Verbind je met ons

Economie

#TiSA Viviane Reding over TiSA-onderhandelingen: 'Het recht om te reguleren moet behouden blijven'

DELEN:

gepubliceerd

on

160118VivianeRedingJuiste maatDe EU en 23 landen, die 70% van de wereldhandel in diensten vertegenwoordigen, onderhandelen momenteel over de Trade in Services Agreement (TiSA). Het kan niet in werking treden zonder de goedkeuring van het parlement. De leden van het Europees Parlement volgen de onderhandelingen op de voet en hebben meer transparantie geëist. De internationale handelscommissie stemt op 14 januari over een rapport met aanbevelingen. Viviane Reding, voormalig commissaris en Luxemburgs lid van de fractie van de Europese Volkspartij, zal bepalen of het Parlement een akkoord goedkeurt.

TiSA is een overeenkomst waarover 24 WTO-leden, waaronder de EU, hebben onderhandeld, die de handel in diensten verder willen liberaliseren. Door het gemakkelijker te maken om diensten te exporteren en te importeren verwacht de EU – de grootste exporteur van diensten ter wereld – een grotere markt voor Europese bedrijven en een ruimere keuze voor de Europese consumenten te creëren. De onderhandelingen begonnen in maart 2013 en eind 2015 waren er al vijftien gespreksrondes. De Europese Commissie leidt de onderhandelingen namens de EU.

Hoe beoordeelt u de TiSA-onderhandelingen tot nu toe? Bent u het ermee eens dat deze transparanter zijn dan eerdere onderhandelingen over handelsovereenkomsten?

De TiSA-onderhandelingen zijn een echte doorbraak. We vroegen om meer transparantie; we hebben het. De leden van het Europees Parlement ontvangen alle onderhandelingsdocumenten. U kunt nu het onderhandelingsmandaat van de EU, het schema van toezeggingen en andere zaken van de EU vinden documenten online en we zullen blijven vragen om nog meer transparantie.

We hebben ook heel duidelijk gezegd dat het Parlement niet zal wachten tot de definitieve tekst klaar is. Wij willen betrokken zijn bij het hele traject om zo het verloop van de onderhandelingen vorm te geven. In 2014 hebben we een monitoringgroep opgericht om elke fase van de onderhandelingen te monitoren en voortdurend alle onderhandelingsdocumenten te analyseren. Alle politieke partijen komen voor en na elke onderhandelingsronde bij elkaar om te overleggen met de hoofdonderhandelaar van de EU. We werken ook intensief samen buiten de EU-instellingen, in het bijzonder met het maatschappelijk middenveld. Deze monitoringgroep werkt uitstekend.

Nu is het onze verantwoordelijkheid als leden van het Europees Parlement om duidelijk te maken wat we wel en niet in TiSA willen hebben. Als onze aanbevelingen niet in het uiteindelijke akkoord staan, zal het Parlement er een veto over uitspreken.

Welke aanbevelingen doet het Parlement om tot een evenwichtig akkoord te komen?

We willen zeker niet dat TiSA onze openbare diensten, cultuur, arbeidswetten, milieunormen, consumentenbescherming en gegevensbescherming ondermijnt – met andere woorden de manier waarop we in Europa leven. Dit alles is een must. Ons politieke, sociale en culturele model is een troef, geen last. Onze normen kunnen door geen enkele handelsovereenkomst worden gewijzigd. Anders zal het Parlement uiteindelijk nee zeggen. We moeten glashelder zijn. Het recht om te reguleren moet behouden blijven. Niets mag de Europese, nationale en lokale autoriteiten ervan weerhouden hun wetten te handhaven, te verbeteren en toe te passen. Dat is van het grootste belang.

advertentie

Dat gezegd zijnde mag de EU, als wereldleider op het gebied van de handel in diensten, ook niet onder haar gewicht blijven. TiSA is een kans om de mondialisering vorm te geven, te zorgen voor meer wederkerigheid op het gebied van toegang tot buitenlandse markten en meer rechten te verlenen aan consumenten, zowel wanneer zij naar het buitenland reizen als wanneer zij online winkelen.

De TTIP-onderhandelingen hebben bij velen aanleiding gegeven tot grote zorgen. Hoe kan dit met TiSA worden vermeden?

Via een zeer breed parlementair akkoord. Iedereen zit rond de tafel en doet zijn of haar zegje. Uiteindelijk zijn we het eens geworden over wat we echt willen. Deze consensus maakt ons sterk en omdat we sterk zijn, kunnen we de Europese Commissie opleggen hoe deze onderhandelingen moeten worden geleid. Burgers moeten en zullen begrijpen dat de rechtstreeks gekozen leden van het Europees Parlement werken aan het behoud van hun rechten, niet alleen vandaag, maar ook morgen. Ze kunnen er zeker van zijn dat het in goede handen is. Het is veel werk, maar het is de moeite waard en ik denk dat dit is wat onze burgers van ons verwachten.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending