Verbind je met ons

Steun

De EU en UNICEF versterken het partnerschap om de gezondheid van kinderen en moeders te verbeteren en meer kinderen te redden

DELEN:

gepubliceerd

on

NYHQ2014-0098De Europese Unie heeft op 4 februari aangekondigd dat zij via UNICEF € 320 miljoen ($ 431 miljoen) heeft uitgetrokken om de gezondheid en voeding van kinderen en vrouwen in 15 ontwikkelingslanden te verbeteren en om de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling te versnellen.

De financiering zal gericht zijn op het aanpakken van ondervoeding en infectieziekten, die tot de hoofdoorzaken van kindersterfte behoren. Meerjarige programma's zullen gericht zijn op het verbeteren van de toegang tot veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiënevoorzieningen, evenals hoogwaardige medische diensten, gezondheidszorg en adequate voeding.

Het bedrag vertegenwoordigt een stijging van 350% in de ontwikkelingsfinanciering van de Europese Unie aan UNICEF sinds 2008.

"De aankondiging van vandaag laat zien wat een verschil we kunnen maken als we samenwerken, en ons partnerschap met UNICEF zal ons helpen nog meer mensen te bereiken die onze hulp het hardst nodig hebben", vertelde ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs aan de raad van bestuur van UNICEF in New York. "Er moet nog veel gebeuren vóór de deadline van 2015 voor het behalen van de MDG's en deze projecten zullen ons helpen voort te bouwen op de tot nu toe bereikte resultaten."

Hoewel de kindersterftecijfers zijn gedaald van naar schatting 12.6 miljoen in 1990 tot ongeveer 6.6 miljoen in 2012, sterven er nog steeds elke dag ongeveer 18,000 kinderen aan ziekten die te voorkomen zijn. Bij de huidige trends zal de wereld millenniumdoelstelling 4 – om het sterftecijfer onder de vijf jaar met tweederde te verminderen – pas in 2028 halen.

De financieringsovereenkomsten ter waarde van € 320 miljoen – ondertekend met 15 UNICEF-landenkantoren in 2013 – maken deel uit van het MDG-initiatief van de EU en het 10e Europees Ontwikkelingsfonds, dat tot doel heeft de voortgang naar het behalen van de meest afwijkende doelen te versnellen. UNICEF en de EU zullen, in samenwerking met partnerlanden en maatschappelijke organisaties, interventies opschalen die kindersterfte terugdringen en de gezondheid van moeders en prenatalen versterken.

Enorme onvervulde behoeften in de Centraal-Afrikaanse Republiek

advertentie

In de raad van bestuur bespraken commissaris Piebalgs en UNICEF-directeur Anthony Lake ook de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar Lake in januari vier dagen verbleef.

“Kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben dringend bescherming en steun nodig. Ze worden aangevallen en gedood in brutaal, zinloos gemeenschappelijk geweld, en er is een bijna totale afwezigheid van bescherming voor kinderen”, zei Lake. "In het belang van de kinderen, in het belang van het hele land, moeten we allemaal dringend ons werk daar opschalen."

Vorige week heeft de EU tijdens een donorconferentie in Ethiopië 25 miljoen euro extra toegezegd aan de door de Afrikaanse Unie geleide operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (Mission internationale de soutien à la Centrafrique sous conduite africaine of MISCA). De MISCA-ondersteuningsmissie is een hoeksteen voor het scheppen van de voorwaarden die nodig zijn voor het verlenen van humanitaire hulp en de hervorming van de veiligheidssector.

De EU heeft sinds het uitbreken van de crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek ongeveer 200 miljoen euro toegezegd, waaronder steun voor onmiddellijke noodhulp, ontwikkelingsprojecten op langere termijn, stabilisatie-inspanningen en steun aan het verkiezingsproces – een duidelijke indicatie dat de EU vastbesloten is om de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek te helpen.

Achtergrond

Alle landen die geld ontvangen, zijn gevestigd in Afrika, met uitzondering van Oost-Timor. De landen zijn Burundi, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Guinee-Bissau, Madagaskar, Mauritanië, Mozambique, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalië, Zambia en Zimbabwe.

MEMO / 14 / 73: Factsheet over EU – UNICEF SAMENWERKING

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending