Verbind je met ons

Conflicten

Ambassadeur van Oekraïne dringt aan op inzet EU-missie naar Donbas

DELEN:

gepubliceerd

on

PCC-bijeenkomst EU-OekraïneDe vertegenwoordiger van Oekraïne bij de Europese Unie, Kostiantyn Yelisieiev, zegt dat de inzet van een EU-missie in de Donbas-regio een stap zou zijn in de richting van een "echte, niet virtuele" oplossing van het conflict.

In het bijzonder zou het helpen de controle over de Oekraïens-Russische grens te herstellen en de weg vrij te maken voor ‘vrije en democratische’ lokale verkiezingen in de oblasten Donetsk en Loehansk, zei hij.

Hij reageerde op het recente initiatief van de Oekraïense president Petro Porosjenko om een ​​beroep te doen op de VN-Veiligheidsraad en de EU-Raad om een ​​internationale vredeshandhavings- en veiligheidsoperatie in Oekraïne op te zetten.

Het huidige staakt-het-vuren tussen de twee partijen in het bittere conflict, dat in februari in Minsk over hebzucht heerste, lijkt stand te houden. Meer dan 6,000 levens zijn verloren gegaan in de burgeroorlog die twaalf maanden geleden begon.

Maar in een interview zei de ambassadeur: “Rusland en pro-Russische militanten schenden regelmatig het staakt-het-vuren, veroorzaken botsingen en belemmeren de activiteiten van de speciale waarnemingsmissie van de OVSE in de door hen gecontroleerde gebieden.

“Dit is precies waarom er dringend behoefte is aan een extra en effectieve internationale aanwezigheid ter plaatse om de vrede in de Donbas te herstellen.”

Hij voegde eraan toe: "De inzet van een EU-operatie zou een stap zijn in de richting van een echte, en niet van een virtuele, oplossing van het conflict."

advertentie

‘Ik wil u er ook aan herinneren dat Oekraïne het volste recht heeft om specifieke praktische politieke en veiligheidssteun van de EU te verwachten.

"Bovenal is het Oekraïense initiatief in overeenstemming met de geest van de betrekkingen tussen Oekraïne en de EU, gebaseerd op de associatieovereenkomst."

De diplomaat, de hoogste functionaris van Uraine in Brussel, voegde eraan toe: “Oekraïne is als EU-partner altijd een belangrijk lid geweest van de vredeshandhavingsoperaties van de EU – op de Balkan en in de strijd tegen piraterij voor de Hoorn van Afrika.

“Oekraïne levert al jaren zijn bijdrage aan de internationale veiligheidsinspanningen en middelen voor vredeshandhavingsoperaties, maar nu heeft het de steun van zijn partners nodig. Daarom vertrouwen we op de wederkerigheid en solidariteit van de Europese Unie.”

Hij legde de redenen voor een dergelijke missie uit door te zeggen: "Aan de ene kant toont Rusland openlijk zijn onwil om het conflict op te lossen. Aan de andere kant is het jammer, maar het huidige mandaat van de OVSE SMM is zeer beperkt."

“Oekraïne staat ook volledig achter het idee dat de toekomstige EU-operatie een mandaat zou kunnen krijgen van de VN-Veiligheidsraad. Bovendien zou het een logische uitbreiding zijn van de door de Veiligheidsraad goedgekeurde resolutie ter ondersteuning van de Minsk-akkoorden van 12 februari, aangezien de EU-operatie gericht moet zijn op de praktische uitvoering ervan.

“Dat is de reden waarom Rusland in de praktijk zijn toezeggingen die in Minsk zijn gedaan, opnieuw had moeten bevestigen 12 februari, heeft bijgedragen aan de vreedzame oplossing van het conflict en, daar leg ik bijzondere nadruk op, had alle mogelijke stappen daartoe moeten ondernemen.

“Dus deze kans om Rusland ervan te overtuigen te handelen in overeenstemming met het internationaal recht moet worden benut.”

Hij waarschuwde echter: "Maar we moeten realistisch zijn. De vooruitzichten voor een positief besluit om vredeshandhavers naar Oekraïne te sturen zijn momenteel laag."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending