Verbind je met ons

Voorpagina

Brazilië komt India voor de mondiale top aan de Amerikaanse bewaking bespreken

DELEN:

gepubliceerd

on

331De mondiale verontwaardiging over de recente onthullingen over massale surveillance door de Amerikaanse regering, die aanleiding gaven tot discussies over een herziening van de mondiale surveillancerichtlijnen, heeft ertoe geleid dat de Braziliaanse regering contact heeft opgenomen met de Indiase regering voor steun voor haar voorstel om een ​​eenmalige mondiale top te organiseren. gepland voor begin mei 2014.

De stap volgt op de boze toespraak van president Dilma Rouseff (afgebeeld) over het Amerikaanse toezicht tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september.

Woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Syed Akbaruddin, bevestigde het nieuws. De surveillancekwestie was ook ter sprake gekomen tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Salman Khurshid aan Brazilië in oktober. Khurshid en zijn Braziliaanse collega hadden “hun bezorgdheid geuit” over de kwestie. Deze bijeenkomsten vonden plaats in de week na het eerste bezoek van ICANN-CEO Fadi Chehadé aan Brazilië en de ontmoeting met Rouseff, die resulteerde in het voorstel voor de Braziliaanse 'top', dat alle landen en internetgemeenschappen verraste.

Verrassing top

Zelfs de nauwste kiesdistricten van ICANN – ISOC en IETF – hebben geen duidelijkheid over de timing, het doel, het proces en de uitkomst van een dergelijke eenmalige top. Naast India heeft Brazilië naar verluidt ook contact met andere landen, zoals Zuid-Korea, Australië en nu waarschijnlijker Duitsland, nadat onlangs aan het licht kwam dat de VS de telefoon van bondskanselier Angela Merkel mogelijk al meer dan tien jaar in de gaten hield.

ICANN heeft vorige week samen met de hoofden van ISOC en IETF meerdere bijeenkomsten gehouden op het Internet Governance Forum in Bali, Indonesië om de vragen van verschillende belanghebbenden te beantwoorden. Het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld bleven sceptisch over de bijeenkomst, gezien de steun van Brazilië voor het ITU-verdrag en het intergouvernementele model voor internetbeheer, met de vrees dat deze bijeenkomst bedoeld was om de multilaterale controle over het internet te versterken zonder een duidelijk proces voor participatie van meerdere belanghebbenden. bij besluitvorming.

Wijdverbreid scepticisme

advertentie

Het scepticisme op de Braziliaanse top werd acuut toen uit meerdere tweets en webcasts van de IGF op Bali bleek dat de Braziliaanse delegatie onduidelijk bleef over hun standpunt over het multilaterale versus multi-stakeholdermodel van internetbeheer, waarbij de woorden vaak door elkaar werden gebruikt.

De zorgen van India zijn groter. Dit komt omdat, als surveillance, in plaats van evaluatie van een multistakeholdermodel voor de transitie van internetgovernance, het belangrijkste onderwerp van de Braziliaanse conferentie blijft – in lijn met de VN-toespraak van president Rouseff en gebaseerd op de verklaringen van de Braziliaanse delegatie op Bali – dit het centrale deel van India ertoe zou brengen Monitoringsysteem (CMS) in beeld.

Uit een onderzoeksrapport van The Hindu, 'India's surveillance project may be as lethal as PRISM', gepubliceerd op 21 juni, bleek dat het CMS na PRISM de tweede plaats innam wat betreft omvang, dodelijke capaciteit en een buitengewoon vermogen om de privacy van burgers te schenden. , zonder veel details of richtlijnen in het publieke domein. Zelfs tijdens de IGF vorige week kreeg het CMS kritiek vanwege zijn ondoorzichtige toezichtsprocedures.

Indiase belanghebbenden zijn voorstander van het wegnemen van de controle van de Amerikaanse regering over ICANN, ook al houdt dat misschien niet direct verband met de overheersende kwestie van toezicht, die de huidige woede heeft aangewakkerd die de mondiale hoofdsteden overspoelt. Afgezien van een sterkere rol voor de Government Advisory Committee (GAC), bestaat er echter geen duidelijke routekaart voor de herschikking van ICANN. Het is onduidelijk of de top in Brazilië zowel over surveillance als over de internationalisering van ICANN zal gaan, of dat de mondiale surveillanceprocedures vooral zullen worden besproken.

India's dilemma

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet bevestigd of India heeft besloten de Braziliaanse inspanning te steunen. Als dat wel het geval is, loopt het echter het risico de kritiek op CMS-gerelateerde surveillance te verdedigen, terwijl het ermee instemt de Amerikanen met PRISM aan te vallen. De Indiase regering heeft het PRISM-programma ofwel verdedigd, ofwel stil gehouden, omdat zij van het programma heeft geprofiteerd.

Mondiale bedrijven en het maatschappelijk middenveld lijken zich op hun gemak te voelen bij het openlijk bespreken van surveillance, maar of regeringen – die zich bijna allemaal bezighouden met wijdverbreide surveillance – een dergelijke discussie zullen steunen, blijft een mysterie. Aangezien de bijeenkomst in Brazilië is gepland voor mei 2014, midden in de Indiase algemene verkiezingen, lijkt de kans ook klein dat er hoge politieke of bureaucratische leiders aan het hoofd staan ​​van de Indiase delegatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending