Verbind je met ons

Brexit

Amerikaanse verkiezingen 2020 - Europa kijkt toe terwijl Biden en Trump het uitvechten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De afgelopen vier jaar waren een achtbaan. In 2016 stemden Amerikanen voor een president zonder precedent. Ten tijde van de verkiezing van Trump was er veel speculatie over de vraag of hij zich zou houden aan zijn uitspraken op het campagnespoor. Was het alleen maar verkiezing, of zou hij zich echt terugtrekken uit het akkoord van Parijs? Handelsoorlogen beginnen met - nou ja, iedereen? Harangue NAVO-partners? Bouw die beroemde muur? We weten nu tenminste enkele van de antwoorden op deze vragen, schrijft Catherine Feore.

In haar recente 'Staat van de Europese Unie'-toespraak zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat Europa zijn partnerschappen met zijn vrienden en bondgenoten moet verdiepen en verfijnen: “We zijn het misschien niet altijd eens met recente beslissingen van het Witte Huis. Maar we zullen altijd de trans-Atlantische alliantie koesteren op basis van gedeelde waarden en geschiedenis en een onbreekbare band tussen onze mensen. "

Von der Leyen stelt een nieuwe transatlantische agenda voor: "wat er later dit jaar ook mag gebeuren". Hoewel dit misschien de juiste manier van handelen is, is het moeilijk om een ​​ontmoeting te zien met een president die heeft verklaard: “De Europese Unie is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten, dat weet ik. Ze weten dat ik dat weet, maar andere presidenten hadden geen idee. " Onzin, maar als je tijd zou besteden aan het weerleggen van elke (mis) verklaring van Trump, zou je veel meer ruimte nodig hebben.

advertentie

Maar hoe zit het met een Biden-presidentschap? Zou dat weer normaal zijn en een relatief gezonde en normale relatie? Pauline Manos, voorzitter van Democrats Abroad zegt: “We hebben veel steun van Europeanen gezien, aangezien ook zij de implicaties zien van nog eens vier jaar Trump-presidentschap voor het buitenlands beleid van de VS en onze positie in de wereld. Toch is het belangrijk om te onthouden dat een president Biden niet zomaar een voortzetting van het presidentschap van Obama zal zijn. Het land is veranderd op manieren die we ons waarschijnlijk niet hadden kunnen voorstellen, met de noodzaak om crises op het gebied van gezondheid, klimaat, economische en raciale rechtvaardigheid nog urgenter aan te pakken. "

Het is echter de moeite waard eraan te denken dat Obama zelfs vóór Trump naar resets keek - een toezegging van de NAVO-partners om hun bijdrage aan de alliantie te vergroten en de Amerikaanse blik te richten op zijn belangen over die nog bredere oceaan naar Azië. Toen de regering-Bush te maken kreeg met tegenslagen van NAVO-bondgenoten Frankrijk en Duitsland over de oorlog in Irak, maakte Donald Rumsfeld zijn verdeeldheid zaaiende onderscheid tussen 'oud' en 'nieuw' Europa.

Trump heeft, meer dan al zijn voorgangers, sommige gedachten over de toekomstige betrekkingen van Europa met de VS aangescherpt. Toen in een recente opiniepeiling, gesponsord door Instituut Clingendael, aan Nederlanders, die normaal gesproken onwankelbaar Atlantisch zijn in hun visie en enigszins eurosceptisch, werd gevraagd of ze een diepere samenwerking met Frankrijk en Duitsland steunden, steunde 72% dit idee. Het is niet onredelijk te denken dat de Europese Unie op eigen benen moet staan ​​en een volwassen buitenlands beleid moet hebben, dat ze serieus moet kijken naar het voorzien in haar eigen defensie- en veiligheidsbehoeften. Deze "geopolitieke" Commissie vond het echter net zo moeilijk als haar voorouders om eenheid van denken en handelen te creëren.

De EU-regulering van Big Tech en het voorstel voor een digitale verkoopbelasting en een toekomstige koolstofbelasting aan de grens zullen omstreden zijn voor een regering van Trump of Biden. De inzet kan nog veel hoger worden als de Commissie een nog sterkere benadering kiest voor monopolistische technische krachten. Maar er zijn niettemin veel gebieden waarop Europa is versterkt door gezamenlijke actie, en zo niet gezamenlijke actie, vergelijkbare vooruitzichten.

Een gebied waarop we getuige zijn geweest van de macht en invloed van de Verenigde Staten, is de uitvoering van het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK, met name wat betreft de toezegging om een ​​'zachte' grens op het eiland Ierland te behouden. Naar aanleiding van het voorstel van het VK voor een wetsvoorstel over de interne markt dat in strijd zou zijn met zijn toezeggingen, legde Biden een ondubbelzinnige verklaring af: “We kunnen niet toestaan ​​dat het Goede Vrijdag-akkoord dat vrede bracht in Noord-Ierland een slachtoffer wordt van de Brexit. Elke handelsovereenkomst tussen de VS en het VK moet afhankelijk zijn van respect voor de overeenkomst en het voorkomen van de terugkeer van een harde grens. Periode."

Dit kan een speciaal geval zijn, aangezien de succesvolle onderhandelingen werden geleid door de democratische senator George Mitchell. De enige EU-leider die een overwinning van Trump in 2016 steunde, was de "onliberale democraat" Viktor Orban. Trump en Orban zijn sindsdien maatjes. Trump heeft Boris Johnson omarmd en heeft zich positief uitgesproken over vele andere autoritaire leiders over de hele wereld. Hij hekelde de toenmalige premier van het VK Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het openbaar. Deze keer hebben Orban, de Sloveense premier en de Poolse president hun steun betuigd. 

Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken onder Obama weinig invloed had op de ontwikkelingen in Hongarije, was de morele kracht van hun uitspraken belangrijk en belangrijk in landen als Polen die Amerikaanse goedkeuring en steun zoeken tegen hun Russische buren. Een nieuwe president die zich uitsprak tegen de vernietiging van de mediavrijheid, de aanvallen op de rechterlijke onafhankelijkheid en de rechtsstaat, zou zeer invloedrijk en overtuigend kunnen zijn bij toekomstige Poolse verkiezingen.

We zullen moeten afwachten. Er zijn veel factoren die doorslaggevend zouden kunnen zijn bij de komende verkiezingen, maar de betrekkingen met de EU zullen niet de belangrijkste zorgen zijn van de Amerikaanse kiezers. De betrekkingen met Europa zullen laag op die lijst staan. Maar als er een nieuwe president is die de klimaatverandering wil bestrijden, die wereldwijde actie tegen de pandemie ondersteunt, gelooft in liberale democratie, de kracht ziet van multilateralisme - maar de noodzaak van hervorming erkent, dan zal dat al een geweldig resultaat zijn voor de Europese Unie. Amerika kan nog steeds een stralende stad op de heuvel zijn.

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending