Verbind je met ons

Afrika

Afrika en Europa bespreken investeringen om valse keuze tussen natuurbehoud en ontwikkeling te ontmantelen op de Europese Ontwikkelingsdagen 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De African Wildlife Foundation (AWF) belegde op woensdag 16 juni 2021 om 15u10 CET een discussie over African Landscapes for People and Wildlife: Dismantling the false choice between Conservation and Development op woensdag 2021 juni XNUMX om XNUMXuXNUMX CET als onderdeel van de European Development Days XNUMX.

De discussie onderzocht hoe de diensten die ecologische systemen bieden het menselijk bestaan, politieke stabiliteit en economische welvaart ondersteunen, met name in Afrika. En hoe investeren in Afrika alsof instandhouding en ontwikkeling concurrerende doelstellingen zijn, zal leiden tot aanhoudend verlies van soorten en aantasting van habitats. Wat oplossingen betreft, concentreerde de sessie zich op de rol die Afrikaanse leiders spelen bij het vormgeven van een duurzamer pad door te investeren in economieën van wilde dieren die natuurbehoud en herstel stimuleren en tegelijkertijd mensen helpen, en het belang van mobilisatie voor natuurbehoud en ervoor te zorgen dat financiering daar komt waar het nodig is maar ook hoe de green deal de manier waarop Europa investeert in Afrikaanse landschappen zal hervormen. De discussie maakte een duidelijk pleidooi voor slimmere, groenere investeringen in de landschappen van Afrika.

Na de sessie zei Frederick Kumah, Vice President External Affairs bij AWF: "Ik ben blij dat de sessie de rol heeft onderzocht die Afrikaanse leiders moeten spelen bij het vormgeven van een duurzamer pad door te investeren in economieën van wilde dieren die natuurbehoud en herstel stimuleren en tegelijkertijd zorgen voor mensen."

advertentie

Natongo Kalunda, uitvoerend directeur van Ecotrust Pauline, panellid bij de discussie, legde uit: "Er wordt niet genoeg moeite gedaan om wereldwijd te consumeren om te begrijpen dat de natuur een troef is en dat er moet worden geïnvesteerd om deze te beschermen en de groei te ondersteunen... als investeerders dat niet begrijpen, dan is het onmogelijk om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.”

Dit actuele debat bestond uit panelsprekers uit de twee continenten Simon Malete, leider van de Afrikaanse groep van onderhandelaars bij de Conventie over biologische diversiteit (CBD), Pauline Nantongo Kalunda, uitvoerend directeur van Ecotrust en Chrysoula Zacharopoulou, lid van het Europees Parlement. De sessie werd gemodereerd door Simangele Msweli, Senior Manager van het Youth Leadership Program van de AWF.

Over Stichting African Wildlife

De African Wildlife Foundation is de belangrijkste pleitbezorger voor de bescherming van wilde dieren en wilde gebieden als een essentieel onderdeel van een modern en welvarend Afrika. Opgericht in 1961 om ons te concentreren op de natuurbeschermingsbehoeften van Afrika, verwoorden we een unieke Afrikaanse visie, verbinden we wetenschap en openbaar beleid en demonstreren we de voordelen van natuurbehoud om het voortbestaan ​​van de wilde dieren en wilde gebieden van het continent te verzekeren.

advertentie

Libië

Beschouwingen over het mislukken van de Libische besprekingen in Genève en daarbuiten

gepubliceerd

on

Libiërs moeten zelf werken om de lang verloren gewaande eenheid van onze natie te herstellen. Externe oplossingen zullen de toch al precaire toestand van ons land alleen maar verergeren. Het is tijd om een ​​einde te maken aan de reeks mislukkingen die de ineenstorting van de besprekingen hebben geteisterd en om het Libische thuisland terug te brengen naar een staat van legitimiteit, schrijft Shukri Al-Sinki.

De eis om Libië terug te brengen naar de constitutionele legitimiteit zoals die voor het laatst in 1969 in het land werd genoten, is een echt recht van de natie. Het is een benarde situatie om een ​​gestolen systeem van gegarandeerde rechten terug te krijgen en niet de strijd van een individu om zijn troon terug te winnen. Terugkeren naar de grondwettelijke legitimiteit betekent terugkeren naar de stand van zaken die de Libiërs hadden vóór de staatsgreep van 1969. Het idee zelf is niet nieuw. De wens van de Libiërs om terug te keren naar de oorspronkelijke grondwet en daarmee de monarchie te herstellen, werd voor het eerst geïntroduceerd op een conferentie in 1992 in Londen, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de internationale pers en verschillende vooraanstaande politieke persoonlijkheden.

In overeenstemming met de wens van het volk heeft prins Mohammed, de kroonprins die in Londen woont, zichzelf niet bekendgemaakt, en hij zal ook niet verschijnen als een kandidaat voor de troon totdat de conflicterende facties van de Libische samenleving tot een compromis zijn gekomen. Alleen het volk kan hem tot een legitieme heerser uitroepen. Dit is de erfenis van de Senussi-familie, die prins Mohammed heeft beloofd te eren. De kracht van de familie ligt juist in het feit dat ze op gelijke afstand van alle partijen in Libië staat, in een neutrale positie. Dit is het soort leiderschap waartoe Libiërs hun toevlucht kunnen zoeken als het conflict heviger wordt.

advertentie

“Ik weet, mijn zoon, dat onze Senussi-familie niet tot een enkele stam, groep of partij behoort, maar tot alle Libiërs. Ons gezin was en blijft een grote tent waar alle mannen en vrouwen in Libië onder kunnen schuilen. Als God en uw volk u kiezen, dan wil ik dat u als koning voor het hele volk dient. U zult met gerechtigheid en billijkheid moeten regeren en iedereen van dienst moeten zijn. Je zult ook het zwaard van het land moeten zijn in nood, en ons vaderland en het land van de islam moeten verdedigen. Respecteer alle lokale en internationale convenanten.”

Het is tijd voor Libië om te herstellen na een langdurige periode van ontbering. De echte oplossing voor al onze bestaande verdeeldheid, oorlogen en conflicten ligt in een landelijk project dat zijn legitimiteit ontleent aan de erfenis die onze grondleggers hebben achtergelaten. Onafhankelijk van externe druk en intern opgelegde plannen van enkelen, moeten we samenwerken om de legitimiteit zelf te herstellen.

We moeten in het reine komen met het feit dat strijdende partijen niet uit eigen wil ingaan op elkaars verzoeken en waarschijnlijk zullen blijven strijden. Dit bedreigt het hele bestaan ​​van ons vaderland. Misschien zou een gemakkelijker aanvaardbare en onpartijdige leider, die vrij is van tribale en regionale banden, de oplossing kunnen bieden. Een persoon met een goede reputatie en morele waarden die afstamt van een familie die door God Zelf is gekozen. Een familie met zowel religieuze als hervormingsgezinde erfenis wiens voorvader, koning Idris, een van de grootste prestaties in de geschiedenis van Libië bereikte: de onafhankelijkheid van ons land. Het erfgoed van Al-Senussi is er een van nationalisme en vechten voor de mensen.

advertentie

We moeten degenen overwinnen die zich bemoeien met de toekomst van Libië in de hoop onze nationale middelen in handen te krijgen, persoonlijk voordeel te behalen, of in de hoop buitenlandse agenda's te begunstigen en autoritaire bestuursmiddelen op te leggen. We moeten de verdere verlenging van de overgangsperiode afwijzen, anders riskeren we meer mogelijkheden voor geschillen en brengen we ongerechtvaardigd gevaar terug naar Libië. We hebben er genoeg van om zowel de hulpbronnen van het land als de tijd van de mensen te verspillen. We hebben genoeg van het nemen van extra risico's. We hebben er genoeg van om over een onbekend pad te lopen. We hebben een constitutioneel erfgoed binnen handbereik waarop we elk moment een beroep kunnen doen. Laten we er een beroep op doen, laten we onze legitieme leider uitnodigen en laten we trouw zweren aan een verenigd Libië.

Shukri El-Sunki is een veel gepubliceerde schrijver en onderzoeker uit Libië. Hij is de auteur van vier boeken, waarvan zijn meest recente: Geweten van een vaderland (Maktaba al-Koun, 2021), waarin de verhalen worden beschreven van Libische helden die de tirannie van het Kadhafi-regime onder ogen zagen en zich ertegen verzetten.

Verder lezen

Afrika

Toenadering tussen Israël en Arabische landen zal de economische groei in MENA stimuleren

gepubliceerd

on

Het afgelopen jaar hebben verschillende Arabische landen genormaliseerde betrekkingen met Israël, wat een belangrijke geopolitieke verschuiving in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) markeert. Hoewel de details van elke normalisatieovereenkomst verschillen, omvatten sommige ervan handels- en belastingverdragen en samenwerking in belangrijke sectoren zoals gezondheid en energie. Normalisatie-inspanningen zullen leiden tot: ontelbaar voordelen voor de MENA-regio, waardoor de economische groei wordt gestimuleerd, schrijft Anna Schneider. 

In augustus 2020 werden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de eerste Arabische Golfstaat die de betrekkingen met Israël normaliseerde en formele diplomatieke, commerciële en veiligheidsbanden aanging met de Joodse staat. Kort daarna volgden het Koninkrijk Bahrein, Soedan en Marokko. Sommige experts hebben gesuggereerd dat andere Arabische landen, zoals Saoedi-Arabië, ook zouden kunnen overwegen om de betrekkingen met Israël aan te halen. De reeks normalisatie-inspanningen is historisch, aangezien tot nu toe alleen Egypte en Jordanië officiële banden met Israël hadden aangegaan. De overeenkomsten zijn ook een belangrijke diplomatieke overwinning voor de Verenigde Staten, die een cruciale rol speelden bij het bevorderen van de deals. 

Historisch gezien hebben de Arabische naties en Israël verre betrekkingen onderhouden, aangezien velen trouwe aanhangers waren van de Palestijnse beweging. Nu echter, met de groeiende dreiging van Iran, beginnen sommige GCC-landen en andere Arabische landen naar Israël te neigen. Iran investeert aanzienlijke middelen in uit te breiden zijn geopolitieke aanwezigheid via zijn volmachten, Hezbollah, Hamas, de Houthi's en anderen. Verschillende GCC-landen erkennen inderdaad het gevaar dat Iran vormt voor de nationale veiligheid, kritieke infrastructuur en stabiliteit van de regio, waardoor ze de kant van Israël kiezen in een poging de Iraanse agressie tegen te gaan. Door de betrekkingen met Israël te normaliseren, kan de GCC middelen bundelen en militair coördineren. 

advertentie

Bovendien stellen de handelsovereenkomsten in de normalisatieovereenkomsten de Arabische landen in staat om: inkomsten geavanceerde Amerikaanse militaire uitrusting, zoals de beroemde F-16 en F-35 straaljagers. Tot nu toe heeft Marokko 25 F-16 straaljagers van de VS gekocht. De VS hebben ook afgesproken om 50 F-35-jets aan de VAE te verkopen. Hoewel er enige bezorgdheid bestaat dat deze toestroom van wapens in de toch al instabiele MENA-regio de huidige conflicten zou kunnen doen ontbranden. Sommige deskundigen zijn van mening dat dergelijke geavanceerde militaire technologie ook de inspanningen om de aanwezigheid van Iran te bestrijden zou kunnen vergroten. 

Mohammad Fawaz, directeur van Onderzoeksgroep Golfbeleid, stelt dat “geavanceerde militaire technologie essentieel is bij het belemmeren van de Iraanse agressie. In de huidige militaire arena is luchtoverwicht misschien wel het belangrijkste voordeel dat een leger kan hebben. Met de militaire uitrusting en wapens van Iran die zwaar zijn gedempt door decennialange sancties, zal een formidabele luchtmacht alleen maar werken om het Iraanse regime verder af te schrikken van escalerende provocaties.” 

De normalisatieovereenkomsten zouden ook de samenwerking in de gezondheids- en energiesector kunnen versterken. Bijvoorbeeld tijdens de vroege stadia van de COVID-19-pandemie, de VAE en Israël ontwikkelde technologie om het coronavirus te monitoren en te bestrijden. De twee naties zijn ook het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van farmaceutica en medisch onderzoek. In juni ook de VAE en Israël ondertekend een dubbelbelastingverdrag, burgers om in beide landen inkomsten te genereren zonder dubbele belasting te betalen. Bovendien zijn Bahrein, de VAE, Israël en de VS overeengekomen om samen te werken op het gebied van energiekwesties. Het kwartet streeft met name naar vooruitgang op het gebied van benzine, aardgas, elektriciteit, energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en R&D. 

advertentie

Deze opmerkelijke overeenkomsten kunnen de economische groei en sociale voordelen in de regio helpen stimuleren. MENA-landen kampen momenteel inderdaad met een nieuwe uitbraak van COVID-19, dankzij de Delta-variant, die ernstige gevolgen heeft voor economieën en gezondheidsindustrieën. Om de kritieke instellingen van de regio te verbeteren, zullen dergelijke normaliseringsovereenkomsten zeker de afhankelijkheid van de regio van olie vergroten. In feite heeft de VAE gewerkt aan het verminderen van haar eigen afhankelijkheid van olie, door haar economie te diversifiëren met hernieuwbare energie en hightech, en dergelijke vooruitgang zal zeker overslaan op anderen in de regio. 

De normalisering van de betrekkingen tussen een handvol Arabische landen en Israël zal grote voordelen hebben voor de geopolitieke en economische structuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het faciliteren van samenwerking in het hele Midden-Oosten zal niet alleen de economische groei stimuleren, maar ook de regionale stabiliteit bevorderen. 

Verder lezen

Afrika

Crisis in Tunesië onderstreept risico's van Europese drang naar democratisering in Noord-Afrika

gepubliceerd

on

Terwijl de Europese Unie en de Verenigde Naties worstelen om de overgang van Libië naar verkiezingen op schema te houden, hebben de dramatische gebeurtenissen die zich naast de deur in Tunesië voltrekken, het spook van onrust en instabiliteit doen rijzen in weer een ander Noord-Afrikaans lid van de Europese buurt. In een reeks bewegingen die het enige succesverhaal van de Arabische Lente verlaten op risico van terugvallen in autoritarisme, dat van Tunesië populistische voorzitter Kais Saied (foto) heeft de rest van de regering van het land ontbonden en gaf zichzelf noodbevoegdheden onder de voorwaarden van de grondwet van 2014 van het land, schrijft Louis Auge.

Naast het ontbinden van premier Hichem Mechichi en de schorsing van het zeer onstabiele nationale parlement, waarin de islamistische Ennahda-partij van Rachid Ghannouchi de grootste groep vertegenwoordigde, heeft Saied ook de kantoren van al-Jazeera gesloten en verwijderd meerdere topfunctionarissen, allemaal als Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Othman Jerandi probeert gerust te stellen EU-tegenhangers dat de democratische transitie van zijn land nog steeds op schema ligt.

Vliegende Tunesische instellingen vallen plat op COVID en de economie

advertentie

De machtsgreep van Kais Saied heeft begrijpelijkerwijs... verontwaardiging uitgelokt onder zijn islamitische politieke tegenstanders, maar zijn ontslag van premier Mechichi en zijn ontbinding van het parlement waren ook de centrale eisen van landelijke protesten in Tunesië de afgelopen dagen. Terwijl Tunesië zich door Afrika slingert meest dodelijke COVID-epidemie, is een groeiende dwarsdoorsnede van de Tunesische samenleving het geloof verliezen in het vermogen van de vastgelopen politieke instellingen van het land om de wijdverbreide werkloosheid, corruptie en eindeloze economische crisis aan te pakken.

Tussen Tunesië en Libië wordt de EU geconfronteerd met zowel de beste als de slechtste uitkomsten van de Arabische Lente, die elk hun eigen uitdagingen met zich meebrengen voor het Europees buitenlands beleid in Noord-Afrika en de Sahel. Ondanks het veronderstelde succes van de overgang, is het aantal Tunesiërs dat de Middellandse Zee overstak om de Europese kusten te bereiken meer vijfvoudige als hun gekozen functionarissen ruzie gemaakt op de vloer van de Assemblee in Tunis vorig jaar.

De ervaring heeft Europese leiders begrijpelijkerwijs op hun hoede gemaakt om andere landen in de regio te dwingen tot overhaaste politieke overgangen, zoals blijkt uit de Franse en Europese behandeling van de situatie in Tsjaad sinds de slagveld dood van president Idriss Déby drie maanden geleden. Wanneer de zwakke stabiliteit van meerdere landen in het spel zou kunnen zijn, hebben besluitvormers in Brussel en de Europese hoofdsteden de laatste tijd meer geduld getoond met overgangs-Afrikaanse tegenhangers.

advertentie

Prioriteit geven aan stabiliteit in Tsjaad

Het nieuws van president Déby's dood afgelopen april wierp onmiddellijk, al was het maar kort, de toekomst van het Franse en Europese beleid in de Sahel-regio van Afrika in twijfel trekken. Onder zijn voormalige leider ontpopte Tsjaad zich tot Frankrijks meest actieve en betrouwbare bondgenoot in een regio die wordt overspoeld door jihadistische groepen die misbruik maken van zwak bestuur in landen als Mali om voor zichzelf territorium af te bakenen. Tsjadische troepen zijn samen met Franse troepen ingezet tegen jihadisten in Mali zelf, en hebben de dupe van operaties tegen Boko Haram in de regio rond het Tsjaadmeer.

Een ineenstorting van het overheidsgezag in N'Djamena in de trant van de ineenstorting in Mali zou catastrofaal zijn geweest voor het Europese buitenlands beleid en de veiligheidsprioriteiten in de Sahelregio. In plaats daarvan is de onmiddellijke stabiliteit van het land verzekerd door een optredende regering opschrift door de zoon van de overleden president, Mahamat. Als teken van het belang van het land voor de Europese belangen, hebben zowel de Franse president Emmanuel Macron als de hoge vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell bijgewoond begrafenis van de overleden president op 23 aprilrd.

Sindsdien heeft Macron verwelkomd Mahamat naar Parijs in zijn rol als hoofd van de Militaire Overgangsraad (TMC) van Tsjaad, zowel om de 18 maanden durende overgangsperiode van Tsjaad naar verkiezingen te bespreken en om de parameters te bepalen van de gezamenlijke strijd van de twee landen tegen het jihadisme in de Sahel. Terwijl de langlopende operatie Barkhane in Frankrijk... ingesteld om te ontspannen tussen nu en het eerste deel van volgend jaar zullen de doelstellingen ervan verschuiven naar de schouders van de door Frankrijk geleide Europese taskforce Takuba en naar de G5-Sahel – een regionaal veiligheidspartnerschap waarvan Tsjaad het meest effectieve lid is gebleken.

Delicate evenwichtsoefeningen

Hoewel de TMC op korte termijn heeft gezorgd voor de aanhoudende stabiliteit van de centrale regering van Tsjaad, verklaren regionale veiligheidsproblemen waarom noch de EU, noch de Afrikaanse Unie (AU) de interim-autoriteiten van het land te hard pushen voor snelle verkiezingen. De overgang naar een burgerregering is al onderweg, waarbij premier Albert Pahimi Padacké afgelopen mei een nieuwe regering heeft gevormd. Volgende stappen zijn onder meer de benoeming van een nationale overgangsraad (NTC), een nationale dialoog het samenbrengen van zowel oppositie- als regeringsgezinde krachten, en een grondwettelijk referendum.

Terwijl ze door de volgende fasen van de transitie navigeren, kunnen acteurs zowel binnen als buiten Tsjaad naast Soedan kijken voor lessen over hoe verder te gaan. Ondanks het feit dat al meer dan twee jaar al voorbij sinds de omverwerping van de oude president en vermeende oorlogsmisdadiger Omar al-Bashir, Sudan zal pas in 2024 verkiezingen houden om de overgangsregering van premier Abdallah Hamdok te vervangen.

Een grote conferentie De Europese partners en schuldeisers van Soedan, die afgelopen mei in Parijs werden gehouden en gastheer waren van president Macron, maakten duidelijk dat ze begrepen dat Hamdok en andere postrevolutionaire leiders in Khartoem een ​​lange tijdshorizon nodig hadden om zich te concentreren op de dringende problemen geconfronteerd met post-Bashir Soedan. Naast een economische crisis die het zelfs moeilijk maakt om aan basisgoederen te komen, jongleert Sudan ook met tientallen miljarden dollars aan buitenlandse schulden en een 'diepe staat' van functionarissen die loyaal zijn aan de afgezette president. Als bevestiging van de voortgang van de overgang tot dusver, kwam Hamdok uit de conferentie met een toezegging van IMF-leden om de achterstand wegwerken Soedan bezit ze, terwijl Macron er ook op stond dat Frankrijk steunde voor het opruimen van de $ 5 miljard die Khartoum ook aan Parijs verschuldigd is.

Als N'Djamena en Khartoum hun gevaarlijke overgang naar democratisch bestuur kunnen navigeren in het licht van “onthutsend”-uitdagingen, zouden Tsjaad en Soedan samen de hoop op Arabische democratie in zowel de Europese hoofdsteden als het Midden-Oosten kunnen doen herleven – zelfs als de laatste vlam van de oorspronkelijke Arabische Lente in Tunesië lijkt te flakkeren.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending