Verbind je met ons

Blogspot

Advies: Poetin heeft een zware klap te lijden

DELEN:

gepubliceerd

on

_73403399_73403397By Marie Mendras Associate Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

Met zijn snelle verovering van de Krim leek Vladimir Poetin een sterke hand te spelen in de patstelling over de toekomst van Oekraïne. Maar recente gebeurtenissen hebben de broosheid van zijn macht aangetoond ondanks de internationale veroordeling en de kalme vastberadenheid van de Oekraïners.

Op 3 maart hebben 14 leden van de VN-Veiligheidsraad het 15e lid, Rusland, in ongekend krachtige bewoordingen aan de kaak gesteld wegens schending van de territoriale integriteit van Oekraïne en het gebruik van militaire intimidatie. Zelfs China volgde.

De Russische ambassadeur Vitaly Churkin, die gewend is zijn zin te krijgen in de Veiligheidsraad, was stomverbaasd. Met verrassend veel vertrouwen had Tsjoerkin om de spoeddiscussie over Oekraïne gevraagd. Elk van zijn argumenten werd snel afgedaan als onaanvaardbaar met betrekking tot internationaal recht, of te kwader trouw. Hij kreeg zijn zin met een schande Nyet naar resoluties van de Veiligheidsraad over Syrië, maar niet hier.

De Russische staat krijgt te maken met groeiende kritiek van vele regeringen en multilaterale organisaties sinds het een gewapende inval op de Krim lanceerde. De NAVO, de OVSE, de EU en de Raad van Europa hebben Ruslands toevlucht tot militair geweld op de Krim veroordeeld. Sancties worden zeer serieus besproken. En de economische en financiële terugslag schaadt de Russische munteenheid, schatkist en grote bedrijven. Het Kremlin is op internationale rechtsnormen gestuit, waarvan het ten onrechte dacht dat het het met de steun van China op zijn eigen vrije manier kon interpreteren.

Op 4 maart koos president Poetin ervoor om zich eindelijk uit te spreken over Oekraïne. Hij zag er nerveus uit, ook al sprak hij een kleine en zorgvuldig geselecteerde groep jonge journalisten toe voor een 'discussie-achtige persconferentie'. Hij vertelde een vreemd verhaal over de oorlog waarmee hij iedereen had gedreigd, maar die hij nooit van plan was geweest te voeren. Hij herhaalde argumenten die Churkin de dag ervoor al had verloren in New York. En met zijn nooit aflatende verlangen om de recente geschiedenis te herschrijven, veroordeelde hij zowel de onafhankelijkheid van Oekraïne als de Oranje Revolutie van 2004.

Hij veranderde steeds van gedachten over de positie van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij zei eerst dat Janoekovitsj 'politiek dood' was, maar rechtvaardigde later de Russische militaire 'bescherming' van de bevolking van de Krim met het vermeende schriftelijke verzoek van Janoekovitsj aan Moskou op 1 maart. Een dergelijk voorwendsel is met de dag minder overtuigend voor de VS en Europa, net als Janoekovitsj' gebruik van een haastig aangenomen antiterrorismewet om zijn bevel om te schieten op burgerdemonstranten op de Maidan te rechtvaardigen. Vandaag is Janoekovitsj een voormalige despoot op de vlucht. De propaganda van het Kremlin heeft een averechts effect gehad.

Onderhandeling begint zich nu opnieuw te doen gelden boven confrontatie. De Russische en Oekraïense regeringen hebben zojuist een fragiele communicatielijn vernieuwd. Kiev en Simferopol richten een commissie op om een ​​gemeenschappelijke strategie uit de militaire patstelling en de status van de autonome republiek Krim in de Oekraïense staat te bespreken. De oorlogsangst is nog niet helemaal voorbij, maar het lijkt nu duidelijk dat Moskou de verantwoordelijkheid draagt ​​om de inzet te verhogen tot aan de rand van de gewapende strijd, met burgers als potentiële slachtoffers. De meeste mogendheden, samen met internationale organisaties, zijn het erover eens dat het gedrag van Rusland gevaarlijk is geweest en dat de nieuwe Oekraïense interimregering legitiem is.

advertentie

De prioriteit, nu het gewapend geweld afneemt, is snelle en krachtige steun aan de Oekraïense economie en samenleving. En als noodzakelijk gevolg zullen westerse regeringen tijd moeten besteden aan het helpen van de Russische president om zijn gezicht te redden en stil te blijven achter de muren van het Kremlin.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending