Verbind je met ons

Afrika en India

Centraal-Afrikaanse Republiek: de Europese Unie airlifts noodhulp

DELEN:

gepubliceerd

on

11387284185_e177f16e38_zDe Europese Commissie vervoert voor de derde keer de dringend noodzakelijke humanitaire hulp rechtstreeks naar de door conflicten geteisterde Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De humanitaire situatie in het land blijft dramatisch.

“De humanitaire behoeften zijn enorm, aangezien de hele bevolking wordt getroffen door de aanhoudende crisis. Alleen al in Bangui zijn ruim 232,000 mensen uit hun huizen verdreven en in het hele land zijn ruim 650,000 mensen ontheemd. Hun leven hangt af van onze hulp en die moeten we nu verlenen”, aldus Kristalina Georgieva, commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisrespons.

Vandaag (17 maart) zal een transportvliegtuig opstijgen vanuit Oostende, België naar de CAR-hoofdstad Bangui, met ongeveer 100 ton hulpgoederen, waaronder medicijnen, therapeutische voeding, water, sanitaire artikelen, telecommunicatieapparatuur en twee voertuigen om hulpoperaties te ondersteunen.

Tien humanitaire niet-gouvernementele organisaties – Artsen van de Wereld (MDM), de Spaanse, Nederlandse en Franse secties van Artsen Zonder Grenzen (AZG), Action contre la Faim, het Franse Rode Kruis, Save the Children, Merlin, de Noorse Vluchtelingenraad, Première Urgence – Aide Médicale Internationale en het International Rescue Committee (IRC) – zijn betrokken bij de luchtbrug.

In december 2013, toen de humanitaire crisis in de CAR een grote wending nam, organiseerde de Europese Commissie een dagelijkse luchtbrug voor hulpverleners en hulpgoederen tussen Kameroen en Bangui, met behulp van vliegtuigen van de humanitaire luchtdienst van de EU, ECHO Flight. De Commissie organiseerde in december en januari 2014 ook vrachtvluchten met hulpgoederen (met name medicijnen en noodonderkomensmateriaal) naar CAR, vanuit Europa en vanuit Kenia.

Achtergrond

De Centraal-Afrikaanse Republiek behoort tot de armste landen ter wereld en is verwikkeld in een tien jaar durend gewapend conflict. De golf van geweld in december 2013 heeft deze situatie verergerd en vandaag heeft meer dan de helft van de 4.6 miljoen inwoners onmiddellijke hulp nodig.

advertentie

De luchtbrugoperatie van vandaag maakt deel uit van de versterkte inzet van de Europese Commissie om de steeds acutere humanitaire situatie in het land aan te pakken. Sinds de escalatie van het geweld in december 45 begon, steunt de Europese Commissie levensreddende activiteiten in de CAR met alleen al 2013 miljoen euro. De afgelopen vijf jaar was de Europese Commissie een van de belangrijkste donoren van het land.

De Europese Commissie biedt ondersteuning in verschillende sectoren, waaronder bescherming, toegang tot gezondheidszorg, voedsel en voeding, drinkwaterdistributie, sanitaire voorzieningen, logistiek en humanitaire coördinatie, en voorziet in de behoeften van degenen die rechtstreeks door gevechten worden getroffen. De Commissie verleent ook hulp aan het groeiende aantal vluchtelingen uit CAR in naburige landen.

Een team van Europese humanitaire experts volgt de situatie en werkt nauw samen met partnerorganisaties om ervoor te zorgen dat de hulp terechtkomt bij degenen die deze het meest nodig hebben.

Meer informatie

Centraal-Afrikaanse Republiek factsheet
De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie
Website van commissaris Georgieva

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending