Verbind je met ons

Voorpagina

EU-diplomaten protesteren tegen confrontatie op de Westelijke Jordaanoever met Israëlische troepen

DELEN:

gepubliceerd

on

israëleu001

Diplomaten uit een aantal Europese landen en de VN hebben boos gereageerd nadat Israëlische soldaten tussenbeide kwamen om te voorkomen dat ze hulp zouden verlenen aan de bedoeïenen op de Westelijke Jordaanoever. Een Franse diplomaat zei dat ze vanuit haar voertuig op de grond werd gedwongen.

De hulp werd aan Khirbet al-Makhul geleverd nadat huizen daar op bevel van het Hooggerechtshof waren gesloopt. Een Israëlische woordvoerder zei dat wordt onderzocht of de diplomaten hun privileges hebben misbruikt.

De huizen in Khirbet al-Makhul werden maandag gesloopt nadat het Israëlische Hooggerechtshof had geoordeeld dat ze zonder de juiste vergunningen waren gebouwd. De diplomaten zeiden dat zodra ze aankwamen, een tiental Israëlische legerjeeps op hen afkwamen en hen bevolen hun vrachtwagen niet uit te laden.

De Franse diplomaat Marion Fesneau-Castaing zei tegen persbureau Reuters: "Ze hebben me uit de vrachtwagen gesleurd en tegen de grond gedrukt, zonder rekening te houden met mijn diplomatieke onschendbaarheid. "Dit is hoe het internationaal recht hier wordt gerespecteerd."

Een Europese functionaris omschreef de Israëlische acties als "schokkend en schandalig".

Een woordvoerder van het Britse consulaat-generaal in Jeruzalem zei dat het "bezorgd was over berichten dat de Israëlische militaire autoriteiten hebben verhinderd dat de getroffen gemeenschap humanitaire hulp ontvangt".

advertentie

De woordvoerder voegde eraan toe: "We hebben de Israëlische autoriteiten herhaaldelijk onze zorgen duidelijk gemaakt over dergelijke vernielingen, die naar onze mening onnodig lijden veroorzaken voor gewone Palestijnen, schadelijk zijn voor het vredesproces en in strijd zijn met het internationaal humanitair recht."

VN-humanitaire coördinator James Rawley zei dat de Israëlische autoriteiten "hun verplichtingen als bezettingsmacht moeten nakomen om de gemeenschappen die onder hun verantwoordelijkheid vallen te beschermen".

De nieuwswebsite Haaretz citeerde de Israëlische strijdkrachten die zeiden dat “tientallen Palestijnen, buitenlandse activisten en diplomaten” hadden geprobeerd tenten op te zetten, wat zij een “provocatie” noemden. Er werden stenen naar de veiligheidstroepen gegooid en er werden verdovingsgranaten afgevuurd om de menigte uiteen te drijven, aldus de IDF.

Woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Paul Hirschson, vertelde Agence France-Presse dat Israël mogelijk een klacht zou indienen over mevrouw Fesneau-Castaing. "Als zij wel meedeed, zou er een formele klacht worden ingediend, want dat is niet de manier waarop diplomaten zich gedragen", zei hij.

De eerste directe Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen in drie jaar vonden vorige maand in Jeruzalem plaats. De gesprekken werden in 2010 afgebroken vanwege onenigheid over de kwestie van de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog in het Midden-Oosten van 1967. De gesprekken zijn gericht op het bereiken van een permanente vredesregeling met de Palestijnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending