Verbind je met ons

Steun

EU gaat meer geld uittrekken voor de bestrijding van polio in Syrië

DELEN:

gepubliceerd

on

52694524b5a8eDe Europese Commissie verstrekt een aanvullende financiering van 1 miljoen euro aan UNICEF om ervoor te zorgen dat de vaccinatiecampagne tegen polio in Syrië wordt voortgezet. Het betekent dat 2.5 miljoen kinderen onder de vijf jaar zullen worden ingeënt tegen polio in moeilijk bereikbare gebieden, evenals degenen die vanwege de gevechten herhaaldelijk zijn gedwongen te verhuizen.

Commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisbestrijding Kristalina Georgieva, die deze week de regio bezoekt aan de vooravond van de derde verjaardag van het begin van de crisis, zei: “Syriërs hebben de afgelopen drie jaar ongelooflijke ontberingen en ontberingen ervaren. verschrikkelijk conflict. De uitbraak van polio vorig jaar was een extra klap, waardoor miljoenen kinderen gevaar liepen. Wij doen er alles aan om kinderen te beschermen tegen deze verwoestende ziekte. Ik hoop dat deze extra financiering de reikwijdte van de poliovaccinatiecampagne voldoende zal verlengen om deze verschrikkelijke ziekte uit te roeien.”

De financiering gaat naar UNICEF om zijn bijdrage aan de polio-immunisatiecampagne in Syrië te vergroten. De campagne is een humanitaire prioriteit omdat momenteel naar schatting maar liefst 700 kinderen onder de vijf jaar in moeilijk bereikbare gebieden leven waartoe de afgelopen twee jaar weinig of geen toegang is geweest voor grootschalige immunisatieactiviteiten. . Veel kinderen (vooral kinderen onder de twee jaar) in deze gebieden zijn slechts in één of twee campagnerondes betrokken.

Indien en wanneer de noodzaak zich voordoet, is de Commissie bereid haar steun verder te vergroten en aanvullende financiering te verstrekken voor de lopende poliovaccinatiecampagne.

Achtergrond

Op 29 oktober 2013 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat er tien gevallen van polio waren gediagnosticeerd in Deir-ez-zur in Noord-Syrië. Dit was de eerste uitbraak in Syrië sinds 1999.

Er werd een regionale responsstrategie voor de polio-uitbraak gelanceerd. Onder coördinatie van de ministeries van Volksgezondheid in de landen waar Syriërs verblijven, zijn de WHO en UNICEF begonnen met gesynchroniseerde vaccinatiecampagnes gericht op 23 miljoen kinderen onder de vijf jaar, met een geschat totaal budget van 39 miljoen dollar. Deze campagnes zijn aan de gang in Syrië, Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, de bezette Palestijnse Gebieden en Turkije.

advertentie

De Commissie heeft via haar humanitaire begroting 29 miljoen euro toegewezen aan water- en sanitaire voorzieningen in Syrië. Deze zijn vooral relevant voor de preventie en verspreiding van ziekten, waaronder polio. Nog eens 28 miljoen euro werd toegewezen aan gezondheidszorg, waarvan 13.5 miljoen euro werd toegewezen aan de Wereldgezondheidsorganisatie en 1 miljoen euro aan UNICEF, waarbij een deel van de financiering vooral gericht was op de poliocampagne.

Polio treft vooral kinderen onder de vijf jaar. Het virus is zeer besmettelijk en tast het zenuwstelsel aan. Symptomen zijn onder meer koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, braken, stijfheid in de nek en pijn in de ledematen. Eén op de 200 infecties leidt tot onomkeerbare verlamming. Tussen de 5 en 10% van degenen die verlamd raken, sterft.

Voor meer informatie

De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie
Website van commissaris Georgieva

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending