Verbind je met ons

Reizen

Het passagiersverkeer bereikt in 95 bijna 2023% van het niveau van vóór de pandemie

DELEN:

gepubliceerd

on

 • 2.3 miljard passagiers verwelkomd op de Europese luchthavens in 2023
 • Passagiersverkeer stijgt met +19% ten opzichte van 2022, en ligt daarmee slechts –5.4% onder het volume van vóór de pandemie (2019).
 • Een markt die wordt gekenmerkt door aanzienlijke prestatieverschillen. Hoewel veel luchthavens absolute records op het gebied van passagiersverkeer behaalden, bleef een grote meerderheid nog steeds achter bij hun volumes van vóór de pandemie.
 • TOP 5 Europese luchthavens in 2023: 1. Londen-Heathrow, 2. Istanboel, 3. Parijs-CDG, 4. Amsterdam-Schiphol, 5. Madrid 

Het luchthavenverkeersrapport over het volledige jaar, het vierde kwartaal en december 4, dat vandaag door ACI EUROPE is gepubliceerd, onthult een dynamische luchtvaartmarkt die opnieuw is vormgegeven door een mix van structurele veranderingen, veerkracht van de vraag en ernstige geopolitieke spanningen.

Het passagiersverkeer op het Europese luchthavennetwerk is in 2023 met +19% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor het totale volume slechts -5.4% onder het niveau van vóór de pandemie ligt (2019).

De stijging werd grotendeels veroorzaakt door het internationale passagiersverkeer (+21%), dat bijna tweemaal zo snel groeide als het binnenlandse passagiersverkeer (+11.7%), waarbij luchthavens in de EU+-markt1 (+19%) beter presteerden dan die in de rest van de wereld. Europa2 (+16%).

Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI EUROPE zei: “Deze robuuste groei heeft ertoe geleid dat de Europese luchthavens vorig jaar 2.3 miljard passagiers bij hun deuren hebben verwelkomd – een indrukwekkend resultaat gezien de heersende inflatiedruk en hogere vliegtarieven, evenals de toegenomen geopolitieke spanningen. Dit getuigt van de prioriteit die mensen geven aan reizen boven andere vormen van discretionaire uitgaven – en het spreekt boekdelen over de waarde en het belang van luchtconnectiviteit.”

HERSTEL MET MEERDERE SNELHEDEN EN DE GROTE DIVERGENTIE

Naast deze kernresultaten werd 2023 gekenmerkt door ongekende variaties in de verkeersprestaties tussen zowel de nationale als de individuele luchthavenmarkten, vergeleken met de niveaus van vóór de pandemie (2019):

 • Binnen de EU+-markten presteerden de luchthavens in Portugal (+12.2%), Griekenland (+12.1%), IJsland (+6.9%), Malta (+6.7%) en Polen (+4.5%) beter – terwijl die in Finland (- 29.6%), Slovenië (-26.2%), Duitsland (-22.4%) en Zweden (-21%) bleven nog steeds ver achter bij een volledig herstel. Van de grootste EU+-markten waren de luchthavens in Spanje (+3%) de enige die zich volledig herstelden, gevolgd door die in Italië (-2%), Frankrijk (-5.4%), het Verenigd Koninkrijk (-6.4%) – en luchthavens in Duitsland presteerde het ruimschoots ondermaats.
 • In de rest van Europa kenden luchthavens in de opkomende markten Oezbekistan (+110%), Armenië (+66%) en Kazachstan (+51%) een exponentiële groei, deels als gevolg van verkeersomleidingen van/naar Rusland, samen met die in Albanië (+117%) en Kosovo (+44%) dankzij de snelle inzet van ultra-low-cost-luchtvaartmaatschappijen. Ondertussen overschreden de luchthavens in de belangrijkste markt van Türkiye (+2.5%) net hun niveau van vóór de pandemie.

Aan de andere kant van het spectrum werd het herstel van het passagiersverkeer op luchthavens in Israël (-12%) omgekeerd: het passagiersverkeer in het vierde kwartaal (-4%) stortte in, terwijl luchthavens in Oekraïne (-63%) gesloten bleven vanwege aan de aanhoudende oorlog.
Jankovec merkte op: “2023 was ook een jaar van herstel op verschillende snelheden en grote verschillen voor de Europese luchthavens op het gebied van passagiersverkeer. Terwijl velen hun vorige jaarlijkse record in passagiersvolumes overtroffen, bleef 57% nog steeds onder hun pre-pandemische volumes.”

“Geopolitieke conflicten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan dit snelle herstel – waarbij voornamelijk luchthavens in Oekraïne, Israël, Finland en andere Oost-Europese landen worden getroffen. Maar de door Covid-19 veroorzaakte structurele veranderingen op de luchtvaartmarkt hebben ook een grote impact. Deze structurele veranderingen omvatten de prominente vraag naar vrijetijdsbesteding en de vraag naar VFR3, evenals de opkomst van de 'bleisure'-vraag, samen met ultra-low-cost-maatschappijen die zich selectief uitbreiden en full-service-maatschappijen die bezuinigen op hun hubs en consolidatie stimuleren. Hoewel deze ontwikkelingen over het algemeen ten goede zijn gekomen aan luchthavens in markten die afhankelijk zijn van inkomend toerisme, hebben ze ongetwijfeld ook geresulteerd in een toegenomen concurrentiedruk voor luchthavens over de hele linie.”

advertentie

“Vooruitkijkend naar 2024 zullen we deze prestatieverschillen tussen luchthavens waarschijnlijk kleiner zien worden – maar niet kleiner worden. Er bestaat geen twijfel dat geopolitieke spanningen deel uitmaken van onze nieuwe realiteit, en dat geldt ook voor structurele veranderingen op de luchtvaartmarkt. De grote vraagtekens zullen gaan over de aanboddruk en de veerkracht van de vraag naar vrijetijdsbesteding – waarbij het onwaarschijnlijk is dat deze laatste de macro-economie zullen blijven trotseren, maar er steeds meer mee verbonden zullen raken. We moeten ook operationele kwesties nauwlettend in de gaten houden, vooral de grenscontrole met de geplande start van het Schengen Entry-Exit Systeem volgend najaar – waarvoor nog veel openstaande kwesties moeten worden opgelost.”

“Dienovereenkomstig houden we voorlopig vast aan onze verwachting van een stijging van +7.2% in het passagiersverkeer dit jaar vergeleken met 2023, wat ons slechts +1.4% boven de volumes van vóór de pandemie zou moeten brengen.”

LANGZAMER HERSTEL OP HUBS EN GROTERE LUCHTHAVENS

Het passagiersverkeer op de Majors (de top 5 van Europese luchthavens4) is in 20.8 met +2023% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar – wat resulteerde in een indrukwekkende toename van 58 miljoen passagiers op deze luchthavens.

Ondanks deze aanzienlijke stijging bleven de Majors nog steeds -6.5% onder hun niveau van vóór de pandemie (2019), voornamelijk als gevolg van de relatieve zwakte van de Aziatische markt, de langzame terugkeer van zakenreizen en de strakke capaciteitscontrole van hun hubcarriers.

In 2023 waren er veranderingen in de samenstelling en rangschikking van de top 5-competitie:

 • Londen-Heathrow herstelde in 2023 zijn positie als de drukste luchthaven van Europa – een positie die Istanbul het jaar daarvoor innam. De Britse hub verwelkomde 79.2 miljoen passagiers – een opmerkelijke stijging van +28.5% ten opzichte van 2022, waardoor het zeer dicht in de buurt kwam van het volume van vóór de pandemie (2019) (-2.1%). De afhankelijkheid van het transatlantische verkeer speelde een sleutelrol in deze prestatie.
 • Istanbul kwam op de tweede plaats en bereikte 76 miljoen passagiers – een stijging van +18.3% ten opzichte van 2022. De Turkse hub presteerde het beste in de top 5 in vergelijking met de volumes van vóór de pandemie (2019), die ruimschoots werden overschreden (+11%). ). In 2019 was Istanbul de vijfde drukste Europese luchthaven.
 • Parijs-CDG bleef op de derde plaats staan ​​met 67.4 miljoen passagiers (+17.3% ten opzichte van 2022) en bleef -11.5% onder het niveau van vóór de pandemie van 2019. De Franse hub werd gevolgd door Amsterdam-Schiphol (61.9 miljoen passagiers | +17.9% vs. 2022 en -13.7% vs. 2019).
 • Madrid sloot de top 5-klasse af (60.2 miljoen passagiers | +18.9% versus 2022) en kwam zeer dicht in de buurt van het niveau van vóór de pandemie (2019) (-2.5%). Dankzij de blootstelling van de Iberische hub aan het transatlantische verkeer en het relatief hogere aandeel van het vrijetijdsverkeer kon de hub Frankfurt in 2023 opnieuw overtreffen (59.4 miljoen passagiers | +21.3% versus 2022 en –15.9% versus 2019).

De prestaties op het gebied van het passagiersverkeer in 2023 van andere grote Europese luchthavens5 weerspiegelden ook structurele marktveranderingen in vergelijking met de niveaus van vóór de pandemie (2019):

 • Degenen die traditioneel afhankelijk waren van vrijetijds- en VFR-verkeer en met een opmerkelijke aanwezigheid van goedkope luchtvaartmaatschappijen, overtroffen vaak hun volumes van vóór de pandemie (2019): Athene (+10.1%), Lissabon (+7.9%), Palma de Mallorca (+4.7%) ), Istanbul-Sabiha Gökçen (+4.6%), Dublin (+1.8%) en Parijs-Orly (+1.4%).
 • Terwijl Rome-Fiumicino (-7%) nog steeds onder het niveau van vóór de pandemie bleef, zag de Italiaanse hub het passagiersverkeer jaar-op-jaar met +38% toenemen – de beste prestatie van de grotere Europese luchthavens.
 • Malaga verwerkte met ruim 22.3 miljoen passagiers (+12.6%) meer passagiers dan Brussel (-15.8%) en Stockholm-Arlanda (-15%).

KLEINERE EN REGIONALE LUCHTHAVENS DOEN BOVEN

In tegenstelling tot hubs en grotere luchthavens voltooiden kleinere en regionale luchthavens6 hun herstel in 2023, waarbij hun passagiersverkeer met +17.6% toenam in vergelijking met het voorgaande jaar en daarmee +3% boven het niveau van vóór de pandemie (2019) lag.

Deze prestaties waren grotendeels te danken aan EU+-luchthavens die toeristische bestemmingen bedienen en/of capaciteit aantrekken van Ultra Low-Cost-maatschappijen, evenals aan luchthavens in minder volwassen markten in de rest van Europa.

Sommige van deze luchthavens kenden een exponentiële groei die ruim boven het niveau van vóór de pandemie (2019) lag, waaronder: Trapani (+223%), Perugia (+143%), Tirana (+117%), Samarkand (+110%), Lodz ( +97%), Koetaisi (+91%), Zadar (+88%), Jerevan (+66%), Memmingen (+64%), Almaty (+51%), Funchal (+43%), Zaragoza (+ 47%), Pristina (+44%) en Oviedo-Asturië (+40%).
VRACHT- & VLIEGTUIGENVERPLAATSEN

Het vrachtverkeer op het Europese luchthavennetwerk daalde in 2.1 met -2023% vergeleken met het voorgaande jaar – een direct gevolg van geopolitieke spanningen, handelsspanningen en verstoringen van de toeleveringsketen. De daling werd veroorzaakt door EU+ luchthavens (-2.9%), terwijl luchthavens in de rest van Europa (+3%) het vrachtverkeer zagen toenemen.

De top 5 van Europese luchthavens voor vrachtverkeer waren: Frankfurt (1,8 miljoen ton | -5% vs. 2022), Istanbul (1,5 miljoen ton | +6.3%), Londen-Heathrow (1,4 miljoen ton | +6.4). %), Leipzig (1,4 miljoen ton | -7.7%) en Amsterdam-Schiphol (1,4 miljoen ton | -4.2%).

Over het geheel genomen bleef het vrachtverkeer -10% onder het niveau van vóór de pandemie (2019).

De vliegtuigbewegingen in Europa stegen in 11.8 met +2023% vergeleken met het voorgaande jaar, maar nog steeds -8.1% onder het niveau van vóór de pandemie (2019).

GEGEVENS PER LUCHTHAVENGROEPEN

In 2023 verwelkomen luchthavens meer dan 25 miljoen passagiers per jaar (Groep 1), luchthavens verwelkomen tussen de 10 en 25 miljoen passagiers (Groep 2), luchthavens verwelkomen tussen de 5 en 10 miljoen passagiers (Groep 3), luchthavens verwelkomen tussen de 1 miljoen en 5 miljoen passagiers per jaar (Groep 4), en luchthavens die tussen de 100 en 1 miljoen passagiers verwelkomen (Groep 5) rapporteerden een gemiddelde verandering van -7.6%, -10.2%, +4.3%, +2.0%, -0.8% vergeleken met vóór -pandemische (2019) verkeersniveaus. De luchthavens die de beste prestaties op het gebied van passagiersverkeer rapporteerden voor het volledige jaar 2023 (vergeleken met het volledige jaar 2019) zijn als volgt:
GROEP 1: Istanbul IST (+11.0%), Athene ATH (+10.1%), Lissabon LIS (+7.9%), Palma de Mallorca PMI (+4.7%), Istanbul SAW (+4.6%).

GROEP 2: Porto OPO (+16.0%), Napels NAP (+14.1%), Málaga AGP (+12.6%), Tenerife TFS (+10.5%), Marseille MRS (+6.4%).

GROEP 3: Sotsji AER (+105.7%), Almaty ALA (+51.2%), Belgrado BEG (+29.0%), Valencia VLC (+16.6%), Palermo PMO (+15.5%).

GROEP 4: Tirana TIA (+117.4%), Yerevan EVN (+65.6%), Memmingen FMM (+64.2%), Pristina PRN (+44.3%), Funchal FNC (+43.1%).

GROEP 5: Trapani TPS (+223.4%), Perugia PEG (+142.9%), Samarkand SKD (+109.8%), Kutaisi KUT (+91.1%), Zadar ZAD (+88.3%).


1 EU, EER, Zwitserland en Groot-Brittannië.
2 Albanië, Armenië, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Israël, Kazachstan, Kosovo, Noord-Macedonië, Moldavië, Montenegro, Rusland, Servië, Turkije, Oekraïne en Oezbekistan.
3 Vrienden en familieleden bezoeken
4 In 2019: Londen-Heathrow, Parijs-CDG, Amsterdam-Schiphol, Frankfurt en Istanbul).
5 Luchthavens met meer dan 25 miljoen passagiers per jaar (2019).
6 Luchthavens met minder dan 10 miljoen passagiers per jaar (201

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending