Verbind je met ons

Conflicten

Martin Schulz: 'We moeten oppassen dat we niet slaapwandelen in een steeds escalerend conflict'

DELEN:

gepubliceerd

on

20140320PHT39437_originalDe crisis op de Krim moet worden gezien als een wake-up call om de betrekkingen van de EU met Rusland en zijn oostelijke buren te heroverwegen, waarschuwde Martin Schulz. De voorzitter van het Europees Parlement sprak de Europese Raad toe aan het begin van een top op 20 maart, waarbij hij zich vooral richtte op Oekraïne. Schulz noemde de Krim-crisis ‘een enorme bedreiging voor het veiligheidssysteem’ en voegde eraan toe: ‘Mensen vrezen het uitbreken van een nieuwe Koude Oorlog.’

De president hekelde Rusland omdat het geweld gebruikte om een ​​deel van een andere staat te annexeren en zei dat het belangrijk was dat de EU met één stem spreekt: “Wat er in Oekraïne gebeurt is onaanvaardbaar en mag nergens worden herhaald.”

Schulz waarschuwde Europa echter voor het “slaapwandelen” in een steeds escalerend conflict: “Het Europees Parlement dringt er bij u op aan om over het conflict na te denken vanuit het perspectief van de uitkomst ervan en om alle communicatiekanalen met Rusland open te houden.”

Het Oekraïense volk heeft de steun van de EU nodig, zowel politiek als financieel, benadrukt Schulz. “We moeten Oekraïne helpen economisch weer op de been te komen, de verdeeldheid in de samenleving te overwinnen en te waken tegen verdeeldheid en radicalisering.” Hij zei dat het EP er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de €3 miljard uit de EU-begroting zo snel mogelijk beschikbaar zou komen.
De president verwelkomde ook het akkoord dat deze week met de Raad werd bereikt over een systeem voor de afwikkeling en het herstel van failliete banken, na zware onderhandelingen met het Parlement. “Een afwikkelingsmechanisme voor failliete banken is essentieel voor het succes van de bankenunie”, zei hij. “We konden en wilden geen deal accepteren die de belangen van de gewone Europeanen niet zou beschermen.”

Schulz zei dat het belangrijk is dat de belastingbetaler niet langer de rekening hoeft te betalen voor het redden van banken en dat de giftige link tussen bankschulden en staatsschulden wordt verbroken.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending