Verbind je met ons

Onderwijs

Nestor: Het ontrafelen van mysteries van het universum van de bodem van de zee

DELEN:

gepubliceerd

on

20140328PHT40411_originalIn Pylos helpt een onderwatertelescoop neutrino's te volgen

Ruim 2,000 jaar voordat de wetenschappelijke middelen werden ontwikkeld om het bestaan ​​van atomen te bewijzen, theoretiseerden de oude Grieken al over hun bestaan. Hun nakomelingen lopen nog steeds voorop in het wetenschappelijk onderzoek, zoals blijkt uit het Nestor-project in Pylos, in het zuidwesten van Griekenland. Het gaat om het bouwen van een onderwatertelescoop op de bodem van de Middellandse Zee. Het zal neutrino's volgen in een poging enkele van de grootste mysteries van het universum te ontrafelen.

Neutrino’s zijn, zoals de Amerikaanse natuurkundige Dr. Frederick Reines uitlegde, ‘de kleinste hoeveelheid werkelijkheid die ooit door een mens is voorgesteld’. Neutrino's reizen met de snelheid van het licht en worden niet beïnvloed door magnetische velden. Ze doorkruisen de aarde met onschatbare informatie uit verre astrofysische bronnen. Als je er meer over weet, betekent dit dat je begrijpt hoe het universum vandaag de dag is gemaakt en functioneert.

Het nauwkeurig volgen ervan blijkt echter een hele uitdaging. Kosmische straling die het aardoppervlak raakt, kan de metingen vervormen, maar ze kunnen worden geblokkeerd door een telescoop te plaatsen om ze diep onder water te detecteren.

Nestor, which stands for Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research and also shares its name with Homer’s king of Pylos, is being developed for that reason. Once finished, it will be installed at a depth of 5,200 metres some 30 kilometres away from the Peloponnese mainland.

Het zal hoogstwaarschijnlijk medegefinancierd worden door Horizon 2020, het vlaggenschipprogramma voor innovatie en onderzoek van de EU, dat tussen 2014 en 2020 80 miljard euro zal toewijzen aan onderzoek, innovatie en technologische ontwikkelingen in de lidstaten.

“The EU has significant technology capabilities and can showcase its highly skilled scientists through this initiative,” said Dr Giorgos Stavropoulos, a distinguished physicist in the Institute of Nuclear and Particle Physics (INPP), responsible for the experiment. Nestor could also be used to record seismological, oceanographic and other environmental data.

Net als bij andere infrastructuurprojecten die medegefinancierd worden door de EU-structuurfondsen en het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuur, voelt Pylos de voordelen en wordt het aantrekkelijker voor bedrijven. In een land dat moeite heeft om uit de huidige economische crisis te komen, biedt dit experiment een geweldige kans voor economische ontwikkeling.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending