EU-steun om de toegang tot energie te leveren aan twee miljoen mensen in Afrika

Lighting_Africa_Students-590x281De Europese Commissie heeft vandaag (1 april) kondigde de resultaten van de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor een innovatief programma voor de financiering te bieden voor elektriciteit aan de armste burgers in de wereld te brengen. Dit initiatief toont ook aan dat de EU een leider is in de campagne om duurzame energie te voorzien voor iedereen.

Subsidies van € 95 miljoen euro hebben gekregen voor 16 projecten in negen Afrikaanse landen om de toegang tot energie in plattelandsgebieden, een bedrag dat zal worden vertaald in projecten van meer dan € 155m (door middel van cofinanciering steun van aanvragers) en breng elektriciteit aan meer dan 2 miljoen mensen.

Commissaris Piebalgs zei: "Dit toont aan dat echte resultaten worden geleverd en dat de EU is het opschalen van bewezen succesvolle projecten die een grote impact hebben op de armoedebestrijding door middel van duurzame rurale elektrificatie te hebben. Energie is van fundamenteel belang voor elk gebied van ontwikkeling; van het creëren van banen en het stimuleren van de groei aan de verbetering van de gezondheidszorg en mensen in staat om veilig te koken. Maar al te vaak, mensen op het platteland zijn achtergelaten - een schokkende 84% van de mensen zonder toegang tot energie nu leven op het platteland. We moeten ervoor zorgen dat ons werk ondersteunt iedereen, ongeacht waar ze wonen. "

Dit is een eerste stap in een nieuwe innovatieve programma elektriciteit vele miljoenen brengen. In de komende 7 jaar wil de Commissie meer dan € 2 miljard door te brengen in het ondersteunen van energie in Afrika. Dit zal op zijn beurt, leverage investeringen van meer dan € 10bn, het vullen van de gaten voor de energie-infrastructuur en het daardoor mogelijk bedrijven, scholen, woningen en ziekenhuizen om de elektriciteit die zij nodig hebben te krijgen.

Bovendien, een andere Call for Proposals targeting rurale elektrificatie in fragiele staten (zoals Burundi, Liberia, Somalië en Mali) wordt momenteel geëvalueerd en zal meer voordelen opleveren in deze landen, waar de energiebehoefte het grootst zijn. Dit zal de volgende stap zijn om ervoor te zorgen dat de inspanningen van de EU om duurzame energie te leveren waar het meest nodig vrucht dragen.

Achtergrond

De financiering heeft vandaag aangekondigd is het resultaat van een 'Call for Proposals', dat is een EU-financiering systeem dat NGO's, overheden en organisaties in de particuliere sector in staat stelt om een ​​subsidie ​​voor EU-financiering op basis van hun voorstel voor een innovatief project te ontvangen.

De landen die zullen profiteren van dit initiatief zijn: Madagascar, Burkina Faso, Senegal, Kameroen, Liberia, Tanzania, Sierra Leone, Eritrea, Rwanda. De Europese Commissie zal de andere 40 voorstellen ontvangen -maar niet geselecteerd - aan private en publieke donoren en ontwikkelingsorganisaties. Daarom kon de lijst van landen en het aantal van de plattelandsbevolking profiteren van de Call resultaten verder te verhogen.

Bovendien, infrastructurele projecten worden gefinancierd door middel van onze innovatieve mengen instrumenten en de technische bijstand faciliteit beschikbaar voor alle Sub-Sahara Afrikaanse landen zijn al het leveren van resultaten en bijdragen aan de EU-steun voor duurzame energie voor iedereen doelstellingen.

Wereldwijd zijn ongeveer 1.3 miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit. Tot een miljard meer uitsluitend toegang hebben tot onbetrouwbare elektriciteitsnetten. Meer dan 2.6 miljard mensen afhankelijk zijn van vaste brandstoffen (dwz traditionele biomassa en kolen) voor koken en verwarming.

Een goed presterende energie-systeem dat efficiënte toegang tot moderne vormen van energie verbetert zouden de kansen voor de allerarmsten te versterken op de planeet om de ergste gevolgen van de armoede te ontsnappen. Toegang tot energie biedt mensen de middelen om inkomsten te genereren - en dat op zijn beurt leidt tot welvaart en nieuwe markten.

Meer informatie

Op de werkzaamheden van de EU met betrekking tot duurzame energie voor iedereen
Voor meer informatie over duurzame energie voor iedereen
Voor meer informatie over de Afrika-EU-top

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, Steun, Europese Commissie, Externe steun, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *