Verbind je met ons

Voorpagina

Italië zinken: Slecht Weer zoeken voor migranten belemmert

DELEN:

gepubliceerd

on

bootmaat

Ruwe zeeën hebben duikers gedwongen hun zoektocht naar meer dan 200 migranten uit te stellen die nog steeds vermist zijn nadat hun boot voor de kust van Zuid-Italië is gezonken. Reddingswerkers hebben tot nu toe 111 lichamen gevonden en 155 mensen zijn levend uit de zee gehaald op 1 km van het eiland Lampedusa. Op dramatische videobeelden is te zien hoe de boot rechtop op de zeebodem ligt, zo'n 150 meter onder het wateroppervlak. Duikers hebben beschreven dat ze gruwelijke taferelen in het wrak hebben gezien.

De lijken zijn in het wrak gepropt en sommige lichamen lijken - zelfs als ze dood zijn - aan de zijkanten van de romp te kleven. Er zijn zoveel lichamen aan land gebracht dat het eiland meer doodskisten heeft moeten laten halen en een hangar op het vliegveld heeft moeten veranderen in een enorm, geïmproviseerd mortuarium. Italianen zijn ontzet over de omvang van de tragedie, de ergste schipbreuk ooit door migranten in Italië.

Er is een dag van rouw afgekondigd, vlaggen hangen halfstok en er wordt een minuut stilte in acht genomen op alle Italiaanse scholen.

Op vrijdagavond wordt er een speciale mis gehouden in de kerk op Lampedusa.

Paus Franciscus, die Assisi bezocht, beschreef vrijdag als "een dag van tranen" voor de slachtoffers en veroordeelde een "woeste wereld" die de benarde situatie negeert van "mensen die armoede en honger moeten ontvluchten".

Hij heeft gezegd dat hij verlaten katholieke kloosters wil gebruiken om vluchtelingen te huisvesten.

advertentie

De burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolini - die huilde bij de plaats van zoveel lichamen - zei: "Na deze doden verwachten we dat er iets zal veranderen. Dingen kunnen niet hetzelfde blijven."

"De toekomst van Lampedusa is direct gekoppeld aan het immigratie- en asielbeleid", zei ze tegen verslaggevers.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending