Verbind je met ons

Jeugdzorg

De rechten van kinderen op veiligheid 'gecompromitteerd' in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

5gExO_boxXEUJsk6p4hlyHB6-nQEUWh74K8L96wXa1tZruUDxWcHzSHWbosoMlXwP4nnk1-Bbw=s0-d-e1-ftHet recht van kinderen op veiligheid in de EU wordt aangetast door inconsistentie bij het aannemen en uitvoeren van op feiten gebaseerd beleid om opzettelijk letsel bij kinderen te verminderen, zegt de Europese alliantie voor kinderveiligheid.

Landen moeten het gebruik van bewezen preventiebeleid op dit gebied vergroten om de meest kwetsbare burgers van Europa en de toekomstige samenleving te beschermen. Opzettelijke verwondingen van kinderen, waaronder mishandeling, geweld door leeftijdgenoten en zelfmoord, hebben levenslange negatieve gevolgen voor kinderen, gezinnen en de samenleving en vereisen daarom onmiddellijke en meer aandacht.

Het opzettelijk verwonden van kinderen is zowel een groot probleem voor de volksgezondheid als een van de mensenrechten. De VN hebben duidelijk verklaard dat “geen enkel geweld tegen kinderen te rechtvaardigen is; alle geweld tegen kinderen is te voorkomen”. (VN-Comité voor de Rechten van het Kind 2011)

Van de meer dan 35,000 kinderen en adolescenten in de leeftijd van 0 tot 19 jaar die elk jaar overlijden in de EU, sterven ongeveer 24% of ongeveer 9,100 sterfgevallen zijn te wijten aan verwondingen. Ongeveer een derde van deze sterfgevallen wordt geclassificeerd als opzettelijk of met onbepaalde bedoeling. Opzettelijke sterfgevallen door letsel vormen slechts het topje van de ijsberg en zelfs hier, waar de beste gegevens bestaan, suggereert bewijs dat sterfgevallen door mishandeling gecodeerd als kindermoord slechts 20-33% van de werkelijke gevallen vertegenwoordigen. (Wereldgezondheidsorganisatie, 2013)

"Geweld tegen kinderen moet kritische aandacht blijven krijgen, en we moeten dit krachtig herhalen, in plaats van de kwestie in stilte te verhullen", zei Isabelle Durant, vicevoorzitter van het Europees Parlement. "Naast het toepassen van wat we al weten, hebben we meer onderzoek en verbeterde datasystemen nodig, met name voor alle soorten niet-dodelijk opzettelijk letsel bij kinderen, inclusief informatie over de kosten van geweld tegen kinderen en de preventie ervan."

In het rapport staan ​​individuele landenbeleidsprofielen voor elk van de deelnemende lidstaten: Oostenrijk, België (alleen Vlaanderen), Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden en het Verenigd Koninkrijk (alleen Engeland en Schotland).

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending