Verbind je met ons

Zakelijk

Nauwere zakelijke samenwerking biedt een 'uitweg' uit de Oekraïense crisis

DELEN:

gepubliceerd

on

Sergei Chemezov, CEO van Rostec Corporation. Moskou, Rusland, 28 februari 2014.Met de wereldwijde aandacht die momenteel stevig op de Krim-crisis gericht is, is het gemakkelijk om de snel groeiende economische banden tussen Rusland, Europa en Oekraïne over het hoofd te zien. Martin Banks rapporteert over een Russisch bedrijf dat op dit gebied 'de vlag voert'. 

De Rostec Corporation heeft in slechts zes jaar tijd de collectieve verliezen van meer dan 650 in Rusland gevestigde bedrijven omgezet in een zeer winstgevende en gediversifieerde groep. Het heeft aantoonbaar naam gemaakt in de defensie-industrie, maar breidt nu snel zijn civiele werk uit naar een bijzonder divers bereik - alles van smartphones met twee schermen tot neonatale couveuses. Geplande investeringen voor volgend jaar voor deze Russische staatsholding omvatten ondernemingen die werken aan biotechnologie, medicijnen, gadgets en medische hulpmiddelen.

Rostec-CEO Sergey Chemezov (afgebeeld) zei: "Ons doel is om tegen 50 minstens 2015 procent van onze gecombineerde inkomsten uit civiele goederen te halen, dus we zijn niet zo afhankelijk van militaire bevelen."

Rostec heeft al bijzonder nauwe banden met verschillende Europese bedrijven zoals Airbus en Renault en het vinden van nieuwe markten en klanten kan voor Rostec belangrijker dan ooit zijn nadat leiders in de VS en de EU Rusland hebben bedreigd met sancties voor het sturen van troepen naar de Krim-regio van Oekraïne. Het zou ook een steun zijn voor president Vladimir Poetin, die zijn derde ambtstermijn begon met de opdracht aan de regering om 25 miljoen hoogwaardige banen te creëren door middel van een modernisering van de door grondstoffen aangedreven economie.

Rostec heeft ook een aanzienlijke industriële samenwerking met Oekraïne, dus de situatie "baart zeker zorgen", voegde Chemezov eraan toe.

"We hopen dat het ontbreken van een eensgezinde aanpak onder regeringen over bepaalde kwesties de betrekkingen tussen onze landen niet zal beïnvloeden, en dat eerdere overeenkomsten met onze internationale partners met succes zullen worden gerealiseerd", zei hij.

Rostec benadrukt dat de huidige crisis rond Oekraïne geen negatieve invloed hoeft te hebben op de zakelijke samenwerking tussen Rusland en Europa.

advertentie

Chemezov is vastbesloten dat dit niet zal gebeuren en heeft daarom onlangs aangekondigd dat het bedrijf zijn belang in KamAZ, gedeeltelijk eigendom van Daimler AG, kan verhogen van 49.9% nu.

Zijn gevoelens worden gedeeld door een lid van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Russische Federatie, die zei: "Het is absoluut cruciaal in een tijd van aanhoudende economische problemen in Europa dat we niet toestaan ​​dat de huidige problemen verder escaleren, zodat dat ze de vooruitzichten op een volledig economisch herstel in de weg staan.

"We hebben momenteel goede betrekkingen met Rusland in een hele reeks sectoren, waaronder handel en economische samenwerking, en het is echt van vitaal belang dat dit zo blijft", voegde het EP-lid eraan toe. Het bedrijf van Chemezov exporteert al hoogtechnologische producten naar meer dan 70 landen wereldwijd, waaronder de VS, Frankrijk, het VK, Duitsland en Japan en heeft joint ventures met Boeing, Airbus, GE, EADS, Daimler, Renault-Nissan, SAFRAN, Pirelli, Alcatel-Lucent en andere Europese bedrijven.

Tegen 2015 zal naar verwachting ongeveer 50% van de gecombineerde omzet van Rostec afkomstig zijn van civiele goederen en van ondernemingen die werken aan medische apparaten, hightech gadgets, biotechnologie en farmaceutica.

Het werd opgezadeld met honderden bedrijven in verschillende staten van financiële wanorde na de oprichting eind 2007, maar sinds 2009 is Rostec bezig met het proces van consolidatie, modernisering en herstructurering van een aantal industriële en productiemiddelen van de staat.

Rostec creëerde 13 'clusters' van helikopterproductie en luchtvaartapparatuur tot auto-industrie, titaniumproductie en medische apparatuur. Tegenwoordig heeft het meer dan 900,000 werknemers en de financiële resultaten hebben een enorme sprong gemaakt met een omzet van meer dan € 23 miljard; exportopbrengsten van meer dan € 5.7 miljard en investeringen in modernisering en R&D van € 2.6 miljard. Een van de houdstermaatschappijen van Rostec, Russian Helicopters, is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor alle Russische helikopterproductie.

Maar de nadruk ligt nu en in de toekomst veel meer op het civiele werk en Chemzov wijst erop dat Rostec eigenaar is van OAO Schvabe, dat alles maakt, van optische apparaten tot couveuses. Rostec is nu van plan om belangen te verwerven in biotechbedrijven en geneesmiddelenfabrikanten in staatseigendom.

Vorig jaar waagde Chemezov zich aan consumptiegoederen met de Yotaphone, die hij een "100 procent Russische uitvinding" noemde. De smartphone, met aan de ene kant een LCD-scherm en aan de andere kant een elektronische inktlezer, won prijzen op shows in Las Vegas en Cannes.

Rostec, zegt Chemezov, heeft "ruige wateren" bevaren en heeft zijn positie als toonaangevende leverancier van geavanceerde high-tech producten veiliggesteld - iets waar Europa volgens hem "echt" van kan profiteren, ongeacht de huidige moeilijkheden tussen de twee partijen.

Dit heeft volgens hem "al resultaat opgeleverd" door succesvolle samenwerking met Europese partners als Pirelli, EADS, Renault en Airbus.

Rostec heeft belangen in 663 bedrijven en er komen er nog steeds bij. Het is in ieder geval sinds 2012 winstgevend, waardoor Chemezov de overstap kon maken van het redden van ondernemingen uit het Sovjettijdperk naar het investeren in modernisering.

Chemezov, geboren in de Siberische regio Irkoetsk en daar begonnen als ingenieur, is een vertrouwde bondgenoot van president Poetin. Hij kent Poetin sinds de jaren tachtig, toen ze in hetzelfde appartementencomplex in Dresden, Duitsland woonden tijdens de periode van de toekomstige president als KGB-officier.

Met de internationale focus natuurlijk nog steeds op de actualiteit in Oekraïne en de Krim, kijkt Chemezov liever naar de toekomst.

In januari 2013 lanceerde een joint venture (JV) tussen Rostec en Pirelli een tweede hightech productielijn in de bandenfabriek van Voronezh. De producten, banden van topkwaliteit, worden voornamelijk geëxporteerd naar de EU-lidstaten.

Vanaf medio 2014 zal een joint venture tussen Avtovaz en Renault Nissan 74.5% van Avtovaz in handen hebben. Investeringen van buitenlandse partners bereiken 533 miljoen euro, waardoor AVTOVAZ-Renault-Nissan de kans krijgt om de 4e grootste autoproducent ter wereld te worden.

Er is nog een soortgelijke joint venture tussen Rostec en luchtvaartmaatschappij Bombardier, die in Canada is gevestigd maar een aanzienlijke Europese aanwezigheid heeft. In 2014 zal Rostec een fabriek bouwen in Ulyanovsk, een haven aan de Wolga met de status van speciale economische zone. De maximale capaciteit van de fabriek zal 24 vliegtuigen per jaar zijn.

Het is allemaal goed nieuws voor een Europa dat nog steeds vastzit in economische achteruitgang en hoge werkloosheid. Rostec is weliswaar op zoek naar manieren om de verkoop in Latijns-Amerika en Afrika te stimuleren, terwijl het zijn aanwezigheid in India, China en Zuidoost-Azië handhaaft, maar de focus blijft ook nog steeds erg gericht op Europa.

De algemene boodschap van deze vooruitstrevende Russische onderneming lijkt te zijn dat zakelijke en economische samenwerking kan helpen om dipjes, hoe ernstig ook, in de betrekkingen tussen de grootmachten van de wereld te overwinnen.

Wat er zich de komende dagen en weken ook ontwikkelt, houdt Chemezov vol: "We zullen met enthousiasme en vertrouwen blijven werken en ons zakelijk inzicht combineren met een technologische ervaring."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending