Verbind je met ons

China

Israël kijkt verder dan de EU om nieuwe handelspartners te vinden in China en India

DELEN:

gepubliceerd

on

def1e_article-2569602-1BE50BF300000578-831_634x443Door Alex Brummer,  European Israel Press Association

Yehuda Cohen schrikt al bij het noemen van de Israëlische boycotcampagne, die in Europa en delen van het Westen steun heeft gekregen. ‘Je wilt mijn bedrijf vernietigen’, verklaart hij terwijl hij trots in het felle zonlicht buiten zijn fabriek in Jeruzalem staat. “Het maakt niet uit wie de eigenaar is van de grond. Boycotten is een schande. Het etiketteren van [goederen uit de Westelijke Jordaanoever] is op zichzelf een boycot. We zullen export verliezen omdat retailers naar de concurrentie gaan.” 

Hollywood-ster Scarlett Johansson raakte verwikkeld in een conflict nadat ze het internationale gezicht werd van Soda Stream, apparaten die koolzuurhoudende dranken in huis maken. Als CEO van een fabriek die plastic fittingen voor badkamers over de hele wereld exporteert, koos Cohen ervoor om zijn fabriek te vestigen in een van de meest betwiste gebieden ter wereld. Hij heeft vijftig Palestijnen en veertig Israëliërs in dienst in Barkan, dertig kilometer van Tel Aviv. Zijn werknemers verdienen minimaal 50 Israëlische sikkels (40 pond) per maand, tegenover een gemiddelde van 20 sikkels in de betwiste gebieden van de Westelijke Jordaanoever. Cohen leidt een dochteronderneming van een beursgenoteerde Israëlische industriële groep, Hamat.

Hij gelooft dat het model dat wordt nagestreefd op de locatie in Barkan, waar ruim 6,000 Israëli's en Palestijnen samenwerken, de juiste keuze is. “Boycot vernietigt de hoop”, benadrukt hij. De poging om Israël te isoleren, en in het bijzonder goederen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza, kwam deze maand op de voorgrond toen Hollywood-ster Scarlett Johansson het internationale gezicht werd van Soda Stream, apparaten die thuis koolzuurhoudende dranken maken.

Soda Stream, ooit onderdeel van Cadbury Schweppes, wordt nu door Israël gecontroleerd en heeft de woede van de boycotcampagne op zich gewekt omdat het fabrieken exploiteert op de Westelijke Jordaanoever – twee op een dozijn wereldwijd. Het besluit van Johansson leidde tot onenigheid met Oxfam International, voor wie zij ambassadeur was. De liefdadigheidsinstelling sloot zich aan bij de boycotters en geloofde dat dit Israël onder druk zou zetten om zich terug te trekken uit de Westelijke Jordaanoever.

Er is toenemende frustratie in Israël over de pogingen van de Europese Unie, de grootste handelspartner van het land, om economische en technologische samenwerking te koppelen aan politiek. Israël exporteert €12.5 miljard per jaar naar de EU, waarvan een groot deel in hightechgoederen. Tijdens een bijeenkomst van de Kamer van Koophandel van Israël en de Europese Unie in Tel Aviv komen de kwesties aan de oppervlakte.

Oded Eran, voormalig veiligheidschef van Israël en ambassadeur bij de EU, stelt dat het tijd is voor Israël om zijn handelsinspanningen te heroriënteren op China en India. Eran en andere Israëlische functionarissen halen de inspanningen van de boycotters in Brussel aan om het Horizon 67-technologiesamenwerkingsproject ter waarde van 2020 miljard dollar tussen de EU en Israël te gijzelen aan de belofte dat er geen geld wordt uitgegeven buiten de 'Groene Lijn' van 1948 tussen Israël en de Palestijnen. territoria.

advertentie

De vooraanstaande Israëlische industrieel Gad Propper, schepper van het Osem-voedselimperium, dat nu voor 60% eigendom is van Nestlé, vertelt tijdens een privédiner dat de Europese boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagne “volkomen dwaas is”. Hij gelooft dat dit bedrijven zal aanmoedigen de Westelijke Jordaanoever te verlaten en naar gebieden te gaan waar de grond goedkoop is en de arbeidskrachten overvloedig aanwezig zijn. Sommige multinationals zijn al aan het bezuinigen. De Brits-Nederlandse consumptiegoederengigant Unilever verliet zijn 'Bagel Bagel'-fabriek in Barkan, waar 150 Palestijnse Arabieren en vijf Israëli's werk hadden, en verhuisde naar Safed in Noord-Israël, waarbij de Palestijnen hun goedbetaalde banen verloren.

De sterke hand van Israël in zijn betrekkingen met de EU is zijn hightech-expertise, ongeëvenaard buiten Silicon Valley. De mondiale chipfabrikant Intel is de grootste werkgever van Israël, met 10,000 medewerkers verspreid over het hele land. Intel draagt ​​2% bij aan het bbp van het land. Israëlische hightechondernemers hebben hun vaardigheden al tot in het hart van de Palestijnse macht gebracht in Ramallah, waar tientallen Palestijnse software-ingenieurs code schrijven voor Israëlische bedrijven. De inzet voor het Israëlisch-Palestijnse economische samenleven reikt veel verder dan alleen koolzuurhoudende dranken en plastic toiletbrillen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending