Verbind je met ons

Voorpagina

Reining in de snoops

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

NSAHet Obama doet alles wat mogelijk is, behalve het sturen van een ploeg parkwachters om de parkeerplaatsen van de rechters te barricaderen, om de Supreme Court van het herzien van de National Security Agencyis binnenlandse spionage onderneming. De administratie's advocaten staan ​​erop dat lagere rechtbanken het spionageprogramma kunnen afhandelen, omdat de kwestie te nieuw is om het te storen high court ermee. Dit is een argument te slim voor de helft, sinds de administratie stelt verder dat lagere rechtbanken in de eerste plaats niet bevoegd zijn.

Het gaat om de heimelijke verstandhouding tussen de overheid en telefoonmaatschappijen bij het verzamelen van de 'metadata' voor elk telefoongesprek in de Verenigde Staten. Deze informatie is onthullend, aangezien het de regering vertelt wie wie heeft gebeld, wanneer, hoe lang ze hebben gepraat en waar ze waren toen ze belden, zoals gemeten aan de hand van de GPS-locatiecoördinaten van de beller. De informatie wordt opgeslagen in een enorme database die toegankelijk is voor inlichtingenagenten die in de database kunnen kijken om te zien met wie een dwalende vrouw of een gemeen vriendje heeft gesproken. (Zou een snoop van de overheid dat doen?)

Het Electronic Privacy Information Centre heeft rechtstreeks beroep ingesteld bij de High Court voor vrijstelling, omdat het alleen de bevoegdheid heeft toezicht te houden op bevelen van de Foreign Intelligence Surveillance Court die toestemming geven voor het verzamelen van informatie over Amerikanen. Het privacycentrum stelt dat geen enkele andere rechtbank bevoegd is om uitspraak te doen over de grondwettigheid van de bevelen van de geheime rechtbank, hetgeen het ministerie van Justitie niet zal bevestigen of ontkennen.

advertentie

Het spionageprogramma is gebaseerd op artikel 215 van de Patriot Act, die het schimmige Foreign Intelligence Surveillance Court in staat stelt om bevelen te autoriseren voor bijna alle gegevens, inclusief telefoongegevens, zolang de informatie 'relevant' is voor een geautoriseerd onderzoek. De spionnen beslissen wat relevant is, aangezien rechters in deze rechtbank bijna elke aanvraag goedkeuren. In zijn verzoekschrift aan de High Court stelt het Electronic Privacy Information Center dat het niet mogelijk is dat elk oproeprecord dat in de Verenigde Staten is gemaakt, als 'relevant' voor een onderzoek kan worden beschouwd. Als twee tieners in Peoria aan de telefoon komen om te roddelen over wie met wie naar het bal gaat, is het een goede gok dat hun gesprek geen licht werpt op een al-Qaeda-plan om iets in Chicago op te blazen.

Het ministerie van Justitie daarentegen staat er vorige week in een kort verslag op dat het spionageprogramma precies is wat het Congres bedoelde toen het de Patriot Act uitvaardigde en opnieuw autoriseerde. Het beweert dat het gewicht van het precedent het verzamelen van 'grote hoeveelheden informatie' ondersteunt, zolang er maar een stroom van verzamelde e-mails of telefoontjes is die 'de kwestie rechtstreeks kan verdragen'.

Niet zo, zegt Rep. F. James Sensenbrenner Jr. van Wisconsin, die congresintentie het beste begrijpt omdat hij de primaire auteur van de Patriot Act was. Het congreslid, een republikein, is zo boos op de verdraaiing van de wet door de federale overheid dat hij wetgeving heeft opgesteld waarvan hij zegt dat het metadataprogramma van de Nationale Veiligheidsdienst "buiten bedrijf" wordt. Hij noemt de wetgeving de Uniting and Strengthening America door Fullling Rechten en einde afluisteren, Dragnet-verzameling en online monitoring Act, of, genadeloos ingekort voor dagelijks gebruik, de USA Freedom Act.

advertentie

Verder lezen
advertentie

Economie

De uitgifte van groene obligaties zal de internationale rol van de euro versterken

gepubliceerd

on

De ministers van de Eurogroep bespraken de internationale rol van de euro (15 februari) naar aanleiding van de publicatie van de mededeling van de Europese Commissie van (19 januari), 'Het Europese economische en financiële systeem: kracht en veerkracht bevorderen'.

Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep, zei: "Het doel is om onze afhankelijkheid van andere valuta te verminderen, en om onze autonomie in verschillende situaties te versterken. Tegelijkertijd impliceert een toenemend internationaal gebruik van onze valuta ook mogelijke afwegingen, die we zullen blijven volgen. Tijdens de discussie benadrukten de ministers het potentieel van de uitgifte van groene obligaties om het gebruik van de euro door de markten te versterken en tegelijkertijd bij te dragen aan het bereiken van onze klimaattransitiedoelstelling. "

De Eurogroep heeft de kwestie de afgelopen jaren sinds de Eurotop van december 2018 verschillende keren besproken. Klaus Regling, de directeur van het European Stability Mechanism, zei dat een te grote afhankelijkheid van de dollar risico's met zich meebrengt, en noemde Latijns-Amerika en de Aziatische crisis van de jaren 90 als voorbeelden. Hij verwees ook schuin naar "recentere afleveringen" waarin de dominantie van de dollar betekende dat EU-bedrijven niet konden blijven samenwerken met Iran in het licht van Amerikaanse sancties. Regling gelooft dat het internationale monetaire systeem langzaam evolueert naar een multipolair systeem waarin drie of vier valuta's belangrijk zullen zijn, waaronder de dollar, euro en renminbi. 

advertentie

Europees commissaris voor Economie, Paolo Gentiloni, was het ermee eens dat de rol van de euro kan worden versterkt door de uitgifte van groene obligaties, waardoor het gebruik van de euro door de markten wordt bevorderd en tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het bereiken van onze klimaatdoelstellingen van de Next Generation EU-fondsen.

De ministers waren het erover eens dat er brede maatregelen nodig zijn om de internationale rol van de euro te ondersteunen, waaronder vooruitgang op het gebied van onder meer de Economische en Monetaire Unie, de bankenunie en de kapitaalmarktenunie, om de internationale rol van de euro veilig te stellen.

advertentie

Verder lezen

EU

Het Europese mensenrechtenhof steunt Duitsland over de luchtaanval in Kunduz

gepubliceerd

on

By

Een onderzoek door Duitsland naar een dodelijke luchtaanval in 2009 nabij de Afghaanse stad Kunduz, die werd bevolen door een Duitse commandant, voldeed aan zijn verplichtingen op het gebied van het recht op leven, oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op dinsdag (16 februari), schrijft .

De uitspraak van de rechtbank in Straatsburg verwerpt een klacht van de Afghaanse burger Abdul Hanan, die twee zonen verloor bij de aanval, dat Duitsland zijn verplichting om het incident effectief te onderzoeken niet is nagekomen.

In september 2009 riep de Duitse commandant van de NAVO-troepen in Kunduz een Amerikaanse straaljager op om twee brandstoftrucks in de buurt van de stad aan te vallen, waarvan de NAVO dacht dat ze waren gekaapt door Taliban-opstandelingen.

De Afghaanse regering zei dat op dat moment 99 mensen, waaronder 30 burgers, werden gedood. Onafhankelijke rechtengroepen, naar schatting tussen de 60 en 70 burgers, werden gedood.

advertentie

Het dodental schokte de Duitsers en dwong uiteindelijk de minister van Defensie om af te treden wegens beschuldigingen van het verdoezelen van het aantal burgerslachtoffers in de aanloop naar de Duitse verkiezingen in 2009.

De federale procureur-generaal van Duitsland had geconstateerd dat de commandant niet strafrechtelijk aansprakelijk was, voornamelijk omdat hij ervan overtuigd was toen hij de luchtaanval beval dat er geen burgers aanwezig waren.

Om volgens het internationaal recht aansprakelijk te zijn, zou moeten worden vastgesteld dat hij heeft gehandeld met de bedoeling buitensporige burgerslachtoffers te veroorzaken.

advertentie
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft de doeltreffendheid van het onderzoek van Duitsland onderzocht, onder meer of het een rechtvaardiging voor dodelijk gebruik van geweld heeft vastgesteld. Het hield geen rekening met de wettigheid van de luchtaanval.

Van de 9,600 NAVO-troepen in Afghanistan heeft Duitsland het op een na grootste contingent achter de Verenigde Staten.

Een vredesakkoord van 2020 tussen de Taliban en Washington roept op tot terugtrekking van buitenlandse troepen tegen 1 mei, maar de regering van de Amerikaanse president Joe Biden herziet de deal na een verslechtering van de veiligheidssituatie in Afghanistan.

Duitsland bereidt zich voor om het mandaat voor zijn militaire missie in Afghanistan van 31 maart tot het einde van dit jaar te verlengen, met een troepenniveau van maximaal 1,300, volgens een conceptdocument dat door Reuters is gezien.

Verder lezen

EU

Digitalisering van rechtsstelsels in de EU: Commissie start openbare raadpleging over grensoverschrijdende justitiële samenwerking

gepubliceerd

on

Op 16 februari lanceerde de Europese Commissie een openbare raadpleging over de modernisering van de rechtsstelsels van de EU. De EU wil de lidstaten ondersteunen bij hun inspanningen om hun rechtsstelsels aan het digitale tijdperk aan te passen en te verbeteren Grensoverschrijdende justitiële samenwerking van de EU​ Commissaris voor Justitie Didier Reynders (foto) zei: “De pandemie COVID-19 heeft het belang van digitalisering verder onderstreept, ook op het gebied van justitie. Rechters en advocaten hebben digitale tools nodig om sneller en efficiënter te kunnen samenwerken.

Tegelijkertijd hebben burgers en bedrijven onlinetools nodig voor een gemakkelijkere en transparantere toegang tot de rechter tegen lagere kosten. De Commissie streeft ernaar dit proces vooruit te helpen en de lidstaten te ondersteunen bij hun inspanningen, ook wat betreft het vergemakkelijken van hun samenwerking bij grensoverschrijdende gerechtelijke procedures door gebruik te maken van digitale kanalen. " In december 2020 heeft de Commissie een mededeling waarin de acties en initiatieven worden uiteengezet die bedoeld zijn om de digitalisering van rechtsstelsels in de hele EU te bevorderen.

Tijdens de openbare raadpleging zullen standpunten worden verzameld over de digitalisering van grensoverschrijdende burgerlijke, handels- en strafprocedures in de EU. De resultaten van de openbare raadpleging, waaraan een breed scala aan groepen en individuen kan deelnemen en die beschikbaar is CDL Super Session. tot 8 mei 2021, zal worden meegenomen in een initiatief voor de digitalisering van grensoverschrijdende justitiële samenwerking dat eind dit jaar wordt verwacht, zoals aangekondigd in de Werkprogramma van de Commissie voor 2021.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending