Verbind je met ons

China

Taiwan maakt een doorbraak

DELEN:

gepubliceerd

on

stock-footage-hd-footage-van-een-tweemotorig-jet-vliegtuig-landt-niet-centraal-in-silhouet-tegen-een-donkerblauwe-nightresize

Het is een van de meest obscure takken van de Verenigde Naties, maar de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie is het toneel voor een doorbraak in de decennialange rivaliteit tussen de Chinese communisten en de Taiwanese nationalisten. De ICAO komt bijeen in Montreal voor een vergadering die tot 4 oktober zal duren. En voor het eerst sinds de VN in 1971 de in Taiwan gevestigde Republiek China uit Chiang Kai-shek heeft verdreven, is er een Taiwanese vertegenwoordiger aanwezig.

Voor Taiwan, dat al lang gewend is aan internationaal isolement, is dit een belangrijke ontwikkeling. Het eiland onderhoudt diplomatieke betrekkingen met alleen 23 landen. De belangrijkste is het Vaticaan, dat lange tijd onenigheid heeft gehad met de Volksrepubliek China vanwege de vijandigheid van de communistische regering jegens de katholieke kerk. De andere regeringen die Taiwan erkennen zijn arm en klein, vooral in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar ook enkele in Afrika en Oceanië.

De Taiwanezen proberen al jaren hun diplomatieke isolement te doorbreken en richten zich op de ICAO. Het succes dat 'internationale steun voor de betekenisvolle deelname van Taiwan wordt zeer gewaardeerd', is Taiwanees Minister van Transport Yeh Kuang-Shih schreef in een column in Aviation Week. “Taiwan streeft er al jaren naar om deel te nemen aan de ICAO. Onze oproep om opgenomen te worden in de organisatie wordt over de hele wereld erkend.”

Dat is één reden waarom de DPP op haar hoede is. Voor Chinese sceptici in de oppositie van Taiwan is de deelname van de ICAO inderdaad een tegenslag, geen doorbraak. De Taipei Times krantZo berichtte DPP-parlementariër Lin Chia-lung bijvoorbeeld over de rol van China in het Taiwanese debuut in Montreal. De verklaring van de ICAO-president “was een duidelijke boodschap aan de internationale gemeenschap dat uitnodigingen voor Taiwan om deel te nemen aan internationale activiteiten via China moeten gaan”, aldus de krant.

Ondertussen neemt het luchtverkeer tussen de twee partijen snel toe. Pas in 2008 konden vluchten rechtstreeks van de ene kant van de Straat van Taiwan naar de andere kant gaan, zonder dat ze door het luchtruim van Hong Kong hoefden te gaan. Nu zoveel mensen tussen het vasteland en Taiwan vliegen, schreeuwen luchtvaartmaatschappijen om meer ruimte op Chinese luchthavens.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending