Verbind je met ons

Steun

Aanzienlijke nieuwe EU-steun voor Latijns-Amerika aangekondigd

DELEN:

gepubliceerd

on

cfda07afa91cc1be08dd41c18fc5a9a5Ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs zal vandaag (24 maart) nieuwe EU-steun aankondigen van € 2.5 miljard voor Latijns-Amerika voor de jaren 2014 tot 2020 (inclusief financiering voor regionale programma's en voor de bilaterale enveloppen voor de in aanmerking komende landen).

Het nieuwe financiële pakket, dat deel uitmaakt van het instrument voor ontwikkelingssamenwerking dat nu is gepubliceerd, zal vandaag worden besproken op de EUROsociAL-conferentie in Brussel, waar besluitvormers en vertegenwoordigers op hoog niveau van de EU en Latijns-Amerika samenkomen om toekomstige samenwerking te bespreken tussen de twee regio's.

Ahead of the event, Commissioner Piebalgs said: “This aid package marks a new step in the way we work with Latin America, and sends a very strong signal of our commitment to continuing to support the region’s development efforts. We are not turning our back on this continent; we are looking forward with it, together.

“Ik heb Latijns-Amerika de laatste tijd verschillende keren bezocht en ben erg trots op de bijdrage van de EU aan de indrukwekkende vooruitgang die het continent de afgelopen tien jaar heeft geboekt. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe hoofdstuk in onze relatie ons partnerschap tot bloei zal laten komen.”

De nieuwe regionale financiering zal worden gericht op de gebieden waar deze het grootste verschil kan maken; die zijn geïdentificeerd in overleg met de Latijns-Amerikaanse partnerlanden:

• Beveiliging;

• goed bestuur, verantwoording en sociale rechtvaardigheid;

advertentie

• inclusieve en duurzame economische groei;

• ecologische duurzaamheid, veerkracht en klimaatverandering;

• onderwijs- en opleidingsprogramma's voor jongeren in het kader van Erasmus+, en;

A sub-regional programme for Central America is also included in today’s package.

In overeenstemming met de Agenda voor verandering – de beleidsblauwdruk van de Commissie om hulp te concentreren op de landen die deze het hardst nodig hebben en sectoren waar deze het grootste verschil kan maken – heeft de EU haar manier van werken in Latijns-Amerika hervormd. Dit betekent een meer strategisch partnerschap tussen de twee in de toekomst, waarin de twee regio's oplossingen zoeken voor gemeenschappelijke uitdagingen (bv. klimaatverandering) via regionale samenwerking.

Today’s funding comes from the Development Co-operation Instrument (DCI), which is part of the overall EU budget.

18 landen (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela) worden gedekt door het instrument en in aanmerking komen voor deze regionale fondsen.

Tegelijkertijd zal de bilaterale samenwerking met landen die voor de grootste uitdagingen staan ​​in Latijns-Amerika (Bolivia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Paraguay en Nicaragua) belangrijk blijven. Bovendien zullen Colombia, Ecuador en Peru profiteren van bilaterale financiering, wat een zeer geleidelijke uitfasering mogelijk zal maken.

EUROsocial: een vlaggenschipprogramma voor sociale cohesie in Latijns-Amerika

Despite significant recent growth, inequality remains one of Latin America’s most important challenges.

EUROsociAL has become the European Union’s flagship programme in Latin America for social cohesion. Under the motto ‘Supporting policies, connecting institutions’ it brings together political decision-makers and high-level public servants from European and Latin American public administrations to develop and implement policies to reduce social inequalities.

EUROsociAL hanteert een innovatieve aanpak die ondanks een relatief klein budget meetbare resultaten oplevert, verdeeld over 18 partnerlanden in 10 thematische gebieden. De totale EU-bijdrage bedraagt ​​70 miljoen euro (30 miljoen euro tijdens de eerste fase, van 2004-2009, en 40 miljoen euro tijdens de tweede fase, van 2011-2014).

Het bevordert actief de 'zuid-zuid'-samenwerking in Latijns-Amerika (dwz wanneer kennis die is gebaseerd op eerdere samenwerking en aangepast aan de specifieke omstandigheden in een buurland, is overgedragen van het ene Latijns-Amerikaanse land naar het andere) – uitgaven waaraan naar verwachting meer dan € 10 miljoen tijdens de tweede fase van het programma.

Het is ook resultaatgericht en ondersteunt alleen acties met duidelijk geformuleerde doelen en die deel uitmaken van een breder overheidsbeleid. Enkele tastbare resultaten zijn bijvoorbeeld het ondersteunen van de hervorming van het arbeidsinformatiesysteem in Colombia om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen, het bijdragen aan de invoering van een nieuwe wet voor gehandicapten in Honduras en het helpen implementeren van een nieuw beleid inzake fiscale educatie in Brazilië. Het heeft ook tal van regionale initiatieven in Latijns-Amerika gestimuleerd, op uiteenlopende gebieden als belastingadministratie, regionale ontwikkeling, justitie en sociale en economische dialoog.

Regionale samenwerking met Latijns-Amerika

In overleg met de Latijns-Amerikaanse landen is een aantal strategische prioritaire gebieden voor de regionale samenwerking van de EU met Latijns-Amerika vastgesteld. Ze bevatten:

– Inclusive and sustainable economic growth, addressing structural weaknesses, acute economic inequality and over-reliance on extraction of natural resources;

– reconciling environmental sustainability with continued development in a region that is highly vulnerable to climate change and natural disasters;

– capacity-building (eg providing training and sharing expertise) of state institutions responsible for security and rule of law, so as to enhance human rights and gender equality, build public trust and strengthen the social contract needed for development to succeed, and;

– improvements in governance, accountability and tax collection and spending, so as to tackle inequality, increase social cohesion and respond to the growing social demand for quality public services.

Meer informatie

EU-samenwerking met Latijns-Amerika: MEMO / 14 / 213
Commissioner Piebalgs’ website
EUROsociAL-website

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending