Verbind je met ons

Klimaatverandering

COP19: De weg in de richting van het aanpakken van de grootste wereldwijde bedreiging van de gezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

724422668Gezondheids- en medische organisaties van over de hele wereld komen deze week in Warschau bijeen om de dringende noodzaak te benadrukken om prioriteit te geven aan de bescherming en bevordering van de gezondheid binnen de mondiale en nationale beleidsreacties op de klimaatverandering.

De Mondiale klimaat- en gezondheidstop 2013 vindt plaats op 16 november 2013, tijdens de COP19-bijeenkomsten van het UNFCCC in Polen, en wordt georganiseerd door de Global Climate & Health Alliance (GCHA) samen met de World Medical Association en met steun van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De top zal de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering op het menselijk welzijn benadrukken, de gezondheidsvoordelen van mitigatie en de huidige inspanningen om het gezondheidszorgsysteem duurzamer te maken. Het zal een routekaart uitwerken waar de internationale gezondheidszorggemeenschap naartoe kan werken in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen van 2015 in Parijs.

Uit onderzoek blijkt dat klimaatverandering jaarlijks al bijdraagt ​​aan ruim 400,000 sterfgevallen. Als er een aanhoudend gebrek aan politieke wil is, zullen deze cijfers naar verwachting dramatisch stijgen naarmate de gevolgen van de klimaatverandering groter worden:

  • Het aantal bevolkingsgroepen dat risico loopt op infectieziekten zoals malaria kan in 170 in Afrika groeien tot 2030 miljoen, terwijl het aantal dat risico loopt op dengue in 2 mondiaal kan toenemen tot ruim 2080 miljard.
  • De klimaatverandering zal de impact van de stedelijke luchtvervuiling, die al direct verantwoordelijk is voor meer dan 1.2 miljoen sterfgevallen per jaar, verergeren.
  • De impact van de uitstoot van kolencentrales in Europa alleen al draagt ​​bij aan 18,000 voortijdige sterfgevallen en vier miljoen verloren werkdagen – waarbij alle gezondheidskosten bij elkaar opgeteld bijna 43 miljard euro per jaar bedragen.
  • Tegen 2080 lopen jaarlijks ruim 100 miljoen mensen het risico te worden blootgesteld aan kustoverstromingen als gevolg van de voorspelde stijging van de zeespiegel.

De menselijke gezondheid wordt ernstig bedreigd door ons mondiale onvermogen om de groei van de uitstoot een halt toe te roepen en de klimaatverandering te beteugelen. GCHA stelt dat strategieën om snelle en duurzame emissiereducties te bereiken en de gezondheid te beschermen binnen een bepaald tijdsbestek moeten worden geïmplementeerd om verder verlies en schade te voorkomen.

Naast het oproepen van regeringen om zich tijdens de COP 2015 in Parijs te verbinden tot een bindend verdrag, moedigt GCHA de internationale gemeenschap ook aan om ervoor te zorgen dat de resulterende politieke, wetgevende en financiële kaders de volledige gevolgen van de klimaatverandering op de gezondheid weerspiegelen en ervoor te zorgen dat de volksgezondheid wordt gewaarborgd. beschermd door regeringen over de hele wereld.

Achtergrond

advertentie

De GCHA bestaat uit gezondheidsorganisaties van over de hele wereld en is verenigd door een gedeelde visie voor een duurzame toekomst. De GCHA werd in 2011 in Durban opgericht om de klimaatverandering aan te pakken en de volksgezondheid te beschermen en te bevorderen.

Door leiderschap, belangenbehartiging, beleid en onderzoek te bieden, wil de Alliantie ervoor zorgen dat de gevolgen voor de gezondheid worden geïntegreerd in de mondiale, nationale en lokale reacties op de klimaatverandering, en de inspanningen van de gezondheidszorgsector op het gebied van mitigatie en aanpassing aanmoedigen.

De GCHA-top vindt plaats op 16 november in Warschau, Polen. Om hierbij aanwezig te zijn kunt u zich inschrijven via www.climateandhealthalliance.org/top. Voor meer informatie over GCHA kunt u contact opnemen met Nick.Watts@climateandhealthalliance.org of bel + 44 7568356513. Mogelijk vindt u aanvullende bronnen over klimaatverandering en gezondheid hier.

GCHA-experts in Warschau:

World Medical Association
Vivienne Nathanson – medevoorzitter van de Environment Caucus – [e-mail beveiligd]

Health and Environment Alliance
Genon K. Jensen – uitvoerend directeur – [e-mail beveiligd]
Julia Huscher – Kolen- en gezondheidsfunctionaris – [e-mail beveiligd]
Łukasz Adamkiewicz – Steenkool- en gezondheidsadviseur (Polen) – [e-mail beveiligd], +48 792 468 018

Klimaat- en Gezondheidsalliantie
Dr. Liz Hanna – Voorzitter – [e-mail beveiligd]

Klimaat- en Gezondheidsraad
Dr. Robin Stott – medevoorzitter – [e-mail beveiligd]

Gezondheidszorg zonder schade Europa
Grazia Cioci – Beleidsdirecteur – [e-mail beveiligd]

“Vertegenwoordigers van de gezondheidsgemeenschap komen bijeen in Warschau om te eisen dat regeringen deze politieke patstelling doorbreken, zodat ze tijdens de COP21 tot een alomvattend akkoord over klimaatverandering kunnen komen en de gezondheid van de huidige en toekomstige bevolking kunnen beschermen.”
Nick Watts – Convenor, Global Climate and Health Alliance

“De GCHA kan helpen het klimaatdebat te herformuleren van 'kosten voor de industrie' naar 'voordelen voor de gezondheid'. De Alliantie roept op tot meer aandacht voor de enorme verbeteringen voor de volksgezondheid die kunnen worden behaald uit schonere lucht in combinatie met een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Er zijn meer investeringen nodig om medische en gezondheidsexperts te betrekken bij het gebruik van het bestaande onderzoek dat de voordelen voor de long- en hartgezondheid kwantificeert van het verminderen van de uitstoot in het algemeen en van het uitfaseren van steenkool bij de elektriciteitsopwekking in het bijzonder.”
Genon K. Jensen – uitvoerend directeur, Health and Environment Alliance (Europa)

“Mensen over de hele wereld worden al negatief beïnvloed door de klimaatverandering, en deze gevolgen zullen nog verergeren als gevolg van door het klimaat beïnvloede extreme weersomstandigheden en de verspreiding van ziekten. De internationale gemeenschap moet ook onderkennen dat deze gevolgen de sociale en economische fundamenten van de menselijke samenleving ondermijnen. Wij dringen er bij de regeringen van de wereld op aan om samen te werken aan de transformatie van de mondiale koolstofintensieve economie naar een economie die de gezondheid en het welzijn ondersteunt, en niet ondermijnt.”
Dr. Liz Hanna – Voorzitter van de Climate and Health Alliance (Australië)

“Gezondheidsprofessionals hebben een duidelijke verantwoordelijkheid om de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken, gezien de alarmerende impact ervan op de gezondheid. Op het gebied van belangenbehartiging, leiderschap, onderwijs en capaciteitsopbouw hebben we één boodschap: wat goed is voor het milieu, is ook goed voor de gezondheid. Voor een duurzame wereld voor iedereen zijn wij er daarom sterk van overtuigd dat de gezondheidscomponent dringend moet worden geïntegreerd in het gedurfde milieubeleid inzake klimaatverandering.”
Professor Vivienne Nathanson – medevoorzitter van de Environment Caucus, World Medical Association

“Aangezien de regelrechte klimaatverandering zal leiden tot een aanzienlijke toename van ziekten en sterfgevallen, moet de bescherming van de menselijke gezondheid serieus worden genomen. Door gezondheidszorg te integreren in nationaal en mondiaal beleid zullen de gezondheidszorgsystemen worden versterkt en beter uitgerust om veilige, aanpasbare en duurzame gemeenschappen te bieden.”
Grazia Cioci – Beleidsdirecteur, Gezondheidszorg zonder schade Europa

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending