Verbind je met ons

Steun

Ontwikkeling ontspoort door het negeren van gelijkheid, rechten en de gezondheid van vrouwen, waarschuwt de VN

DELEN:

gepubliceerd

on

479443_10150720381731042_370949178_oEen nieuw VN-rapport stelt dat de ontwikkelingswinsten van de afgelopen twintig jaar niet kunnen worden volgehouden tenzij regeringen de ongelijkheid aanpakken die de armsten en meest gemarginaliseerden treft.

  • Het aantal mensen dat in de ontwikkelingslanden in extreme armoede leeft, is dramatisch gedaald van 47% in 1990 naar 22% in 2010.
  • Maar veel van de naar schatting 1 miljard mensen die in de vijftig tot zestig armste landen wonen, zullen stagneren naarmate de rest van de wereld rijker wordt.

Het rapport constateert dat de groeiende ongelijkheid de aanzienlijke vooruitgang op het gebied van gezondheid en levensduur van de afgelopen twintig jaar ongedaan zal maken. Om deze winsten vast te houden, heeft de Verenigde Naties ICPD Mondiaal rapport na 2014 stelt dat regeringen wetten moeten aannemen en handhaven om de armsten en meest gemarginaliseerden te beschermen, inclusief adolescente meisjes en vrouwen die getroffen zijn door geweld, maar ook de plattelandsbevolking.

 Het rapport is het eerste werkelijk mondiale overzicht van de vooruitgang, lacunes, uitdagingen en opkomende kwesties met betrekking tot de historische Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD), die in 1994 in Caïro werd gehouden. Het verzamelt gegevens uit 176 landen, naast input van het maatschappelijk middenveld en uitgebreid academisch onderzoek. De bevindingen leveren overtuigend bewijsmateriaal dat de baanbrekende focus van het Caïro-actieprogramma sterk versterkt, waarbij mensenrechten en individuele waardigheid centraal worden gesteld in de ontwikkeling.

 “Een fundamentele toewijding aan individuele waardigheid en mensenrechten is de basis van een veerkrachtige en duurzame toekomst”, aldus UNFPA-directeur Dr. Babatunde Osotimehin. “We kunnen het ons niet veroorloven nog eens twintig jaar te wachten met het aanpakken van de ongelijkheden die ons collectieve welzijn teisteren. Het is nu tijd om te handelen. Ontwikkelingswinsten mogen niet beperkt blijven tot de gelukkigen; ze moeten alle bevolkingsgroepen bereiken.”

Uit het rapport blijkt duidelijk dat het actieprogramma van Caïro aanzienlijk heeft bijgedragen aan tastbare vooruitgang: er sterven minder vrouwen tijdens de zwangerschap en de bevalling; Het vakkundige geboortebezoek is sinds 15 wereldwijd met 1990% toegenomen; meer vrouwen hebben toegang tot onderwijs, werk en politieke participatie; er gaan meer kinderen naar school, en minder adolescente meisjes krijgen baby's. De bevolkingsgroei is ook vertraagd, deels als gevolg van de nieuwe aanpak, die de nadruk legde op individuele besluitvorming in bevolkingsontwikkelingen.

Toch waarschuwt het ook dat deze successen niet iedereen in gelijke mate bereiken. In de armste gemeenschappen hebben de status van vrouwen, moedersterfte, kindhuwelijken en veel van de zorgen van de Conferentie van Caïro de afgelopen twintig jaar weinig vooruitgang geboekt, en worden in sommige gevallen zelfs omgekeerd. De levensverwachting blijft onaanvaardbaar laag en er sterven nog steeds 20 vrouwen per dag tijdens de bevalling en er zijn nog steeds 800 miljoen vrouwen zonder toegang tot anticonceptie en gezinsplanning.

Vooral adolescente meisjes lopen gevaar in de armste gemeenschappen. Steeds meer meisjes maken de basisschool af, maar ze worden geconfronteerd met problemen bij de toegang tot en het voltooien van het voortgezet onderwijs. Dit is voor iedereen een probleem, omdat jonge meisjes – als ze onderwijs krijgen, inclusief uitgebreide seksuele voorlichting en werkgelegenheid – een hogere economische groei en ontwikkeling kunnen ondersteunen. Het kapitaliseren van hun ambities zal diepgaande investeringen vereisen in onderwijs en reproductieve gezondheidszorg, waardoor ze de zwangerschap kunnen uitstellen en de opleiding kunnen verwerven die nodig is voor een lang, productief leven in een nieuwe economie.

advertentie

“We moeten ons steentje bijdragen om het recht van adolescente meisjes op toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg te beschermen”, aldus Dr. Osotimehin. “Het rapport levert overtuigend bewijs dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van fundamenteel belang zijn voor het bereiken van individueel welzijn, een lagere bevolkingsgroei en duurzame economische groei. Om ervoor te zorgen dat vrouwen een aandeel hebben in hun toekomst, moeten regeringen de rechten van adolescente meisjes afdwingen.”

Het rapport constateert ook dat de wereldgemeenschap nog steeds meer moet doen om de rechten van vrouwen te beschermen, zelfs na de adolescentie. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt, vooral op het gebied van moedersterfte, die sinds 47 met bijna de helft (1994%) is afgenomen. Toch zegt het rapport, in een van de meest alarmerende uitspraken, dat één op de drie vrouwen wereldwijd nog steeds aangeeft fysiek en/of seksueel misbruik en er zijn gebieden waar veel mannen verkrachting openlijk toegeven zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. En in geen enkel land zijn vrouwen gelijk aan mannen wat betreft politieke of economische macht.

Deze bevindingen bieden een sterke basis van bewijs waarom regeringen, om de ontwikkelingswinst te behouden, wetten moeten uitvaardigen en handhaven die de kloof op het gebied van gelijkheid wegnemen. Volgens het rapport heeft 70% van de regeringen gezegd dat gelijkheid en rechten prioriteiten zijn voor ontwikkeling.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending