Verbind je met ons

Afrika en India

Het teken aan de wand: Inzicht in sub-Sahara Afrika

DELEN:

gepubliceerd

on

Gede4Door Jeff Morgan

Afrika is een magisch continent met een rijke geschiedenis en divers levend erfgoed, maar de meeste landen staan ​​voor grote uitdagingen om hun culturele erfgoedsites te behouden. Ik heb onlangs de Keniaanse kust bezocht om te zien hoe een relatief welvarend Kenia zijn werelderfgoed beheert.

Twee werelderfgoedlocaties langs de Indische Oceaan stonden op de to-do-lijst: Lamu Old Town, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, en het Gede National Monument, momenteel op de voorlopige lijst van UNESCO. Lamu is Kenia's oudste, continu bewoonde stad en Gede is een indrukwekkende Swahili-nederzetting met honderden bouwwerken en fascinerende openbare architectuur uit de 14-17th eeuwen, nog steeds bewaard in een weelderige jungleomgeving.

De staat van erfgoedbehoud kan worden gekarakteriseerd als platgetreden, met enkele sprankjes hoop waar samenwerking door lokale gemeenschappen financiering heeft verzameld, betere bescherming heeft afgedwongen en potentieel heeft getoond voor duurzame ontwikkeling van erfgoed in Afrika.

Gebrek aan expertise en ervaring op het gebied van erfgoedbeheer bij de overheid en het personeel is een plaag in Afrika. Tegelijkertijd heeft Afrika weinig monumentale archeologische vindplaatsen ten zuiden van de Sahara, en niets op de schaal van Libië, Marokko of Egypte. Het verlaten Groot-Zimbabwe is een van de weinige grote inheemse oude vindplaatsen in Afrika bezuiden de Sahara, twee keer zo groot als heel Europa. De Afrikaanse rotskunst is best verbazingwekkend als je de juiste gids hebt en weet waar je hem kunt vinden, diep in de bergen; anders zijn historische steden en grootschalige architectuur vernietigd of hebben ze überhaupt nooit bestaan.

De sites van Lamu en Gede bieden een uitstekende barometer van de algehele staat van het erfgoed op het Afrikaanse continent en de uitdagingen waarmee naties en lokale gemeenschappen worden geconfronteerd om hun voortbestaan ​​op de lange termijn te verzekeren.

Lamu Old Town is een van de oorspronkelijke Swahili-nederzettingen langs de kust van Oost-Afrika. Chinese schepen van Zheng He's vloot zonken naar verluidt in 1415 bij het eiland Lamu in Kenia. Met meer dan 700 jaar voortdurende ontwikkeling was het ooit het belangrijkste handelscentrum in Oost-Afrika, voordat het werd opgevolgd door Zanzibar. De verbluffende gebouwen tonen de lange geschiedenis en unieke ontwikkeling van de Swahili-technologie.

advertentie

Naast Lamu wordt een enorme nieuwe haven gebouwd, en voor zover je kunt zien, schaadt ongereguleerde constructie de integriteit en authenticiteit van dit unieke UNESCO-werelderfgoed.

Het was moeilijk om de nieuwe betonnen constructies te negeren die de inheemse architectuur, die dateert uit de 12e eeuw na Christus, overschaduwen. Hele historische huizen zijn gedemonteerd en verkocht vanwege hun zeldzame gebeeldhouwde deuren, ramen en interieurs. Lamu kampt ook met ernstige watertekorten als gevolg van wanbeheer, gebrek aan sanitaire voorzieningen en vervuiling veroorzaakt door honderden ezels die door de straten rennen en ongezuiverd rioolwater dat in zee stroomt.

Veel buitenlanders en Kenianen hebben het initiatief genomen om historische eigendommen te restaureren door het behoud van traditionele ambachtelijke vaardigheden aan te moedigen door de restauratie van gebouwen door traditionele ambachtslieden die bekend staan ​​als "fundis". Jonge mensen zetten oude tradities voort, zoals houtsnijwerk, meubelmaken en stukadoorswerk, omdat er een nieuwe en groeiende vraag naar deze vaardigheden is. Dit soort culturele heropleving zorgt niet alleen voor een ereplaats, maar voegt ook culturele waarde toe aan deze tradities die een bron van inkomsten zijn voor de jonge generaties.

Gede National Monument wordt beheerd door de National Museums of Kenya en is een betoverende locatie in een weelderige jungle, die meer dan 45 hectare beslaat binnen oude ommuring. In zijn bloeiende tijdperk rond de 15th eeuw werd Gede bewoond door duizenden mensen en de handel met China, Azië en het Midden-Oosten is duidelijk zichtbaar in archeologische vondsten van geïmporteerd porselein, sieraden en metaalwerk. Net als Lamu vandaag, werd Gede verlaten vanwege slecht waterbeheer en zelfs de diepste putten konden de grondwaterspiegel niet bereiken nadat deze was uitgeput.

De omvang en schoonheid van de moskeeën en openbare gebouwen is onvoorstelbaar, en het terrein is goed beheerd en schoon ondanks het feit dat er geen bewegwijzering of gids is, en een toegangsweg die beter geschikt is voor ezelkarren dan voor bezoekersvervoer. Een lokale gemeenschapsgroep heeft een boomhutplatform gebouwd om de site van bovenaf te bekijken en heeft slechts een kleine donatie gevraagd voor het onderhoud ervan. De site blijft zeer goed bewaard en lijkt goed te worden verzorgd door het Nationaal Museum, met goed onderhoud, schoonmaak en bezoekerspaden.

Ondanks zijn omvang, indrukwekkende geschiedenis en centrale ligging in Malindi - een populaire toeristenbestemming - komen hier maar heel weinig bezoekers. Gede blijft een van Afrika's best bewaarde en minder bekende geheimen - de regio begint pas te profiteren van zijn potentieel voor op erfgoed gebaseerde ontwikkeling en het scheppen van werkgelegenheid.

De uitdagingen waarvoor Sub-Sahara Afrika nog steeds staat bij het benutten van zijn beperkte archeologische erfgoed en het helpen van jonge economieën om te profiteren van de duurzame ontwikkeling van deze belangrijke troeven, zijn grotendeels te wijten aan een enorm gebrek aan expertise en beschikbare ervaring. Het combineren van Afrika's levendige levende erfgoed - dans, muziek, eten en kunst - in de historische steden en archeologische vindplaatsen kan extra kansen bieden voor erfgoedbehoud en economische ontwikkeling, een model van erfgoedeconomie dat we met succes op andere locaties zien spelen over de wereld.

De politieke instabiliteit, voortdurende ontvoeringen en waargenomen veiligheidsproblemen blijven het potentieel van erfgoedtoerisme belemmeren; de meeste bezoekers die zich naar Afrika wagen, zijn meer gefocust op safari's in het wild, natuurlijk erfgoed en exotische stranden. Afrika is al snel een onderwerp van interessante discussie, zoals tijdens recente EU-toppen. Een betere interpretatie en promotie van Afrika's laatst overgebleven bebouwde erfgoedsites zou kunnen helpen het plattelandslandschap te transformeren, cultureel erfgoed te behouden en lokale economische groei te stimuleren, voortbouwend op de rijke kunsten en tradities waar Afrika werkelijk beroemd om is. Hoewel we graag buiten de gebaande paden zijn, zou de weg in Afrika zoveel interessanter kunnen zijn als de werelderfgoedsites tot leven zouden komen door middel van goed gedocumenteerde geschiedenis, geschriften en afbeeldingen, en levend erfgoed zouden integreren om het vandaag relevanter te maken.

Afrika is magisch; de rijke inheemse geschiedenis en het architecturale erfgoed moeten uit de schaduw van latere koloniale bezetting komen, anders zullen we niet alleen nooit het voorrecht hebben ze te leren kennen, maar ze kunnen ook voorgoed verdwenen zijn. Kijk beter - Lamu Old Town en Gede National Monument zijn twee belangrijke locaties waar hoop op Afrikaans erfgoed altijd sterk is en de wereld uitnodigt om te komen en het te ervaren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending