Verbind je met ons

Technologie

Vernieuwers van de volgende generatie: maak kennis met de finalisten van de Young Inventors Prize voor de European Inventor Award 2024

DELEN:

gepubliceerd

on

De Young Inventors Prize beloont jonge vernieuwers van 30 jaar en jonger die met hun inventieve oplossingen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties nastreven. De drie inspirerende finalisten dragen bij aan ecologische duurzaamheid, toegankelijkheid van de gezondheidszorg en technologische vooruitgang op het gebied van mobiliteitshulpmiddelen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de European Inventor Award op 9 juli.

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft de drie finalisten bekendgemaakt voor de Young Inventors Prize tijdens de European Inventor Award 2024. De prijs eert jonge vernieuwers van 30 jaar en jonger die met hun wetenschappelijke en technologische uitvindingen kritieke mondiale problemen willen aanpakken die zijn uiteengezet in de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De drie finalisten werden gekozen vanwege hun visionaire benaderingen van ecologische duurzaamheid, gezondheidszorg en toegankelijkheid. De prijs toont hun passie, creativiteit en toewijding aan het bouwen aan een betere toekomst.

De Young Inventors Prize, die in 2022 voor het eerst wordt gevierd, moedigt de inventieve vaardigheden van de jongere generatie uitvinders in verschillende technologiesectoren en geografische regio's aan. In tegenstelling tot de kandidaten van de traditionele categorieën van de European Inventor Award, vereist de Young Inventors Prize niet dat kandidaten over een verleend Europees patent beschikken. De prijs omvat een financiële stimulans om de lopende projecten van de winnaars te ondersteunen.

De winnaars van de editie 2024

De rangschikking van de drie finalisten van de 2024-editie van de Young Inventors Prize wordt bepaald door een onafhankelijke jury, bestaande uit zowel voormalige finalisten van de European Inventor Award als de Young Inventors Prize. De resultaten worden bekend gemaakt tijdens een hybride ceremonie op 9 juli 2024 in Malta, waarbij ook de finalisten in de categorieën ‘Industry’, ‘Research’, ‘SMEs’ ​​en ‘Non-EPO Countries’ van de European Inventor Award worden erkend. Tijdens de uitreiking wordt tevens de nog bekend te maken Lifetime Achievement Award uitgereikt. Het evenement wordt online uitgezonden hier.

Innovatieve jonge geesten die mondiale uitdagingen aangaan

advertentie

De Oekraïense Valentyn Frechka, slechts 23 jaar oud, maakt al aanzienlijke vooruitgang op het gebied van milieu-innovatie door een methode te ontwikkelen om gevallen bladeren om te zetten in recyclebaar papier. Dit ingenieuze proces biedt niet alleen een oplossing voor de ontbossing, maar pakt ook de koolstofemissies aan die doorgaans gepaard gaan met ontbindende bladeren. Frechka's uitvinding heeft het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de papier- en verpakkingsindustrie door een alternatieve bron van grondstoffen te bieden en daarmee de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 9 (Industrie, Innovatie en Infrastructuur) en 12 (Verantwoorde Consumptie en Productie) van de Verenigde Naties te ondersteunen.

De 29-jarige wetenschapper uit Nederland, Rochelle Niemeijer, heeft een draagbare testkit ontwikkeld die kunstmatige intelligentie gebruikt voor de snelle identificatie van bacteriële infecties, wat cruciaal is in de strijd tegen antibioticaresistentie. Dit innovatieve hulpmiddel is ontworpen om nauwkeurige diagnostiek zelfs in afgelegen gebieden en gebieden met weinig middelen toegankelijk te maken, waardoor de effectiviteit van medische behandelingen wordt vergroot en wordt afgestemd op Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 3 (Goede Gezondheid en Welzijn) van de Verenigde Naties. Het werk van Niemeijer bevordert niet alleen de gezondheidszorg, maar zorgt er ook voor dat antibioticabehandelingen op een verantwoorde en effectieve manier worden gebruikt.

Khaoula Ben Ahmed, Ghofrane Ayari, Souleima Ben Temime en Sirine Ayari, een groep vrouwelijke uitvinders van 27 tot 28 jaar oud uit Tunesië, hebben een geavanceerd rolstoelbesturingssysteem ontwikkeld dat hersensignalen, stemcommando's, oogbewegingen en gezichtsbewegingsherkenning gebruikt om de rolstoel besturen. Dit apparaat verbetert de mobiliteit en onafhankelijkheid van personen met ernstige lichamelijke beperkingen aanzienlijk, waardoor hun levenskwaliteit exponentieel wordt verbeterd. Hun werk draagt ​​rechtstreeks bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 10 (Verminderde Ongelijkheid) van de Verenigde Naties door de levenskwaliteit van gehandicapten te verbeteren en innovatieve technologie te integreren in oplossingen voor persoonlijke mobiliteit.

Het Europees Octrooibureau heeft in 2021 de Young Inventors Prize ingesteld om de volgende generatie uitvinders te inspireren. De prijs is gericht op vernieuwers van over de hele wereld van 30 jaar of jonger en erkent initiatieven die technologie gebruiken om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De winnaar ontvangt 20 euro, de als tweede en derde geplaatste finalisten ontvangen respectievelijk 000 euro en 10 euro. Een onafhankelijke jury bestaande uit voormalige finalisten van de European Inventor Award en de Young Inventors Prize selecteert de finalisten en de winnaar. Het EOB zal de prijs uitreiken tijdens de hybride ceremonie van de European Inventor Award 000 op 5 juli. In tegenstelling tot de traditionele Award-categorieën hebben de finalisten van de Young Inventors Prize geen verleend Europees patent nodig om voor de prijs in aanmerking te komen.

De European Inventor Award is een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Europa. De prijs, die in 2006 door het EPO werd gelanceerd, eert individuen en teams die oplossingen hebben bedacht voor enkele van de grootste uitdagingen van onze tijd. De jury van de European Inventor Award bestaat uit uitvinders die allemaal voormalig finalisten zijn. Om voorstellen te beoordelen, maakt het onafhankelijke panel gebruik van hun rijke technische, zakelijke en intellectuele eigendomsexpertise. In 2024 wordt de jury voorgezeten door Wolfgang M. Heckl. Aan alle uitvinders moet een Europees octrooi zijn verleend voor hun uitvinding.

Met 6,300 medewerkers is de Europees Octrooibureau (EPO) is een van de grootste overheidsinstellingen in Europa. Het EOB, met hoofdkantoor in München en kantoren in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen, werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Via de gecentraliseerde octrooiverleningsprocedure van het EOB kunnen uitvinders octrooibescherming van hoge kwaliteit verkrijgen in wel 45 landen, die een markt van zo'n 700 miljoen mensen bestrijken. Het EOB is ook 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van octrooi-informatie en het zoeken naar octrooien.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending