Verbind je met ons

Voorpagina

Schulz trekt parallellen tussen Europa en Afrika

DELEN:

gepubliceerd

on

trekt'Burgers zijn tegenwoordig steeds globaler. Ze zijn verbonden met de hele wereld, via hun mobiele telefoon en internet, niet alleen binnen hun district of land, zoals ze nog nooit eerder zijn geweest, en ze moeten worden vertegenwoordigd door parlementen die hun zorgen delen, - zei voorzitter van het Europees Parlement Shultz , vandaag in een toespraak tot het pan-Afrikaanse parlement in Johannesburg, Zuid-Afrika.
Maar hij gaf toe dat om de volkeren van een heel continent te vertegenwoordigen tijd nodig is, aanpassingsvermogen en 'een ijzeren wil en een groot geloof'.

Het Europees Parlement heeft het werk van het pan-Afrikaanse parlement sinds zijn oprichting ondersteund.

Dit engagement wordt versterkt door de eigen geschiedenis van het Europees Parlement op het gebied van institutionele versterking. Een proces dat niettemin noodzakelijk is om de visie en waarden die ons werk inspireren te concretiseren.

Het duurde 27 jaar - tot 1979 - voordat de leden van het Europees Parlement rechtstreeks door onze burgers werden gekozen. Het proces van toenemende wetgevende bevoegdheden is langzaam en geleidelijk verlopen, vervolgde de president. Hij hoopt dat het pan-Afrikaanse parlement minder tijd nodig heeft.

Voorzitter Schultz sprak zijn geloof uit in de toekomst van het Pan-Afrikaanse Parlimanet. aangezien er behoefte is aan een continentale instelling die in staat is democratie en goed bestuur in heel Afrika te bevorderen en de burgers van het continent samen te brengen door proactief deel te nemen aan het vredesproces op het continent.

'In het ritme van onze geglobaliseerde mediamaatschappij worden beslissingen genomen en uitgevoerd met een onvoorstelbare snelheid... en onder druk van de markten worden beslissingen snel genomen en, indien mogelijk, zonder parlementaire betrokkenheid', klaagde Shultz.

Het is niet 'juist', want democratie en parlementarisme hebben tijd nodig.

advertentie

'... als we die tijd niet nemen, krijgen we eerder een democratie die is overgeleverd aan marktprincipes dan een markt die voldoet aan de democratie'.

Een andere president die zich tot de hedgefondsen wendde en speculeerde op stijgingen van de voedselprijzen, toont aan hoe perverse markten kunnen handelen als ze niet onder democratische controle staan.

'Het resultaat is vooral zichtbaar hier in Afrika waar mensen kampen met voedseltekorten. Het is onaanvaardbaar dat de honger van sommigen wordt gebruikt ten bate van anderen. Dit is immoraliteit tot het uiterste doorgevoerd', zei Schultz.

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending