Verbind je met ons

Europees parlement

Christian Ehler: 'Voor VS is er geen partner vergelijkbaar met Europa'

DELEN:

gepubliceerd

on

Christian EHLERHet partnerschap tussen de EU en de VS heeft de laatste tijd zijn ups en downs gekend, zoals blijkt uit het NSA-spionageschandaal. Met de recente crisis aan de grenzen van Europa zou het hebben van goede bondgenoten echter van cruciaal belang kunnen zijn voor het oplossen van conflicten en het aanpakken van bedreigingen. Op de dag dat de EU-VS-top in Brussel begon, sprak het Europees Parlement met Christian Ehler (foto), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de VS. Het Duitse lid van de EVP-fractie benadrukte dat de banden met de VS nog steeds sterk en van vitaal belang zijn.

Wat betekent de Oekraïne-crisis voor het partnerschap tussen de EU en de VS? Hoe kunnen de twee kanten van de Atlantische Oceaan samenwerken om iets aan te pakken wat lijkt op een Russische uitdaging voor de status-quo van na de Koude Oorlog?
De top heeft een tragische achtergrond en geeft tegelijkertijd een zekere geruststelling dat de twee partijen samenwerken bij het beschermen van het internationaal recht en het idee van democratie. Het zijn de EU en de Verenigde Staten – de twee blokken die al tientallen jaren een succesvol partnerschap vormen – die zoals gewoonlijk tussenbeide zijn gekomen. Het is geruststellend om te weten wat we gezamenlijk zullen doen als wat er nu uitziet als een poging om terug te keren naar de Koude Oorlog, uit de hand loopt. serieus.

De VS proberen al heel lang Azië in het middelpunt van hun buitenlands beleid te plaatsen. Wat betekent dit voor de EU?
Het zijn niet alleen de Verenigde Staten, de Europese Unie heeft ook naar Azië gekeken, omdat dit land aan economisch en politiek belang wint. Maar als er iets misgaat, hebben de Verenigde Staten daar geen partner die vergelijkbaar is met ons. We moeten niet vergeten dat het geen kleuterschoolachtige rivaliteit tussen kinderen is. Het gaat terug naar de essentie van de vraag: wie is de echte betrouwbare bondgenoot?

Wat verwacht je van de top van deze week? Ligt het vrijhandelsakkoord nog steeds op koers?
Het vrijhandelsverdrag ligt nog steeds op schema. We hoopten dat er tijdens de laatste onderhandelingsronde meer substantiële voorstellen zouden komen op het gebied van tarieven, en deze mogelijk zelfs tot nul zouden terugbrengen.

Maar dit is een onderdeel van de onderhandelingen. We moeten alleen ons doel voor ogen houden: een goed voorbereide vrijhandelsovereenkomst. Ik kijk uit naar verdere onderhandelingen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending