Verbind je met ons

Uncategorized

'Chuck Chequers', Johnson daagt May uit over #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zette dinsdag (2 oktober) zijn standpunt uiteen tegenover de trouwe Conservatieve Partij en stopte net voor een regelrecht leiderschapspoging om premier Theresa May te vervangen, maar scheurde in haar Brexit-blauwdruk. schrijven Elizabeth Piper, Kylie MacLellan en William James.

Onder staande ovaties, gejuich en gelach zei Johnson, de machtigste criticus van May in haar regeringspartij, dat haar zogenaamde Checkers-plan om de Europese Unie te verlaten een "bedrog" was dat Groot-Brittannië "opgesloten in de trekstraal van Brussel" zou laten.

Maar May, die haar voormalige minister niet in de gaten hield, toonde opnieuw weinig tekenen van een verschuiving van haar zogenaamde Checkers-plan om na de Brexit nauwe banden met de EU te behouden, de grootste verschuiving in het Britse buitenlandse en handelsbeleid in meer dan 40 jaar.

Met slechts zes maanden voordat Groot-Brittannië de EU verlaat, is de precaire positie van May aan het roer van haar partij verder opgeschud door kritiek op haar Chequers-plan, genoemd naar haar buitenverblijf, thuis en in Brussel.

Johnson, het boegbeeld van de campagne om de EU te verlaten en de favoriet van de bookmakers om May te vervangen, is de luidste criticus geworden en waarschuwde de conservatieven dat als ze Checkers zouden steunen, ze zouden kunnen tekenen voor de electorale dood van de partij.

Maar ondanks het feit dat hij partijleden voor zijn zaak leek te verzamelen door conservatieven op te roepen terug te keren naar hun traditionele waarden, stelde hij sommige aanhangers teleur door te zeggen dat hij in ieder geval voorlopig bij May zou blijven.

"Als we het fout hebben, als we Brexit nu bottelen, geloof me, dan zullen de mensen van dit land het moeilijk vinden om te vergeven", zei Johnson tegen de honderden conservatieven die in de rij stonden om een ​​zitplaats te bemachtigen in een zaal tegenover de hoofdzaal. waar May woensdag de jaarlijkse conferentie van de partij zal toespreken.

advertentie

"Geloof niet dat we het nu op de een of andere manier fout kunnen doen, nu een bod doen en het later repareren", zei hij juichend.

"Dit is het moment om checkers te gooien", zei hij. "Als we de kiezers bedriegen, en Checkers is een bedrieger, zullen we dat gevoel van wantrouwen vergroten."

May heeft weinig tekenen getoond van afstand nemen van haar blauwdruk en had geprobeerd een show van eenheid op te voeren op haar partijconferentie in de centrale Engelse stad Birmingham.

Maar haar poging om haar binnenlandse agenda nieuw leven in te blazen en het initiatief van de belangrijkste oppositiepartij Labour te stelen, werd overschaduwd door de partijsplitsingen over de Brexit.

Ze vertelde de BBC dat ze een beetje boos was op Johnson, maar alleen omdat zijn alternatieve Brexit-voorstellen, zei ze, het Verenigd Koninkrijk zouden verscheuren door Noord-Ierland te dwingen gescheiden van de rest van het VK te opereren.

"Boris geeft altijd een goede show, maar wat voor mensen belangrijk is, is wat we voor hen leveren met betrekking tot de dingen die hun dagelijks leven beïnvloeden", vertelde ze aan Sky News.

Andere ministers stemden toe, waarbij minister van Justitie David Gauke twijfelde of Johnson's geloofsbrieven voor leiderschap.

“Het is nu tijd voor een geloofwaardig en serieus plan en voor geloofwaardig en serieus leiderschap. We hebben dat van Theresa May, ik denk dat er anderen zijn die moeite zouden hebben om dat soort leiderschap te bieden, 'zei Gauke.

Sommige aanhangers van Johnson verwelkomden zijn toespraak, maar zeiden dat ze dachten dat dit niet het moment was om een ​​leiderschapsbod tegen May te lanceren.

"Hij heeft volkomen gelijk over de bedreiging die Checkers vormt voor onze democratie, ons land en uiteindelijk het lot van de Conservatieve Partij als we eraan vasthouden", zei Andrew Bridgen, een conservatieve wetgever.

“Ben ik teleurgesteld (dat hij niet heeft aangegeven)? Nee, omdat ik denk dat we waarschijnlijk niet de genotzucht van een leiderschapsuitdaging kunnen hebben.

Maar hoewel Johnson voorlopig misschien zijn vuur op het leiderschapsbod houdt, gaf hij beide vaten op May's Brexit-plan en zette hij zijn visie uiteen voor de Conservatieve Partij - een die terugkeerde naar haar traditionele waarden van lage belastingen en een sterke politie.

Bij het checken van Margaret Thatcher, de premier van 1979 tot 1990 die voor velen in de partij een held blijft, riep hij de partij op om meer huizen te bouwen en, terwijl hij het hof maakte voor zaken, haalde hij uit naar bankiers tijdens de financiële crisis van 2008.

"Het was een geweldige toespraak, hij was optimistisch, hij sprak over conservatieve waarden en hij sprak over de kansen als we de Brexit op de juiste manier uitvoeren", zei Richard Tice, medevoorzitter van campagnegroep Verlof betekent vertrek, na de toespraak van Johnson.

"Ik denk dat het hele land zal luisteren en het hele land zal zeggen dat hier een man is die in de eerste plaats nauw betrokken was bij het veiligstellen van de Brexit, die eigenlijk zegt dat Checkers een constitutionele schandvlek is, en dat is het ook."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending