandering in de Stille Oceaan

DELEN:

gepubliceerd

on

3965040336_af397a605e_b-1Commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs en de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully zullen van 23 tot 27 april een gezamenlijke missie naar de Stille Oceaan ondernemen om de ontwikkelingssamenwerking in die regio verder te versterken. Het bezoek zal vooral gericht zijn op projecten op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, waarvan er een aantal medegefinancierd worden door Nieuw-Zeeland en de EU in Samoa, Tuvalu, Kiribati (inclusief Christmas Island) en de Cook Eilanden. Commissaris Piebalgs zal van 28 tot 30 april ook naar Papoea-Nieuw-Guinea reizen om ontwikkelingsuitdagingen te bespreken met leden van de regering en zal twee projecten lanceren ter waarde van bijna € 60 miljoen.

The Pacific islands are victims of the adverse effects of climate change where rising sea levels have an impact upon every aspect of citizens’ lives and hamper economic development. The difficulties they face are exacerbated by extremely high fossil fuel costs due to their isolated location and by the lack of access to electricity in outer islands.

Ahead of the trip, Piebalgs said: “Renewable energy is something that I am strongly committed to. Energy is crucial for education and healthcare, for growth, tourism and even for the supply of water. In short, renewable energy is a country’s main route towards growth and development.”

McCully zei: “Nieuw-Zeeland hecht grote waarde aan ons partnerschap met de EU in de Stille Oceaan. Het omzetten van de regio naar hernieuwbare energie is van cruciaal belang en het gebeurt alleen in zo’n snel tempo dankzij onze nauwe samenwerking met de EU.”

Voorbeelden van gelanceerde of bezochte programma's

• Solar panels to provide renewable electricity in three of Tuvalu’s outer islands, which will make reliable clean electricity available for the first time (€2.5m).

• De bouw van zes fotovoltaïsche energiecentrales in de regio, inclusief de energieafhankelijke Cookeilanden, medegefinancierd door de Asian Development Bank.

advertentie

• In Kiribati zal een project mensen toegang bieden tot een milieuveilige bron van bouwmateriaal, waardoor de kwetsbare kusten worden beschermd tegen verstoringen veroorzaakt door aggregaatmijnbouw (€ 5.2 miljoen).

• Een gezondheidslaboratorium in Kiribati zal zich bezighouden met het monitoren van en reageren op milieuziekten, zoals door vectoren overgedragen ziekten (vectoren zijn kleine organismen zoals muggen, insecten en zoetwaterslakken die ziekten van de ene persoon op de andere kunnen overbrengen). (€ 500,000)

Ontwikkelingssamenwerking met Papoea-Nieuw-Guinea

Het bezoek op hoog niveau omvat ook Papoea-Nieuw-Guinea. Ondanks de snelgroeiende economie en de rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit, staat het land nog steeds voor grote uitdagingen. Ongeveer 80 tot 85% van de bevolking is nog steeds afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw en woont op het platteland, en het is onwaarschijnlijk dat in 2015 ook maar één van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling zal worden bereikt.

De regeringswisseling in 2012 heeft echter een aantal lovenswaardige initiatieven opgeleverd op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuurontwikkeling en corruptiebestrijding. Tijdens dit bezoek zal commissaris Piebalgs de autoriteiten van het land ontmoeten en benadrukken dat de EU klaar staat om het momentum dat toen is ingezet, vast te houden.

Er zullen ook twee nieuwe projecten voor de ontwikkeling van het menselijk potentieel (26 miljoen euro) en voor de economische ontwikkeling van het platteland (meer dan 32 miljoen euro) worden ondertekend. Het eerste zal zich richten op het aanbieden van technisch en beroepsonderwijs om de arbeidsmarkten van het land te helpen een groeiende jonge bevolking op te nemen en hen te voorzien van geschoolde arbeidskrachten die zijn aangepast aan de nationale behoeften. Het tweede project heeft tot doel het genereren van inkomsten te versnellen door infrastructuurgerelateerde activiteiten zoals herstel en onderhoud van wegen op het platteland, of door de toegang tot financiële diensten voor de financiering van de landbouwwaardeketen te vergroten.

Energiepartnerschap

Deze projecten zijn de eerste vruchten van het EU-NZ Energy Partnership for the Pacific, een resultaat van de Pacific Energy Summit, gehouden in Auckland in maart 2013. Het doel was om de landen in de Stille Oceaan dichter bij het halen van 50% van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te brengen. . Er werd ongeveer € 400 miljoen veiliggesteld voor energieprojecten in de Stille Oceaan.

Providing clean and efficient modern energy, is an important step on the Pacific’s way to sustainable development. Currently, the Pacific region meets around 80% of its energy needs from imported fossil fuels. This considerably affects health, education and trade opportunities in the region. The Partnership helps to reduce the Pacific’s dependence on fossil fuels, thus generating savings.

For the European Union, the Energy Partnership for the Pacific is a concrete proof of its commitment to the UN’s Sustainable Energy for All (SE4ALL). Through this initiative, the EU has committed to help developing countries provide 500 million people with access to sustainable energy services by 2030. Commissioner Piebalgs is a member of the SE4ALL Advisory Board.

Achtergrond

The Pacific Island Countries and Territories have a total population of 10 million people, scattered across thousands of islands in the Pacific. These islands are very isolated developing countries which have already suffered from regular natural disasters, limited access to infrastructures and high dependence on natural resources. In the worst case scenario, some islands could disappear due to rising sea levels (in Kiribati and Tuvalu, a rise of sea level of merely 60cm will render the majority of these islands inhabitable) and increasing erosion occurring from intense storms. Moreover, 80% of the Small Island States’ population live in coastal areas which make them particularly prone to changes in the sea level or weather conditions.

Meer informatie

Website van commissaris Ontwikkeling Andris Piebalgs
Website van EuropeAid Ontwikkeling en Samenwerking DG

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending