Verbind je met ons

Conflicten

Schade: Sancties zijn de juiste reactie op de acties van Rusland op de Krim

DELEN:

gepubliceerd

on

krim-referendum-ottawa-01In reactie op de uitkomst van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU (18 maart) in reactie op het referendum dat gisteren op de Krim werd gehouden, zei Rebecca Harms, covoorzitter van de Groenen/EVA: “Het besluit van vandaag van de ministers van Buitenlandse Zaken is welkom. Sancties zijn het juiste antwoord op de Russische acties op de Krim. Als Rusland de internationale diplomatieke inspanningen blijft negeren, moeten verdere sancties volgen.

“De EU moet nu al het mogelijke doen om de rechten van minderheden op de Krim te beschermen. Zij moet erop blijven aandringen dat een sterke OVSE-waarnemersmissie onmiddellijk naar het oosten van Oekraïne en de Krim reist. De voorbereiding en het verloop van de verkiezingen in mei moeten zonder druk gebeuren. De voorgestelde financiële steun aan Oekraïne is ook welkom. Het land heeft niet alleen ons geld nodig, maar ook advies en hulp bij zijn hervormingsproces, bijvoorbeeld tegen corruptie. Het geld moet daar terechtkomen waar het nodig is.”

Groen Europarlementariër en vicevoorzitter van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Rusland, Werner Schulz, voegde hieraan toe: “Poetins acties in Oekraïne vertegenwoordigen de terugkeer van agressief nationalisme, dat tot doel heeft de Russen buiten de Russische grenzen te herenigen. Een oogje dichtknijpen om 'de vrede te bewaren' zal Poetin alleen maar bevestigen in zijn agressiekoers. Alleen de vastberaden verdediging van het internationaal recht kan een vreedzame toekomst voor ons en onze oosterburen veiligstellen.

“Als Rusland onderhandelingen met de OVSE blijft ontkennen, moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de EU donderdag economische sancties opleggen, zelfs als deze gevolgen hebben voor de EU zelf. Er kan geen sprake zijn van verzoening vanwege economische belangen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending