Verbind je met ons

EU

NGO Monitor onderzoekt de rechten van vrouwen in het Midden-Oosten en de rol van de VN in het Arabisch-Israëlische vredesproces

DELEN:

gepubliceerd

on

cwppflpVolgende week Gerald Steinberg, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Bar-Ilan Universiteit en voorzitter van de in Jeruzalem gevestigde onderzoeksorganisatie NGO Monitor en Anne Herzberg, NGO Monitor's juridisch adviseur en auteur van het laatste rapport van het onderzoeksinstituut over de impact van initiatieven op het gebied van vrouwenrechten in het Midden-Oosten, zal deelnemen aan de 25e zitting van de VN-Mensenrechtenraad die loopt van 3-28 maart.

NGO Monitor legde twee schriftelijke verklaringen voor aan de HRC, die maandag (24 maart) aan de orde zullen komen in de zitting over de Palestijnse Gebieden. In een verklaring over Vrouwenrechten in het Midden-Oosten roept NGO Monitor de Mensenrechtenraad en internationale NGO's (niet-gouvernementele organisaties) op om van de bevordering van vrouwenrechten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een topprioriteit te maken voor 2014.

Uit onderzoek blijkt dat internationale NGO's lang niet genoeg hebben gedaan om de rechten van vrouwen in de MENA-regio te beschermen, aangezien er sinds de 'Arabische Lente' van 2011 geen grote verbeteringen in het leven van vrouwen hebben plaatsgevonden.

Herzberg zei: “Er werd gehoopt dat het verdrijven van dictators in Tunesië, Egypte en Libië en massademonstraties elders fundamentele hervormingen zouden teweegbrengen, vooral voor vrouwen. Helaas zijn deze veranderingen niet gerealiseerd en deelt het NGO-netwerk de verantwoordelijkheid.”

De tweede verklaring van NGO Monitor, over Europese mensenrechtenfinanciering voor Arabisch-Israëlische vrede, laat zien dat de Europese overheidsfinanciering voor humanitaire ngo's in Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza geen systematische evaluatie van de gevolgen inhoudt, en levert daarom geen bewijs dat dergelijke ngo's hebben bijgedragen aan betere mensenrechten.

Professor Steinberg voegde eraan toe: “Europese regeringsinitiatieven die beweren vrede, mensenrechten, democratie en andere morele waarden te bevorderen, zijn instrumenten geworden voor het promoten van partijdige agenda's die contraproductief zijn voor pogingen om vrede in de regio te bevorderen. Geld van de belastingbetaler wordt doorgesluisd naar organisaties en activiteiten die het conflict aanwakkeren, wat in strijd is met democratische principes.”

NGO Monitor zal twee nevenevenementen organiseren tijdens de 25e sessie van de HRC:

advertentie

Maandag 24 maart
De rol van de VN in het Arabisch-Israëlische conflictpanel. Sprekers: professor Gerald Steinberg, voormalig lid van de Israëlische Knesset, dr. Einat Wilf en uitvoerend directeur van UN Watch, Hillel C. Neuer.

Dinsdag 25 maart
Vrouwenrechten in het Midden-Oostenpanel. Sprekers: Anne Herzberg en voormalig lid van de Israëlische Knesset, Dr. Einat Wilf. Media en publiek zijn uitgenodigd. Voor meer informatie, klik hier.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending