Verbind je met ons

Economie

De EU voert haar inspanningen op het gebied van offshore hernieuwbare energie op

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag (19 november) haar EU-strategie inzake hernieuwbare energie op zee gepresenteerd. De strategie stelt voor om de Europese windcapaciteit op zee te verhogen van het huidige niveau van 12 GW tot ten minste 60 GW in 2030 en tot 300 GW in 2050. De nieuwe impuls voor offshore-energie is om de EU te helpen haar doel van klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken. .

Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Green Deal: “De strategie van vandaag toont de urgentie en kansen aan om onze investeringen in offshore hernieuwbare energiebronnen op te voeren. Met onze enorme zeebekkens en industrieel leiderschap heeft de Europese Unie alles in huis om de uitdaging aan te gaan. Offshore hernieuwbare energie is nu al een echt Europees succesverhaal. We willen er een nog grotere kans van maken voor schone energie, hoogwaardige banen, duurzame groei en internationaal concurrentievermogen. "

Commissaris voor Energie, Kadri Simson, zei: “Europa is een wereldleider op het gebied van offshore hernieuwbare energie en kan een krachtpatser worden voor zijn wereldwijde ontwikkeling. We moeten ons spel opvoeren door al het potentieel van offshore wind te benutten en door andere technologieën zoals golf-, getijden- en drijvende zonne-energie te bevorderen. Deze strategie geeft een duidelijke richting en zorgt voor een stabiel kader, dat cruciaal is voor overheden, investeerders en ontwikkelaars in deze sector. We moeten de binnenlandse productie van de EU stimuleren om onze klimaatdoelstellingen te halen, de groeiende vraag naar elektriciteit te voeden en de economie te ondersteunen bij haar herstel na Covid. "

Economie

De EU bereidt zich voor op een budgettaire impasse en een inventieve oplossing voor de volgende generatie EU 

gepubliceerd

on

Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie schetste de maatregelen die de EU zou moeten nemen als de EU volgende week geen overeenstemming bereikt over de meerjarenbegroting 2021-2027 (MFK) en het herstelpakket. 

Het akkoord over de begroting en het EU-pakket van de nieuwe generatie werd bereikt na enkele dagen onderhandelen in de zomer. Polen en Hongarije dreigen echter met een veto over de deal vanwege de overeenkomst die het Duitse voorzitterschap heeft bereikt met het Europees Parlement over de conditionaliteit van de rechtsstaat.  

De tijd dringt en om de begroting op 1 januari operationeel te maken, zou er op maandag (7 december) een akkoord tussen het Parlement en de Raad moeten zijn over de begroting voor het eerste jaar van de zevenjarige begroting. zou ook de instemming van de regeringsleiders tijdens de Europese Raad van volgende week (10-11 december) met het volledige begrotingspakket vereisen. In dit scenario zou het vervolgens worden gestempeld in een verdere bemiddeling (11 december) en voor de plenaire vergadering van het Europees Parlement (14-17 december) worden geplaatst om te worden ondertekend.

Het budget, maar niet zoals we het kennen

Als de regeringsleiders volgende week geen overeenstemming bereiken, zal automatisch de "voorlopige twaalfden" (artikel 315 VWEU) -aanpak in gang worden gezet, die voor het laatst werd gebruikt in 1988. Het is een mechanisme dat een zekere mate van continuïteit garandeert en gebaseerd zal zijn op het huidige MFK. Aangezien de rechtsgrondslag voor sommige programma's aan het einde van het jaar afloopt, zullen voor die programma's geen verdere betalingsverplichtingen worden aangegaan. Dit omvat grote financieringsprogramma's, zoals het cohesiebeleid, het Europese onderzoeksprogramma (Horizon Europa) en nog veel meer. Pijler 1 van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, humanitaire hulp en het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) van de EU vallen er niet onder. Kortingen zullen ook verdwijnen omdat er in dit scenario geen vervangingsbesluit over de eigen middelen zal zijn. 

In de nieuwe jaarlijkse begroting zou ook rekening moeten worden gehouden met het feit dat de totale middelen van de EU lager zullen zijn als gevolg van het niet bereiken van een akkoord over de eigen middelen en een lager BNI als gevolg van de pandemie en de brexit. Dit kan oplopen tot 25 à 30 miljard euro.

EU van de volgende generatie

De EU van de volgende generatie, die losstaat van en een aanvulling vormt op de meerjarenbegroting, zou op verschillende manieren kunnen worden overeengekomen. De hoge ambtenaar sloot het gebruik van een intergouvernementele conferentie en een afzonderlijk verdrag uit, omdat het te veel tijd zou kosten en de schuldenlast op individuele staten zou leggen, in plaats van de EU toe te staan ​​de schuld op haar naam te houden. De Commissie is echter van mening dat een "op de Gemeenschap gebaseerde oplossing" die volgens de huidige verdragen is toegestaan, mogelijk zou zijn. Dit zou een versterkte samenwerking tussen een coalitie van bereidwilligen mogelijk kunnen maken, en zou een duidelijke link met de EU-verdragen nodig hebben, het zou bijvoorbeeld kunnen worden toegestaan ​​door de mogelijkheid in het verdrag om financiële bijstand te kanaliseren naar lidstaten die in ernstige moeilijkheden verkeren, veroorzaakt door uitzonderlijke incidenten (artikel 122), maar de hoge ambtenaar ontweek andere opties.

De mogelijkheid om een ​​deel van de schade veroorzaakt door Polen, Hongarije en mogelijk het vetorecht van Slovenië te omzeilen, zou kunnen helpen om de geest te focussen wanneer een belangrijke week nadert.

Verder lezen

Digitale economie

Nieuwe EU-regels: digitalisering om de toegang tot de rechter te verbeteren

gepubliceerd

on

Grensoverschrijdende videoconferenties en veiligere en gemakkelijkere documentuitwisseling: ontdek hoe nieuwe EU-regels voor het digitaliseren van justitie voordelen zullen opleveren voor mensen en bedrijven. Op 23 november keurde het Parlement twee voorstellen goed modernisering van de rechtsstelsels in de EU, wat zal helpen vertragingen te verminderen, de rechtszekerheid te vergroten en de toegang tot de rechter goedkoper en gemakkelijker te maken.

Nieuwe regelgeving zal verschillende digitale oplossingen implementeren voor grensoverschrijdende bewijsverkrijging en betekening van documenten met als doel de samenwerking tussen nationale rechtbanken in verschillende EU-landen efficiënter te maken.

Door technologieën voor communicatie op afstand goed te keuren, worden de kosten verlaagd en kunnen bewijsmateriaal sneller worden verzameld. Om bijvoorbeeld een persoon te horen in een grensoverschrijdende procedure, kan videoconferentie worden gebruikt in plaats van dat fysieke aanwezigheid vereist is.

Er zal een gedecentraliseerd IT-systeem komen dat nationale systemen samenbrengt, zodat documenten sneller en veiliger elektronisch kunnen worden uitgewisseld. De nieuwe regels bevatten aanvullende bepalingen om gegevens en privacy te beschermen wanneer documenten worden verzonden en bewijsmateriaal wordt verzameld.

De verordeningen helpen de procedures te vereenvoudigen en bieden rechtszekerheid aan mensen en bedrijven, wat hen zal aanmoedigen om internationale transacties aan te gaan, waardoor niet alleen de democratie maar ook de interne markt van de EU wordt versterkt.

De twee voorstellen actualiseren de bestaande EU-regelgeving inzake de betekening van documenten en bewijsverkrijging om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit moderne digitale oplossingen.

Ze maken deel uit van de inspanningen van de EU om rechtsstelsels te helpen digitaliseren. Terwijl digitale oplossingen in sommige landen al effectief zijn gebleken, vinden grensoverschrijdende gerechtelijke procedures nog steeds grotendeels op papier plaats. De EU wil de samenwerking op EU-niveau verbeteren om mensen en bedrijven te helpen en het vermogen van wetshandhaving te behouden mensen effectief beschermen.

De op soja gebaseerde COVID-19-crisis heeft voor veel problemen gezorgd voor het gerechtelijk apparaat: er zijn vertragingen opgetreden bij de persoonlijke verhoren en bij de grensoverschrijdende betekening van gerechtelijke documenten; onvermogen om persoonlijke rechtsbijstand te verkrijgen; en het verstrijken van termijnen als gevolg van vertragingen. Tegelijkertijd maken het stijgende aantal insolventiezaken en het aantal ontslagen als gevolg van de pandemie het werk van de rechtbanken nog kritischer.

De voorstellen treden in werking 20 dagen na hun publicatie in het officiële tijdschrift van de EU.

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie presenteert de strategie 'Veilig blijven voor COVID-19 tijdens de winter'

gepubliceerd

on

Vandaag (2 december) heeft de Commissie een strategie goedgekeurd voor een duurzaam beheer van de pandemie in de komende wintermaanden, een periode waarin het risico van verhoogde overdracht van het virus kan toenemen als gevolg van specifieke omstandigheden, zoals bijeenkomsten binnenshuis. De strategie beveelt aan om waakzaam en voorzichtig te zijn tijdens de winterperiode en tot in 2021 wanneer de introductie van veilige en effectieve vaccins zal plaatsvinden.

De Commissie zal dan verdere richtsnoeren verstrekken voor een geleidelijke en gecoördineerde opheffing van inperkingsmaatregelen. Een gecoördineerde EU-brede aanpak is essentieel om duidelijkheid te scheppen aan de mensen en om te voorkomen dat het virus opnieuw de kop opstak als gevolg van de eindejaarsvakantie. Bij elke versoepeling van de maatregelen moet rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie en met voldoende capaciteit voor testen, contactopsporing en behandeling van patiënten.

Bevordering van de Europese manier van leven Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: “In deze extreem moeilijke tijden is begeleiding aan de lidstaten om een ​​gemeenschappelijke benadering van het winterseizoen te bevorderen en in het bijzonder over het omgaan met de eindejaarsperiode van cruciaal belang. . We moeten toekomstige uitbraken van infectie in de EU beperken. Alleen door een zo duurzaam beheer van de pandemie kunnen we nieuwe lockdowns en ernstige beperkingen vermijden en samen overwinnen. "

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Elke 17 seconden verliest een persoon het leven door COVID-19 in Europa. De situatie is misschien aan het stabiliseren, maar ze blijft delicaat. Zoals al het andere dit jaar, zullen de eindejaarsfeesten anders zijn. We kunnen de inspanningen die we de afgelopen weken en maanden allemaal hebben geleverd, niet in gevaar brengen. Dit jaar moet het redden van levens vóór vieringen komen. Maar met vaccins aan de horizon is er ook hoop. Alle lidstaten moeten nu klaar zijn om vaccinatiecampagnes te starten en vaccins zo snel mogelijk uit te rollen zodra er een veilig en effectief vaccin beschikbaar is. "

Aanbevolen beheersmaatregelen

De strategie om tijdens de winter veilig te blijven voor COVID-19 beveelt maatregelen aan om de pandemie onder controle te houden totdat vaccins algemeen beschikbaar zijn.

Het richt zich op:

Fysiek afstand nemen en het beperken van sociale contacten, sleutel voor de wintermaanden inclusief vakantieperiode. Maatregelen moeten gericht zijn en gebaseerd zijn op de lokale epidemiologische situatie om hun sociale en economische impact te beperken en hun acceptatie door mensen te vergroten.

Testen en contactopsporing, essentieel voor het detecteren van clusters en het verbreken van transmissie. De meeste lidstaten hebben nu nationale apps voor het traceren van contacten. De European Federated Gateway Server (EFGS) maakt grensoverschrijdende tracering mogelijk.

Veilig reizen, met een mogelijke toename van reizen tijdens de eindejaarsvakanties die een gecoördineerde aanpak vereisen. De vervoersinfrastructuur moet worden voorbereid en de quarantainevereisten, die kunnen plaatsvinden wanneer de epidemiologische situatie in de regio van herkomst slechter is dan de bestemming, moeten duidelijk worden gecommuniceerd.

Zorgcapaciteit en personeel: er moeten bedrijfscontinuïteitsplannen voor zorgomgevingen worden opgesteld om ervoor te zorgen dat COVID-19-uitbraken kunnen worden beheerd en dat de toegang tot andere behandelingen behouden blijft. Gezamenlijke aanbestedingen kunnen tekorten aan medische apparatuur aanpakken. Pandemische vermoeidheid en geestelijke gezondheid zijn natuurlijke reacties op de huidige situatie. De lidstaten moeten de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie Europese Regio volgen om de publieke steun om pandemische vermoeidheid aan te pakken nieuw leven in te blazen. Ook de psychosociale ondersteuning moet worden opgevoerd.

Nationale vaccinatiestrategieën.

De Commissie staat klaar om de lidstaten waar nodig te ondersteunen bij de inzet van vaccins volgens hun inzet- en vaccinatieplannen. Een gemeenschappelijke EU-benadering van vaccinatiecertificaten zal waarschijnlijk de volksgezondheidsrespons in de lidstaten en het vertrouwen van de burgers in de vaccinatie-inspanningen versterken.

Achtergrond

De strategie van vandaag bouwt voort op eerdere aanbevelingen, zoals de Europese routekaart van april over de zorgvuldige geleidelijke afschaffing van inperkingsmaatregelen, de mededeling van juli over paraatheid op korte termijn en de mededeling van oktober over aanvullende COVID-19-responsmaatregelen. De eerste golf van de pandemie in Europa werd met succes onder controle gehouden door middel van strikte maatregelen, maar deze te snel afzwakken tijdens de zomer leidde tot een heropleving in de herfst.

Zolang er geen veilig en effectief vaccin beschikbaar is en een groot deel van de bevolking niet is geïmmuniseerd, moeten EU-lidstaten hun inspanningen voortzetten om de pandemie te verminderen door een gecoördineerde aanpak te volgen, zoals gevraagd door de Europese Raad.

Begin 2021 zullen verdere aanbevelingen worden gedaan om een ​​uitgebreid COVID-19-controlekader te ontwerpen op basis van de kennis en ervaring tot nu toe en de nieuwste beschikbare wetenschappelijke richtlijnen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending