Verbind je met ons

Voorpagina

Europarlementariërs uiten hun ernstige bezorgdheid over het Russische verzoek om gegevens van vliegtuigpassagiers

DELEN:

gepubliceerd

on

passamgersResize

De eis van Rusland dat Europese luchtvaartmaatschappijen passagiersgegevens moeten overhandigen, is een "zeer zorgwekkende kwestie" die een precedent zou kunnen scheppen voor andere landen, zeiden EP-leden van de Commissie burgerlijke vrijheden in een debat met commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström op maandagavond.

 In juli 2012 heeft het Russische Ministerie van Transport een decreet aangenomen dat Europese luchtvaartmaatschappijen verplicht om vanaf 1 juli 2013 de gegevens van vliegtuigpassagiers (ook bekend als Passenger Name Record -PNR-) over te dragen. Dit geldt ook voor overvluchten. In een reactie hierop zei mevrouw Malmström dat "deze maatregel enorme problemen zal opleveren voor luchtvaartmaatschappijen", omdat het hen volgens de EU-wetgeving niet is toegestaan ​​om die gegevens naar derde landen te sturen.

 Mevrouw Malmström wees op de noodzaak van een "levensvatbare oplossing op lange termijn" en waarschuwde dat de Commissie "het verband zal leggen" tussen het Russische verzoek om PNR-gegevens en de geplande herziening van de huidige visumversoepelingsovereenkomst tussen de EU en Rusland, die in 2007 in werking is getreden.

 De commissaris bekritiseerde ook het gebrek aan informatie van de Russische autoriteiten: "ze hebben het ons niet verteld, we zijn er zelf achter gekomen", zei ze. Ze vertelde de EP-leden ook dat Rusland vanwege technische problemen niet op 1 juli zal beginnen met het verzamelen van PNR-gegevens, "maar we hebben garanties nodig dat dit wordt opgeschort totdat we alle informatie hebben die we nodig hebben", voegde ze eraan toe. Volgende week vindt een technische bijeenkomst plaats tussen de Commissie en Russische functionarissen.

advertentie

 PNR - visumfacilitering

 "Dit is een zeer zorgwekkende kwestie", zei Véronique Mathieu (EVP, FR), die vroeg om "de visumkwestie als hefboom aan te pakken". Ze waarschuwde ook dat luchtvaartmaatschappijen de economische kosten van deze maatregel zullen moeten dragen, ook in termen van werkgelegenheid.

 "Ik ben zeer sceptisch over hoe dit zal passen in het visumversoepelingsproces", aldus Cornelia Ernst (GUE/NGL, DE).

 EU-PNR: een oplossing?

 "Discussies moeten gebaseerd zijn op een EU-benadering, in plaats van een willekeurig antwoord te geven op een specifiek geval", aldus Timothy Kirkhope (ECR, VK). "Het is jammer dat we geen EU PNR-systeem hebben", zei mevrouw Mathieu, die betoogde dat "als we samen zouden kunnen optreden, we zouden kunnen onderhandelen over een steviger beeldmateriaal".

 "Ik ben zeer kritisch als het gaat om de vraag of we een EU PNR-systeem nodig hebben", benadrukt Birgit Sippel (S&D, DE). "Ik ben tegen het gebruik van PNR-gegevens zonder enig vermoeden, het druist in tegen de verdragen en het [EU] Handvest [van de grondrechten]", aldus Jan Albrecht (Groenen/EFA, DE).

 Wat gebeurt er met andere landen?

 "Dit zou een precedent kunnen scheppen voor elk ander groot land om hun eigen PNR-systeem te beginnen", legt Claude Moraes (S&D, VK) uit.

 TD e EU heeft PNR-deals gesloten met de VS en Australië en er wordt onderhandeld over een derde met Canada. Sophie in' T Veld (ALDE, NL) zei dat "we hebben de Commissie keer op keer gevraagd wat ze zou doen als andere landen aanklopten door". Ze legde ook uit dat de Commissie in het verleden weigerde om PNR-onderhandelingen te starten met landen als Qatar.

"Ik denk niet dat, omdat we PNR-overeenkomsten hebben met de VS en Australië, we er ook een met Rusland nodig hebben", legt Sarah Ludford (ALDE, VK) uit.

 In antwoord op de vragen van de leden van het Europees Parlement wees commissaris Malmström erop dat "we momenteel niet van plan zijn om PNR-onderhandelingen te beginnen, maar dat dit van geval tot geval moet worden besproken". Ze sloot ook de mogelijkheid uit om met Rusland over een PNR-deal te onderhandelen. "Het staat momenteel niet op de agenda", besloot ze.

Anna van Densky

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending