Verbind je met ons

Voorpagina

Paus Francis: Wie ben ik om homo's te beoordelen?

DELEN:

gepubliceerd

on

paus

Paus Franciscus heeft gezegd dat homoseksuelen niet moeten worden gemarginaliseerd, maar geïntegreerd in de samenleving.

In zijn toespraak tot verslaggevers op een vlucht terug uit Brazilië bevestigde hij het standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk dat homoseksuele handelingen zondig zijn, maar homoseksuele geaardheid niet.

"Als iemand homoseksueel is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om hem te veroordelen?"

Hij zei ook dat hij een grotere rol voor vrouwen in de kerk wilde, maar benadrukte dat zij geen priester konden zijn. De paus kwam maandag terug in Rome na een rondreis van een week door Brazilië – zijn eerste buitenlandse reis als paus – die zijn hoogtepunt bereikte met een grote bijeenkomst op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro voor een wereldwijd katholiek jeugdfestival. De festivalorganisatoren schatten dat het meer dan drie miljoen mensen trok.

Zijn opmerkingen over homoseksuelen worden als veel verzoenender gezien dan het standpunt van zijn voorganger over de kwestie. Paus Benedictus XVI ondertekende in 2005 een document waarin stond dat mannen met diepgewortelde homoseksuele neigingen geen priester mogen zijn. Paus Franciscus zei dat homoseksuele geestelijken vergeving moeten krijgen en dat hun zonden vergeten moeten worden.

“De Catechismus van de Katholieke Kerk legt dit heel goed uit”, zei paus Franciscus in een uitgebreid, 80 minuten durend interview met Vaticaanse journalisten. "Er staat dat ze hierdoor niet gemarginaliseerd mogen worden, maar dat ze geïntegreerd moeten worden in de samenleving."

advertentie

Maar hij veroordeelde wat hij omschreef als lobbywerk door homo's. "Het probleem is dat je deze oriëntatie niet hebt", zei hij. "We moeten broeders zijn. Het probleem is lobbyen op basis van deze oriëntatie, of lobby's van hebzuchtige mensen, politieke lobby's, vrijmetselaarslobby's, zoveel lobby's. Dit is het ergste probleem."

Over de rol van vrouwen in de Kerk zei hij: “We kunnen de rol van vrouwen in de Kerk niet beperken tot misdienaars of de voorzitter van een liefdadigheidsinstelling, er moeten meer zijn.

"Maar met betrekking tot de wijding van vrouwen heeft de Kerk gesproken en nee gezegd... Die deur is gesloten."

In antwoord op vragen over de in moeilijkheden verkerende Vaticaanse bank zei hij dat de instelling “eerlijk en transparant” moest worden en dat hij zou luisteren naar advies over de vraag of de bank hervormd kon worden of helemaal gesloten moest worden. "Ik weet niet wat er van de bank zal worden. Sommigen zeggen dat het beter is dat het een bank is, anderen dat het een liefdadigheidsfonds moet zijn en weer anderen zeggen dat het moet sluiten", zei hij.

Voordat hij Brazilië verliet, gaf paus Franciscus een hoogst ongebruikelijk één-op-één-interview voor een Braziliaans tv-programma.

Het interview werd vertoond in het spraakmakende zondagavonddocumentaireprogramma Fantastico van TV Globo, dat niet lang na het vertrek van de paus naar Rome werd uitgezonden.

De paus werd gevraagd naar het moment waarop zijn chauffeur tijdens zijn bezoek een verkeerde afslag nam en zijn voertuig werd omringd door mensenmenigten. ‘Ik ben niet bang,’ antwoordde hij. ‘Ik weet dat niemand voor zijn tijd sterft.

"Ik wil deze mensen met zo'n groot hart niet achter een glazen doos zien. De twee beveiligingsteams [uit het Vaticaan en Brazilië] hebben heel goed gewerkt. Maar ik weet dat ik op dat vlak ongedisciplineerd ben."

Gevraagd naar de recente protesten van jonge mensen in de straten van Brazilië, zei de paus: “De jongere is in wezen een non-conformist, en dat is heel mooi. “Het is noodzakelijk om naar jonge mensen te luisteren, hen plaatsen te geven waar zij zich kunnen uiten. zichzelf en moeten oppassen dat ze niet worden gemanipuleerd."

Gevraagd naar zijn eenvoudige levensstijl en gebruik van een kleine auto, zei hij dat het geen goed voorbeeld was als een priester het nieuwste model van een auto of een topmerk had.

“Op dit moment geloof ik dat God ons om meer eenvoud vraagt”, voegde hij eraan toe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending