Verbind je met ons

Brexit

De regeringsleiders van de EU-27 onderschrijven de #BrexitDeal 

DELEN:

gepubliceerd

on

EU Chief Negotiator – Michel Barnier, Irish Taoiseach – Leo Varadkar, President of the European Council – Donald Tusk, President of the European Commission – Jean-Claude Juncker

De Europese Raad heeft de nieuwe Brexit-deal goedgekeurd. Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei dat het erop leek dat de overeenkomst zijn laatste fase naderde. schrijft Catherine Feore.

Tusk legde uit waarom een ​​deal dat was was gisteren onmogelijk, was vandaag mogelijk geworden. Naast de Ierse premier Leo Varadkar zei hij dat Ierland van cruciaal belang was geweest; de positieve beoordeling van de premier betekende dat ook andere EU-leden de deal konden steunen.  

Ten tweede waren de leiders gerustgesteld dat de Europese Commissie de overeenkomst als juridisch uitvoerbaar kon omschrijven. Een belangrijk compromis aan Britse zijde was de overeenkomst om douanecontroles aan de zeegrens in te voeren, waardoor de noodzaak van controles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland werd vermeden, waardoor de integriteit van de interne markt werd gewaarborgd. 

Op een meer persoonlijke noot, Tusk voegde daaraan toe wat he voelde was droefheid. Hij zei dat hij dat in zijn hart allemaal zou doenmanieren om een ​​Restant te zijn. En Ik hoop dat als de Britten op een dag besluiten terug te keren, de deur open zal staan.  

Tusk riep het Europees Parlement en de Raad op om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de overeenkomst op 1 november 2019 in werking kan treden, zodat een ordelijke terugtrekking mogelijk is. Het zal uiteraard door het Britse parlement moeten worden goedgekeurd. 

Brits Premier Boris Johnson ook hield na de aankondiging een persconferentie. Johnson beweerde dat het een geweldige deal was voor Groot-Brittannië en voegde eraan toe dat Groot-Brittannië de controle over zijn geld, grenzen en wetten zou herwinnen.  Hij zei ook dat Groot-Brittannië nu vrij zou zijn om vrijhandelsovereenkomsten over de hele wereld te sluiten.  

Johnson zei dat de ‘extractie is voltooid en de betrekkingen tussen Groot-Brittannië zijn opgebouwd en haar EU-vrienden en -partners konden beginnen. Hij zei dat hij dat was heb er veel vertrouwen in het Parlement zou er zaterdag voor stemmen.  

advertentie

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei:  

‘We hebben een overeenkomst. En deze deal betekent dat er geen enkele verlenging nodig is. 

Dit is een eerlijk en evenwichtig akkoord. Het is een bewijs van onze inzet om oplossingen te vinden. 

Het biedt zekerheid waar Brexit onzekerheid creëert. Het beschermt de rechten van onze burgers en beschermt de vrede en stabiliteit op het eiland Ierland. Er zal geen grens zijn op het eiland Ierland. En de interne markt zal worden beschermd. 

This deal is not about us, the deal is about people and peace.” 

De hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, herhaalde ook dat zijn voornaamste zorg het vredesproces in Noord-Ierland was.  

Irish Taoiseach Leo Varadkar said that he had made two observations. He congratulated the EU on its unity, he said that it shows that Europe can achieve its objectives when united. He also said that he had appreciated the solidarity of other EU states. He said the new protocol on Ireland and Northern Ireland presented a unique solution, that met the unique needs of Northern Ireland’s history and geography.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending