Verbind je met ons

Afrika en India

Afrika-EU-universiteit boost: Commissie steunt plan om dubbele grootte van het partnerschap regeling

DELEN:

gepubliceerd

on

succesverhaal_nyerere_programma_0Afrikaanse en Europese universiteiten worden met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd: de noodzaak om te moderniseren, relevante curricula aan te bieden en studenten meer mogelijkheden te bieden om hun vaardigheden te verbreden om de kansen op een baan te vergroten. Deze kwesties zullen tot de thema's behoren die in dit programma aan de orde komen Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Commissaris Androulla Vassiliou, tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van 60 Afrikaanse universiteiten in Brussel morgen (27 maart).

Het evenement 'African Higher Education Harmonization and Tuning', gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie en de Commissie van de Afrikaanse Unie, richt zich op studentenmobiliteit, erkenning van kwalificaties en studiepunten, evenals de ontwikkeling van nieuwe en gezamenlijke opleidingen. Het is de bedoeling dat het nieuwe Erasmus+-programma de komende zeven jaar beurzen zal verstrekken aan 25,000 Afrikaanse studenten en academici om in Europa te studeren of een opleiding te volgen, en dat ongeveer 2,750 Afrikaanse onderzoekers steun zullen ontvangen van de Marie Skłodowska-Curie-acties.

"Onderwijs is de beste investering tegen ongelijkheid en armoede. We moeten op alle niveaus beter samenwerken om instellingen voor hoger onderwijs te helpen relevante curricula te ontwikkelen, studenten en personeel in staat te stellen barrières voor mobiliteit te overwinnen en de erkenning van kwalificaties aan te pakken", aldus de commissaris. “De kwaliteit en het antwoord van het hoger onderwijs op de behoeften van de samenleving staat centraal bij elke hervorming. Werkgevers eisen dat universiteiten afgestudeerden met moderne vaardigheden afleveren en het afstemmingsinitiatief helpt ons om deze doelstellingen te bereiken. Plannen om het programma uit te breiden hebben mijn volledige steun”, voegde ze eraan toe. .

Een van de doelstellingen van de bijeenkomst van deze week is om de reikwijdte van het initiatief te verdubbelen van 60 Afrikaanse universiteiten en 130 studenten naar 000 universiteiten in 120. Het 'tuning'-programma, dat voor het eerst werd gelanceerd in 2015, heeft tot doel de relevantie en kwaliteit van universitair onderwijs te vergroten. cursussen door werkgevers en andere belanghebbenden te betrekken bij het ontwerpen van curricula. Het beoogt ook de institutionele evaluatie te verbeteren en een raamwerk voor kwaliteitsborging en accreditatie te implementeren. De doelstellingen bouwen voort op thema's die zijn besproken tijdens het Afrika-EU-partnerschap Conferentie in Libreville, Gabon, mei 2013.

Naast de subsidies die beschikbaar zijn via Erasmus+ en de Marie Skłodowska-Curie-acties, biedt de EU-steun voor de Mobiliteitsprogramma 'Nyerere' zal ook uitwisselingen binnen Afrika vergemakkelijken om het behoud van studenten aan te moedigen en het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van de instellingen te vergroten.

Volgende stappen

Het volgende African Higher Education Harmonization and Tuning-evenement zal plaatsvinden in oktober 2014 in Abidjan, Ivoorkust, en zal zich richten op joint degree-studieprogramma's ontwikkeld door twee of meer internationale universiteiten.

advertentie

Achtergrond

Het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie in Afrika legt de nadruk op goede samenwerking, innovatie en kwaliteit in het hoger onderwijs, mobiliteit van studenten en personeel, en institutionele steun. Als onderdeel van de gezamenlijke Afrika-EU-strategie draagt ​​de EU bij aan het Intra-ACS Academic Mobility Scheme (voor landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) en het Nyerere-programma van de Afrikaanse Unie, dat mobiliteitsbeurzen aanbiedt aan masterstudenten en doctoraatsstudenten. kandidaten in Afrika op sleutelgebieden voor sociale en economische ontwikkeling.

De EU heeft sinds 78 2007 miljoen euro ter beschikking gesteld voor programma's voor hoger onderwijs ter ondersteuning van studenten en universiteiten in Afrika bezuiden de Sahara. De afgelopen zeven jaar hebben 4,600 Afrikaanse studenten en 980 academisch personeel over het hele continent subsidies ontvangen van het Erasmus Mundus-programma en ruim 2,000 Afrikanen ontvingen subsidies voor onderzoeksbeurzen via de Marie Skłodowska-Curie-acties.

Naast de toegenomen mogelijkheden die beschikbaar zijn in het kader van Erasmus+, wil de EU de komende vier jaar ook beurzen verstrekken aan ongeveer 500 studenten en 70 universitair personeel in Afrika in het kader van het Afrika-mobiliteitsprogramma.

Het African Higher Education Harmonization and Tuning-initiatief, gelanceerd in januari 2011, heeft tot doel de competenties en de relevantie van opleidingen in relatie tot de behoeften van de samenleving te verbeteren en vergelijkbare en compatibele kwalificaties te ontwikkelen. Tot nu toe hebben er zes workshops plaatsgevonden.

De Commissie van de Afrikaanse Unie bevordert de kwaliteitsborging en de harmonisatie van programma's voor hoger onderwijs. Het heeft tot doel de samenwerking tussen universiteiten, kwaliteitsborgingsinstanties, accreditatie-instanties, ministeries van onderwijs en nationale overheden te vergroten.

De Pan-Afrikaanse Universiteit speelt een sleutelrol bij het bevorderen van mobiliteit en het harmoniseren van programma's en graden. Het African Quality Rating Mechanism wil ervoor zorgen dat de prestaties van instellingen voor hoger onderwijs kunnen worden gemeten aan de hand van criteria die zijn overeengekomen door universiteiten in heel Afrika. Het draagt ​​bij aan de implementatie van het Verdrag van Arusha, dat tot doel heeft de vergelijkbaarheid, transparantie en de wederzijdse erkenning van universitaire graden en certificaten in Afrika te vergroten.

Deze maatregelen vormen een aanvulling op de strategie van de Europese Commissie uit 2013 over 'Europees hoger onderwijs in de wereld' en de dialoog van de EU over het hoger onderwijsbeleid met derde landen en regio's over de hele wereld.

Meer informatie
Gezamenlijke Afrika-EU-strategie
Gezamenlijke Afrika-EU-strategie: belangrijkste feiten
Afrikaans hoger onderwijs en afstemmingsinitiatief voor harmonisatie
Europese Commissie: Strategie voor het Europees hoger onderwijs in de wereld
Europese Commissie: Onderwijs en opleiding
De website van Androulla Vassiliou
Volg Androulla Vassiliou op Twitter VassiliouEU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending