Verbind je met ons

Steun

EU start project ter bestrijding van vervalste medicijnen in ontwikkelingslanden

DELEN:

gepubliceerd

on

Nagemaakte medicijnen-010In de aanloop naar Wereldgezondheidsdag vandaag (7 april) heeft de Europese Unie een nieuw project gelanceerd ter ondersteuning van de strijd tegen de productie van en de handel in vervalste geneesmiddelen in Kameroen, Ghana, Jordanië, Marokko en Senegal, die langs twee van de belangrijkste routes voor de productie van en handel in vervalste geneesmiddelen liggen (van het Arabisch Schiereiland en het Midden-Oosten naar West/Centraal-Afrika; van Oost/Hoorn van Afrika, via Jemen en Soedan naar Centraal-Afrika).

Vervalste medicijnen vormen een grote bedreiging voor de volksgezondheid en veiligheid, omdat ze meestal ingrediënten bevatten die van slechte kwaliteit zijn, in de verkeerde dosering of gewoon niet werken, en in sommige gevallen zelfs giftig.

Ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs zei hierover: "Vervalste medicijnen zijn een belangrijke bron van inkomsten geworden voor georganiseerde misdaadgroepen, met extreem hoge rendementen, waardoor de vreedzame ontwikkeling van deze landen wordt belemmerd. "Met dit project zullen we opleiding bieden - ter ondersteuning van onderzoeks- en strafrechtelijke diensten, evenals technische ondersteuning - om verdachte medicijnen op te sporen en te analyseren en mensen bewust te maken van de risico's van het gebruik van vervalste medicijnen."

Vervalste medicijnen zijn een probleem dat zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden treft, aangezien patiënten over de hele wereld waarschijnlijk ten prooi vallen aan vervalste medische producten. Toegankelijkheid tot medische behandelingen en medische producten is in veel ontwikkelingslanden een uitdaging op zich, waardoor ze bijzonder blootgesteld en kwetsbaar zijn voor de gevaren van vervalste medicijnen. Ongeveer 100,000 doden per jaar in Afrika zijn te wijten aan de handel in vervalste medicijnen (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie).

Het project zal de nationale justitiële, controle- en wetshandhavingsinstanties in staat stellen efficiënt te reageren op de strijd tegen vervalste geneesmiddelen, door hen het nodige juridische kader en de nodige capaciteit te bieden om deze operaties effectief uit te voeren. De betrokken landen zullen hun expertise en beste praktijken kunnen delen en kunnen netwerken om hun beleid op transregionaal niveau te harmoniseren; mogelijk leidend tot gezamenlijke operaties.

De Europese Commissie draagt ​​meer dan € 4 miljoen bij aan dit driejarige project. De middelen die voor dit project beschikbaar zijn gesteld, zijn beschikbaar gesteld in het kader van het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (IcSP).

Achtergrond

advertentie

Het project zal vier hoofdcomponenten bevatten:

  • Actualisering van het bestaande wetgevingskader met betrekking tot de productie en verspreiding van vervalste geneesmiddelen;
  • de ontwikkeling van een nationale strategie en versterking van de samenwerking tussen instanties en verbetering van de grensoverschrijdende samenwerking;
  • versterking van de juridische capaciteiten, verzameling, analyse en uitwisseling van informatie, onderzoek en opleiding, en;
  • bewustmakingscampagnes.

De aanpak van de strijd tegen vervalste medicijnen vanuit het perspectief van de georganiseerde misdaad zal centraal staan ​​in dit project, gezien de proporties die de illegale handel en criminele organisaties de afgelopen jaren hebben gekregen. Schattingscijfers tonen aan dat het veld in 2005-2010 is verdubbeld tot naar schatting € 57 miljard aan wereldwijde verkoop van vervalste medicijnen (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie).

De douane heeft de afgelopen vijf jaar aan de EU-grenzen meer dan 30 miljoen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen (volgens het directoraat-generaal Belastingen en douane-unie van de Europese Commissie), ongeveer 1% van het marktvolume. In West-Afrika wordt 60% van de marktwaarde van medicijnen geschat als vervalste producten.

Patiënten in ontwikkelingslanden kunnen door de lagere prijzen terecht op de illegale markt, zonder de risico's die ze lopen goed te meten. Als er onvoldoende regelgevende autoriteit is en geen geschikte middelen voor individuen om de authenticiteit van een medisch product te verifiëren, is de patiënt ook onderhevig aan het kopen van onwettige producten zonder medeweten van verkooppunten buiten het toezicht van de apotheker.

Dit is bijvoorbeeld het geval in Senegal, met meer dan 100 winkels en nog meer illegale verkooppunten waar de incidentie van vervalste medicijnen hoger is. Dit is een risico dat nog kan worden verergerd door online verkoop. Momenteel is 62% van de online gekochte medicijnen namaak of ondermaats en werkt 95.6% van de onderzochte online apotheken illegaal (volgens de European Alliance for Access to Safe Medicines).

Meer informatie

Wereldgezondheidsdag 2014: door de EU gefinancierd onderzoek ter bestrijding van door vectoren overgedragen ziekten MEMO / 14 / 257
Website van commissaris Ontwikkeling Andris Piebalgs
Website van DG Ontwikkeling en Samenwerking - EuropeAid – Instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (voormalig instrument voor stabiliteit)

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending