Verbind je met ons

Blogspot

Opinie: De keuzes voor het referendum op de Krim zijn helemaal geen keuze

DELEN:

gepubliceerd

on

140227-simferopol-crimea-jsw-822a_2d094fb3240074be9bfd28e0d8000d67By Keir Giles, Associate Fellow, Internationale Veiligheid en Rusland en Eurazië Programma, Chatham House
Het geplande referendum over de toekomstige status van de Krim wordt alom veroordeeld als illegaal en ongeldig. Maar zelfs als het legitiem zou zijn, bieden de twee keuzes die aan de Krim-kiezers worden voorgelegd hen geen mogelijkheid om de Russische controle te verlaten.

Het referendum, dat momenteel gepland staat voor 16 maart, vraagt ​​kiezers op de Krim om te kiezen tussen aansluiting bij Rusland of een terugkeer naar de Krim-grondwet van 1992, terwijl ze fictief deel blijven uitmaken van Oekraïne. Sommige berichten in de media hebben de tweede optie voorgesteld als een terugkeer naar de situatie voordat de Russische troepen de controle over het schiereiland overnamen; in feite is het allesbehalve.

De grondwet van 1992 op de Krim werd aangenomen tijdens een koortsachtige decentralisatieronde in de onmiddellijke nasleep van het einde van de Sovjet-Unie, en kort daarna afgeschaft. In woorden die degenen met een lang geheugen huiveringwekkend zullen vinden, wordt verwezen naar de Republiek van de Krim als een ‘Sovjetstaat’ en wordt deze beschreven als een soevereine entiteit die Oekraïne alleen de bevoegdheden verleent die zij passend acht. Met andere woorden: het herstel van deze grondwet zou een stap zijn in de richting van een denkbeeldige onafhankelijkheid onder Russische controle. Als het voorstel zou worden aangenomen, zouden de gebeurtenissen op de Krim een ​​weerspiegeling blijven van de Russische botsing met Georgië in 2008 en de oprichting van de 'onafhankelijke' entiteiten Abchazië en Zuid-Ossetië.

De burgers die er tevreden mee zijn dat de Krim op dezelfde manier deel blijft uitmaken van Oekraïne als de afgelopen twintig jaar, hebben geen stem in dit referendum. Er is geen derde optie beschikbaar.

Implicaties voor Oekraïne

De lokale pro-Russische autoriteiten hebben hun voorkeur kenbaar gemaakt aan de kiezers, onder meer door middel van een grove reclamebordcampagne die een eenvoudige keuze tussen twee Krim's voorlegde: de ene bedekt met een Russische vlag, de andere met prikkeldraad en een hakenkruis. Intimidatie door de pro-Russische bendes die zichzelf omschrijven als 'zelfverdedigings'-eenheden, die zullen patrouilleren en mogelijk stembureaus zullen bemannen, zal waarschijnlijk ook een belangrijke rol spelen bij het overtuigen van de inwoners van de Krim welke manier ze moeten stemmen. Maar in feite zouden beide uitkomsten van dit referendum in grote lijnen aanvaardbaar zijn voor Rusland.

Geografie dicteert dat consolidatie van de Russische controle over de Krim, of het nu onderdeel is van Rusland of theoretisch onafhankelijk is, voor Oekraïne ernstige uitdagingen zal opleveren, zowel op het gebied van de veiligheid als op economisch vlak. De kwetsbaarheid van Oekraïne voor verdere Russische militaire interventie zal worden vergroot. De landengte van de Krim biedt landtoegang tot het Oekraïense vasteland, dat beperkt en gemakkelijk te verdedigen is. Maar de grootschalige en voortdurende versterking van Russische troepen op de Krim, gecombineerd met de onbeperkte bewegingsvrijheid van de Zwarte Zeevloot, maakt Oekraïense kustgebieden elders veel kwetsbaarder voor Russische militaire operaties in de toekomst.

In feite zullen de helikoptervliegdekschepen van de Mistral-klasse die door Frankrijk aan Rusland worden geleverd, krachtige facilitators zijn voor precies dit soort operaties. Midden in de Krim-crisis begon het eerste voor Rusland gebouwde schip op 6 maart met proefvaarten, terwijl de Russische bemanning al in opleiding was in Frankrijk.

De extra Russische troepen op de Krim worden grotendeels aangevoerd via de Straat van Kertsj, de smalle waterweg die het oosten van de Krim scheidt van het zuiden van Rusland. De controle over deze zeestraat is van groot belang en is het onderwerp geweest van eerdere geschillen tussen de twee landen. Maar nu beide kusten in Russische handen zijn, wordt de Zee van Azov in feite een Russisch meer. Met andere woorden: Rusland heeft nu de volledige controle over de maritieme toegang tot alle havens in Oost-Oekraïne, inclusief de grote haven Marioepol. Dit geeft Rusland zelfs nog meer economische en andere invloed op de omstandigheden in het oosten van het land, en ondersteunt het Russische doel om Oekraïne onbestuurbaar te maken zonder Russische toestemming en medewerking.

advertentie

Outlook

De pro-Russische autoriteiten op de Krim hebben haast om het referendum door te drukken. De datum is al twee keer vervroegd, en een grap die momenteel de ronde doet, luidt dat 'de laatste datum voor het referendum zojuist is aangekondigd – het was gisteren'. Dit maakt deel uit van de Russische drang om het initiatief te behouden, het Westen op de achtergrond te houden en de wereld te presenteren met een een voldongen feit voordat er een significante reactie of afschrikmiddel kan worden ingezet.

In deze context is de afwijzing van het referendum door de VS en andere westerse landen (ook al is dat niet door alle westerse experts) geruststellend. Voorlopig neemt dit de angst weg dat het resultaat zou kunnen worden gebruikt als een gezichtsreddende rechtvaardiging voor het aanvaarden van de Russische controle over de Krim, en voor het opnieuw belonen van het gebruik van Russisch militair geweld tegen een buurland.

Maar de vraag naar de legitimiteit van de Russische acties is weliswaar belangrijk, maar heeft weinig effect op de realiteit van de Russische controle over de Krim. Bovendien kunnen de huidige zorgen nog steeds gemakkelijk worden ingehaald door de gebeurtenissen. De situatie op de Krim blijft uiterst kwetsbaar. Dankzij de extreme zelfdiscipline en verdraagzaamheid van omsingelde Oekraïense militairen tegenover de Russische militaire blokkade en herhaalde aanvallen door door Rusland gesteunde bendes, is er nog geen schot gelost door de Oekraïense strijdkrachten. Ze weten dat zodra dit gebeurt, de Russische vergelding onmiddellijk, overweldigend en wreed zal zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending