Verbind je met ons

Defensie

Prism Schandaal: ALDE verkrijgt een debat met de Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

prisma formaat

Na de uitbarsting van het Prism-schandaal in de VS dat, zoals ook wordt gesuggereerd door de laatste verklaringen van president Obama, de gegevensbescherming van alle EU-burgers zou kunnen aantasten, heeft ALDE-president Guy Verhofstadt vandaag toestemming gekregen van het Parlement om een ​​debat te houden met de Commissie over het Amerikaanse internettoezicht op EU-burgers. Het debat staat gepland voor morgenochtend.

Na het uitbreken van het Prism-schandaal in de VS dat, zoals ook wordt gesuggereerd door de laatste verklaringen van president Obama, de gegevensbescherming van alle EU-burgers zou kunnen aantasten, is vandaag de dag de ALDE-voorzitter Guy Verhofstadt kreeg de toestemming van het Parlement om met de Commissie een debat te houden over internetsurveillance van EU-burgers in de VS. Het debat is gepland voor morgenochtend.

“Deze 'Datagate' betekent dat al onze e-mails en andere elektronische communicatie, inclusief sociale media, zelfs als ze alleen tussen EU-burgers worden verzonden, kunnen worden onderschept en gelezen door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Dit heeft duidelijke en zeer ernstige gevolgen voor de privacy van EU-burgers.”

“We zijn altijd streng geweest op het gebied van gegevensbescherming binnen de EU en bij de onderhandelingen met derde landen, waaronder de VS. Het zou onaanvaardbaar zijn en snelle actie van de EU vereisen als de Amerikaanse National Security Agency inderdaad Europese gegevens zonder toestemming zou verwerken “.

“Veel Europese bedrijven zitten gevangen tussen de Europese en de Amerikaanse wetgeving. Brussel moet ervoor zorgen dat de Europese privacywetgeving mensen en bedrijven daadwerkelijk beschermt. Zowel de Europese Commissie als de EU-lidstaten zijn daarin uiterst nalatig geweest”, zegt Sophie in 't Veld (D66, Nederland), die de Europese Commissie sinds 2009 ondervraagt.

“PRISM is een van de vele programma's die onbeperkte toegang bieden tot internet- en telefoongegevens. Ik ben erg blij met alle media-aandacht; dit zou een wake-up call moeten zijn. Dit is de tweede keer (na SWIFT in 2006) dat we ontdekken dat de VS al jaren in het geheim persoonlijke gegevens van EU-burgers afluistert. We moeten de aard van onze transatlantische betrekkingen verduidelijken. Vrienden bespioneren elkaar niet”, vervolgde ze.

“Internet is een mooie uitvinding, maar de privacy van burgers staat steeds meer onder druk. Onze persoonsgegevens moeten goed beschermd worden”, besluit In't Veld.

 Anna van Densky

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending