Verbind je met ons

Voorpagina

Europees Parlement steunt Schengen-hervormingsakkoord

DELEN:

gepubliceerd

on

schengen_visa_graphic

Freedom of movement within the Schengen area will be better protected thanks to MEPs’ input to the new Schengen governance rules. Inspection teams will in future be able to make unannounced visits to internal borders to halt any attempt to impose illegal checks. Free movement is the most positive outcome of 50 years of EU integration, said 62% of respondents to a recent Eurobarometer survey. 

 

Het Schengen-governancepakket, dat al informeel is goedgekeurd door de onderhandelaars van het Parlement en de Raad en woensdag door het voltallige Parlement is goedgekeurd, bevat twee verordeningen. Het ene stelt een nieuw op de EU gebaseerd Schengenevaluatiemechanisme in om kritieke situaties aan te pakken en het andere wijzigt de Schengengrenscode om gemeenschappelijke regels vast te stellen voor het tijdelijk opnieuw instellen van controles aan de binnengrenzen in uitzonderlijke gevallen.

 

advertentie

Onaangekondigde bezoeken aan de binnengrenzen

 

Voor het eerst zullen inspectieteams onaangekondigde bezoeken kunnen afleggen om toezicht te houden op pogingen om illegale grenscontroles aan de binnengrenzen in te voeren. Wanneer de teams de buitengrenzen bezoeken, dient de betrokken lidstaat hiervan minimaal 24 uur van tevoren op de hoogte te worden gebracht. De inspectieteams zullen bestaan ​​uit deskundigen van de lidstaten, de Commissie en agentschappen en organen van de EU.

 

Herinvoering van grenscontroles als laatste redmiddel

 

De Schengengrenscode (SBC) staat al toe dat binnengrenscontroles tijdelijk opnieuw worden ingesteld in uitzonderlijke omstandigheden die een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

 

In de gewijzigde SGC wordt benadrukt dat elke herinvoering van grenscontroles aan de binnengrenzen een uitzondering moet blijven en alleen mag plaatsvinden als laatste redmiddel, voor een strikt beperkte reikwijdte en periode, op basis van specifieke objectieve criteria en een beoordeling van de noodzaak ervan, die op het niveau van de Unie moet worden gecontroleerd.

 

In het geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid, kunnen de controles opnieuw worden ingesteld voor 30 dagen en worden verlengd tot maximaal zes maanden. Wanneer onvoorziene gebeurtenissen onmiddellijke actie vereisen (bijvoorbeeld een terroristische aanslag), kunnen de lidstaten de grenscontroles eenzijdig opnieuw instellen, voor maximaal 10 dagen. Elke verlenging zou op EU-niveau moeten worden gecontroleerd.

 

Migratie vormt als zodanig geen bedreiging voor de veiligheid

 

“Migration and the crossing of external borders by a large number of third-country nationals should not, per se, be considered to be a threat to public policy or to internal security,” says the text.

 

Volgende stappen

 

Het Schengen-governancepakket zal naar verwachting in het najaar formeel door de Raad worden aangenomen.

 

Geen dubbele standaarden

 

De kandidaat-lidstaten van Schengen en de landen die al lid zijn van de chequevrije zone zullen op dezelfde manier worden beoordeeld en aan dezelfde regels worden onderworpen.)

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending