Belangrijke nieuwe EU-steun voor Latijns-Amerika aangekondigd

cfda07afa91cc1be08dd41c18fc5a9a5Ontwikkeling Commissaris Andris Piebalgs zal vandaag (24 maart) kondigen nieuwe EU-steun van € 2.5 miljard euro voor Latijns-Amerika voor de jaren 2014 om 2020 (met inbegrip van de financiering van regionale programma's, en voor de bilaterale enveloppen aan de begunstigde landen).

De nieuwe financiële pakket, dat deel uitmaakt van de ontwikkelingssamenwerking Instrument, nu gepubliceerd, zal worden vandaag besproken op de EUROsociAL conferentie in Brussel, waar beleidsmakers en vertegenwoordigers op hoog niveau van de EU en Latijns-Amerika samen zullen komen om de toekomstige samenwerking te bespreken tussen de twee regio's.

Vooruitlopend op het evenement, commissaris Piebalgs zei: "Deze steun pakket markeert een nieuwe stap in de manier waarop we werken met Latijns-Amerika, en stuurt een zeer sterk signaal van onze inzet voor voortdurende inspanningen om de ontwikkeling van de regio te ondersteunen. We draaien niet ons terug op dit continent; we kijken ernaar uit met haar samen.

"Ik heb Latijns-Amerika meerdere malen bezocht onlangs en zijn zeer trots op de bijdrage van de EU aan de indrukwekkende vooruitgang van het continent heeft de afgelopen tien jaar maakte zien geweest. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe hoofdstuk in onze relatie zullen zien ons partnerschap bloeit. "

De nieuwe regionale financiering zal worden gericht op de gebieden waar het het grootste verschil kunnen maken; die zijn vastgesteld in overleg met de Latijns-Amerikaanse partnerlanden:

• Beveiliging;

• goed bestuur, verantwoording en sociale rechtvaardigheid;

• inclusieve en duurzame economische groei;

• duurzaamheid van het milieu, de veerkracht en de klimaatverandering;

• onderwijs- en opleidingsprogramma's voor jonge mensen onder Erasmus +, en;

Een sub-regionaal programma voor Midden-Amerika is ook opgenomen in het huidige pakket.

In lijn met de agenda voor verandering - het beleid blauwdruk van de Commissie om steun te richten op de landen die het meest nodig hebben en sectoren waar het grootste verschil kan maken - de EU is de manier waarop het werkt in Latijns-Amerika een nieuwe vorm. Dit betekent een strategisch partnerschap tussen de twee de toekomst, waarin de twee regio's oplossingen zoeken voor de gemeenschappelijke uitdagingen (bijvoorbeeld klimaatverandering) via regionale samenwerking.

Financiering van vandaag komt van de ontwikkelingssamenwerking (DCI), dat deel uitmaakt van de totale EU-begroting.

18 landen (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela) worden gedekt door het instrument en in aanmerking komen voor deze regionale fondsen.

Tegelijkertijd zullen de bilaterale samenwerking met de landen die de grootste uitdagingen in Latijns-Amerika (Bolivia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Paraguay en Nicaragua) significant blijven. Bovendien zal Colombia, Ecuador en Peru profiteren van bilaterale financiering, die zal zorgen voor een zeer geleidelijke uitfasering.

EUROsociAL: Een vlaggenschip programma voor sociale cohesie in Latijns-Amerika

Ondanks de aanzienlijke recente groei, ongelijkheid blijft één van de belangrijkste uitdagingen van Latijns-Amerika.

EUROsociAL is uitgegroeid tot het vlaggenschip programma van de Europese Unie in Latijns-Amerika voor de sociale cohesie. Onder het motto 'Ondersteunend beleid, het aansluiten van de instellingen' brengt het politieke besluitvormers en high-level ambtenaren van de Europese en Latijns-Amerikaanse overheidsdiensten te ontwikkelen en uitvoeren van beleid om de sociale ongelijkheid te verminderen.

EUROsociAL neemt een innovatieve aanpak die meetbare resultaten oplevert, ondanks een relatief klein budget, verdeeld over 18 partnerlanden in 10 thematische gebieden. Totale EU-bijdrage bedraagt ​​€ 70 miljoen (€ 30m tijdens de eerste fase van 2004-2009 en € 40m tijdens de tweede, van 2011-2014).

Het bevordert een actieve samenwerking 'Zuid-Zuid' in Latijns-Amerika (dat wil zeggen wanneer de kennis op basis van eerdere samenwerking en aangepast aan de specifieke omstandigheden in een buurland is van de ene Latijns-Amerikaanse land naar het andere) - uitgaven voor die naar verwachting boven € 10 miljoen tijdens tweede fase van het programma.

Het is ook de resultaten op basis van, die alleen acties die duidelijk geformuleerde doelen en maken deel uit van een bredere overheidsbeleid. Bijvoorbeeld, sommige tastbare resultaten omvatten de ondersteuning van de hervorming van de arbeidsmarkt informatiesysteem in Colombia een betere match vraag van de arbeidsmarkt en het aanbod, wat bijdraagt ​​aan de invoering van een nieuwe wet voor gehandicapten in Honduras en het helpen van een nieuw beleid inzake fiscale onderwijs te implementeren in Brazilië. Het heeft ook bevorderd vele regionale initiatieven in Latijns-Amerika, in uiteenlopende sectoren zoals de belastingdienst, de regionale ontwikkeling, rechtvaardigheid en sociale en economische dialoog.

Regionale samenwerking met Latijns-Amerika

Een aantal strategische prioriteiten voor de regionale samenwerking tussen de EU en Latijns-Amerika zijn vastgesteld in overleg met de Latijns-Amerikaanse landen. Ze bevatten:

- Inclusieve en duurzame economische groei, het aanpakken van structurele tekortkomingen, acute economische ongelijkheid en de grote afhankelijkheid van de winning van natuurlijke hulpbronnen;

- Verzoenen milieuduurzaamheid met verdere ontwikkeling in een regio die zeer kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en natuurrampen;

- Capaciteitsopbouw (bijvoorbeeld het geven van trainingen en het delen van expertise) van de overheidsinstellingen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de rechtsstaat, zodat de mensenrechten en gendergelijkheid te verbeteren, te bouwen vertrouwen van het publiek en het versterken van het sociaal contract nodig is voor de ontwikkeling van om te slagen, en;

- Verbeteringen in het bestuur, verantwoording en de inning van de belastingen en de uitgaven, om zo de ongelijkheid aan te pakken, de sociale cohesie te vergroten en te reageren op de groeiende maatschappelijke vraag naar kwalitatief hoogwaardige openbare diensten.

Meer informatie

EU-samenwerking met Latijns-Amerika: MEMO / 14 / 213
Website van commissaris Piebalgs '
EUROsociAL website

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Steun, Europese Commissie, Externe steun, Latijns Amerika, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram