Verbind je met ons

Voorpagina

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt de VS om Obama te ontmoeten

DELEN:

gepubliceerd

on

VS-Obama-Midden-Oosten-Isra_Horo-e1363810183386Op 3 maart had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in Washington DC, en sprak hij ook de jaarlijkse AIPAC-beleidsconferentie (American Israel Public Affairs Committee) toe.

President Obama zou de ontmoeting met premier Netanyahu maandag in het Witte Huis hebben gebruikt om hem onder druk te zetten om een ​​“raamovereenkomst” voor vredesbesprekingen met de Palestijnen, opgesteld door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, te aanvaarden.

De New York Times meldde dat Obama een soortgelijk initiatief zal nemen tijdens zijn ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas later deze maand.

De persberichten verschenen toen Israël en de Palestijnen de deadline van eind april naderden om overeenstemming te bereiken over een definitief vredesakkoord. De deadline werd afgelopen zomer door Kerry vastgesteld toen de gesprekken begonnen.

Vanwege de onrustige voortgang van de gesprekken, vertelden functionarissen De New York Times dat het nieuwe doel is om het kader vóór de deadline bekend te maken.

Sinds hij afgelopen juli hielp bij het lanceren van een nieuwe gespreksronde heeft Kerry elf reizen naar de regio gemaakt, maar Amerikaanse functionarissen vertelden de Times dat het Witte Huis gelooft dat de tijd rijp is voor Obama om een ​​nieuwe impuls te geven.

“De president zou geen enkel risico willen lopen dat het gebrek aan zijn betrokkenheid het verschil zou maken tussen succes en mislukking”, zei een hoge functionaris.

advertentie

The Times van Israël Daily, onder verwijzing naar een bericht in de Arabischtalige Palestijnse krant: Al Quds, meldde dat president Abbas vorige week een ontmoeting met John Kerry in Parijs verliet, woedend over diens voorstellen.

Tot de kwesties die Abbas naar verluidt van streek maakten, behoorden Kerry's aandrang dat de Palestijnen Israël erkennen als het thuisland van het Joodse volk, zijn voorstel om de hoofdstad van een Palestijnse staat slechts in één deel van Oost-Jeruzalem te vestigen, en het verlaten van de Jordaanvallei buiten de grenzen van het Joodse volk. een toekomstige Palestijnse staat.

Wat zijn de belangrijkste punten van de waarschijnlijke inhoud van Kerry's raamovereenkomst?

Het raamwerk zal een Amerikaanse kijk geven op hoe de leemten kunnen worden gedicht op het gebied van de kernkwesties, waaronder grenzen, veiligheid, nederzettingen, Jeruzalem, vluchtelingen en wederzijdse erkenning.

De VS streven ernaar om binnen een nieuw tijdsbestek van maximaal één jaar overeenstemming te bereiken over het raamwerk als leidraad voor de onderhandelingen over een gedetailleerd akkoord over de permanente status. Ze hopen het te lanceren vóór de laatste geplande vrijlating van Palestijnse gevangenen eind maart.

Israël stemde ermee in om in de loop van de negen maanden 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten die lange straffen uitzitten wegens terreurmisdrijven. In ruil daarvoor kwamen de Palestijnen overeen de gesprekken niet te zullen verlaten en geen unilaterale inspanningen te zullen leveren om erkenning binnen de VN of andere internationale instanties veilig te stellen.

Het Kerry Plan is een reeks principes die worden opgesteld door een team van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in dialoog met Israëlische en Palestijnse onderhandelaars, en dat tot doel heeft een raamwerk te bieden voor lopende onderhandelingen om tot een gedetailleerde definitieve statusovereenkomst te komen.

De huidige gespreksronde loopt eind april af en de VS hopen dat het raamwerk de basis zal vormen voor een verlenging van de gesprekken met maximaal een jaar.

Volgens bronnen die dicht bij de gesprekken staan, wordt van de twee partijen verwacht dat ze het publiekelijk accepteren als basis voor de voortzetting van het proces wanneer Kerry het raamwerk lanceert. Zij zullen hun bedenkingen mogen uiten, maar alleen om deze te specificeren in de context van onderhandelingen achter gesloten deuren.

Wat komt er in het raamwerk?

Hier is een analyse van de waarschijnlijke raamovereenkomst door BICOM, het in Londen gevestigde British Israel Communications & Research Centre:

Het model dat het dichtst in de buurt komt voor het raamwerk zijn de Clinton-parameters, die president Clinton in december 2000 aan beide partijen heeft gepresenteerd. Er wordt verwacht dat het een korte verklaring van niet meer dan een paar pagina's zal zijn, die zal schetsen hoe elk definitief statusprobleem zal worden aangepakt. .

borders: Het raamwerk zal waarschijnlijk de Palestijnse eis weerspiegelen dat de grenzen van 1967 de basis vormen voor een territoriale overeenkomst, maar ook erkennen dat grote nederzettingenblokken onderdeel moeten blijven van Israël onder een landruilovereenkomst. Verwacht wordt dat de vraag open blijft hoeveel land er moet worden uitgewisseld en welke nederzettingsblokken precies door Israël moeten worden behouden.

Veiligheid: Een centrale eis van Netanyahu is dat Israël een militaire aanwezigheid op de lange termijn aan de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië moet behouden, terwijl president Abbas heeft gezegd dat hij een Israëlische aanwezigheid slechts voor vijf jaar zou accepteren, en daarna een NAVO-veiligheidsmacht.

Verwacht wordt dat het raamwerk de Israëlische veiligheidsproblemen zal accepteren, maar elke Israëlische inzet in de context van een breder veiligheidsregime zal kaderen, en die inzet in principe zo veel mogelijk zal inkorten, zonder een tijdsperiode te specificeren. De VS hebben al voorstellen gepresenteerd om de reikwijdte en duur van elke Israëlische inzet te minimaliseren door te compenseren met hoogtechnologische monitoringoplossingen, hoewel deze voorstellen van geen van beide kanten hartelijk zijn ontvangen.

In een recente toespraak in Davos sprak Kerry over de noodzaak van “veiligheidsmaatregelen voor Israël die het veiliger maken, niet minder”, maar ook “een volledige, gefaseerde, definitieve terugtrekking van het Israëlische leger.” Israël eist ook dat de Palestijnse staat wordt gedemilitariseerd, terwijl de Palestijnen een staat met beperkte wapens willen.

Nederzettingen: Netanyahu is tegen het gedwongen verwijderen van kolonisten en zijn kantoor heeft gesuggereerd dat zij de keuze moeten hebben om binnen de grenzen van een toekomstige Palestijn onder Palestijns bewind te blijven. Er zijn ook berichten geweest over voorstellen voor Israël om land van de Palestijnen te pachten waarop afgelegen nederzettingen zijn gevestigd. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het idee verworpen dat er nog joodse nederzettingen zouden blijven bestaan, met het argument dat deze illegaal zijn gebouwd. Het blijft onduidelijk hoe de VS deze standpunten zullen overbruggen, maar toen Kerry in februari door een Israëlische interviewer werd gevraagd naar het lot van de kolonisten, antwoordde hij: “Ik ben er niet zeker van dat [de kolonist] zijn huis zal moeten verlaten.”

Jeruzalem: Het raamwerk zal waarschijnlijk de Palestijnse eis erkennen om zijn hoofdstad in Oost-Jeruzalem te hebben. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat deze zo specifiek zullen zijn als de Clinton-parameters – die voorstelden om de Oude Stad en de soevereiniteit over de ultragevoelige Tempelberg/Haram al-Sharif te delen – aangezien dit te veel zou zijn voor de Israëlische regering om op dit moment te accepteren. dit stadium. Hoe Kerry Jeruzalem ook in kaart brengt, de onderhandelaars zullen voor een complexe uitdaging staan ​​om tot een formule te komen die ideologisch aanvaardbaar is voor beide partijen en praktisch toepasbaar is.

vluchtelingen: De Palestijnen willen dat vluchtelingen en hun nakomelingen het recht hebben om te kiezen uit een reeks hervestigings- en compensatiemogelijkheden, vergelijkbaar met de formule die wordt geschetst in de Clinton Parameters, die toegang tot Israël omvat. Israël is er tegen dat de Palestijnen het “recht op terugkeer” naar de Israëlische grenzen hebben. Hoewel de Clinton Parameters de opties schetsten en Israël de mogelijkheid gaven te beslissen hoeveel Palestijnen het zou toelaten, is het niet duidelijk dat Kerry zo specifiek zal zijn. In Davos sprak hij alleen over een “rechtvaardige en overeengekomen” oplossing voor de vluchtelingenkwestie, de taal die wordt gebruikt in het Arabische Vredesinitiatief. In ieder geval zal er waarschijnlijk worden verwezen naar de definitieve overeenkomst die een einde maakt aan alle claims. Dit is een Israëlische eis gericht op het sluiten van het dossier over claims met betrekking tot de oorlog van 1948, waaruit de vluchtelingenkwestie voortkomt. Er zijn aanwijzingen van Amerikaanse functionarissen dat er ook aandacht zal worden besteed aan de compensatie voor Joodse vluchtelingen die in dezelfde periode de vervolging in Arabische landen ontvluchtten.

Wederzijdse erkenning en de Joodse staat: Netanyahu's meest hardnekkige eis is dat de Palestijnen “de nationale rechten van het Joodse volk in de staat Israël erkennen”, die velen in Israël zien als een voorwaarde voor duurzame vrede. Erkenning van Joodse nationale rechten druist diep in tegen het Palestijnse nationale verhaal, en Abbas heeft zich daar zeer tegen verzet. Deze kwestie heeft ook gevolgen voor de vluchtelingenkwestie, aangezien de erkenning dat Israël het nationale thuisland van het Joodse volk is, de Palestijnse aanspraken op een recht op “recht op terugkeer” naar Israël zou ondermijnen. Het raamwerk zal waarschijnlijk de vraag van Netanyahu in een of andere vorm weerspiegelen. Kerry sprak in Davos over “wederzijdse erkenning van de natiestaat van het Palestijnse volk en de natiestaat van het Joodse volk.”

Andere problemen: Het raamwerk zal waarschijnlijk ook een aantal andere gevoelige kwesties aanpakken, waaronder de Palestijnse eis voor de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen die door Israël worden vastgehouden.

Hoe zullen de partijen waarschijnlijk reageren?

Het doel van de VS is om overeenstemming te bereiken over een nieuwe vaste onderhandelingsperiode van maximaal een jaar, idealiter vóór de vierde en laatste geplande vrijlating van Palestijnse gevangenen eind maart. Het zou beide partijen toegestaan ​​worden bedenkingen te maken bij het raamwerk, maar alleen om deze te specificeren in de context van discussies achter gesloten deuren. Niettemin werken beide partijen er hard aan om de tekst zo dicht mogelijk bij hun eigen standpunten te brengen.

Premier Benjamin Netanyahu moet bepalen hoe hij de presentatie van dit raamwerk moet beheren op een manier die er niet voor zorgt dat de rechtervleugel van zijn coalitie opstapt, in het bijzonder de Jewish Home-partij van Naftali Bennett en de rechtervleugel van zijn eigen Likud-partij. Netanyahu zal de gesprekken met de Palestijnen willen voortzetten, maar zal waarschijnlijk benadrukken dat het raamwerk een Amerikaans standpunt is, dat Israël formeel niet accepteert, om te voorkomen dat de kwestie in een controversiële kabinetsstemming wordt gebracht.

President Abbas zal in staat moeten zijn om op voldoende inhoud in het raamwerk te wijzen om uitbreiding van de gesprekken te rechtvaardigen, en om elke terugkeer naar unilaterale inspanningen om erkenning in internationale instanties te bewerkstelligen, uit te stellen. Het Palestijnse publiek is verdeeld over de vraag of zij vredesbesprekingen steunen. Hamas, dat de Gazastrook controleert, is resoluut tegen onderhandelingen.

Om ermee in te stemmen unilaterale acties tegen te houden, zullen de Palestijnen waarschijnlijk verdere praktische concessies van Israël eisen, zoals zij deden toen zij de vrijlating van gevangenen eisten in ruil voor hun deelname aan gesprekken in juli. In het bijzonder zullen zij waarschijnlijk de eisen voor een stopzetting van de bouw van nederzettingen hernieuwen. Het voldoen aan een dergelijke eis zal een nieuwe bedreiging vormen voor de stabiliteit van Netanyahu's coalitie.

Om beide partijen ertoe te bewegen zich aan te sluiten, ondanks de politieke complicaties, kunnen de VS particuliere garanties of prikkels aanbieden. Uiteindelijk wil geen van beide partijen de schuld krijgen voor het instorten van het proces, wat Kerry enige invloed op beide partijen zal geven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending