Verbind je met ons

Europees parlement

Kritieke technologieën: hoe de EU van plan is belangrijke industrieën te ondersteunen 

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU richt een Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) op om sleuteltechnologieën te ondersteunen en de Europese soevereiniteit te versterken, Economie.

Waarom moet de EU in technologieën investeren? 

Een van de belangrijkste strategische doelstellingen van de EU is het versterken van het concurrentievermogen van de Europese economie door de veranderingen in lijn hiermee te ondersteunen de groene en digitale transformaties. Echter, de afgelopen jaren staat de EU-industrie voor uitdagingen door hoge inflatie, tekorten aan arbeidskrachten, verstoringen van de toeleveringsketen, stijgende rentetarieven en pieken in de energieprijzen.

Daarnaast groeit de mondiale concurrentie, vooral op het gebied van technologieën die essentieel zijn voor de voortdurende economische transformatie, zoals kunstmatige intelligentie, 5G, halfgeleiders, groene technologieën en biotechnologieën.

Daarom moet de EU een meer structurele aanpak hanteren voor de aanzienlijke investeringsbehoeften van haar industrieën.

Wat is het platform voor strategische technologieën voor Europa?

In juni 2023 presenteerde de Europese Commissie de tussentijdse herziening van de EU-begroting voor 2021-2027. Als onderdeel van het pakket is het stelde de oprichting voor van het platform voor strategische technologieën voor Europa. Het platform is een instrument om cruciale opkomende technologieën te ontwikkelen die relevant zijn voor de groene en digitale transities en voor de strategische soevereiniteit van de EU.

Het Platform zou mikken om de productiecapaciteit in digitale technologieën (bijvoorbeeld micro-elektronica, cloud computing, kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en 5G), schone technologieën (zoals hernieuwbare energie, elektriciteits- en warmteopslag, hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong, duurzame alternatieve brandstoffen) en Biotechnologie (zoals biomoleculen, farmaceutische producten, medische technologieën enz.). Het zou ook gericht zijn op het versterken van waardeketens en het aanpakken van tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden in deze sectoren.

advertentie

Hoe zal het platform voor strategische technologieën voor Europa werken?

Volgens het voorstel van de Commissiezou het platform de middelen onder bestaande EU-instrumenten herbestemmen en 10 miljard euro extra gebruiken om programma's als InvestEU, Horizon Europa, het Innovatiefonds en het Europees Defensiefonds te versterken.

€ 160 miljard  ; Het totale bedrag aan investeringen in belangrijke industrieën via het Strategic Technologies for Europe Platform

Een nieuw EU-kwaliteitslabel Soevereiniteitszegel will be awarded to high-quality projects contributing to the Platform’s objectives. This should give them visibility and attract public and private investments.

Wat stellen de Europarlementariërs voor?

In October 2023, Parliament’s -industrie en budgetten commissies heeft een verslag aangenomen over de oprichting van het platform voor strategische technologieën voor Europa.

De leden van het Europees Parlement wilden het initiatief versterken, zodat het de EU-industrie beter kan ondersteunen. Hun voorstellen omvatten:

  • Een extra €3 miljard bovenop de voorgestelde €10 miljard, waardoor de nieuwe fondsen onder het Platform op €13 miljard komen.
  • A closer alignment of this regulation with other legislative acts aiming to boost industrial competitiveness – the Net-Zero Industry Act en Wet kritische grondstoffen
    De oprichting van een commissie die moet zorgen voor een effectieve uitvoering van het initiatief.
  • Een evaluatie door de Europese Commissie tegen 2025

Bovendien moet de oprichting van een volwaardig soevereiniteitsfonds ter ondersteuning van strategische industrieën worden overwogen voor de volgende langetermijnbegroting van de EU na 2027.

“STEP was once foreseen to be the new European Sovereignty Fund – but it is not,” said Christian Ehler (EPP, Germany), the lead MEP for the industry committee. “We have improved the text significantly and created legislative coherence with other dossiers, such as the Net-Zero Industry Act and the Critical Raw Materials Act.”

“STEP is een startpunt om technologieën goed te ondersteunen gemaakt in Europa. European technologies must have access to better funding opportunities. Much-needed EU strategic autonomy can only be achieved by addressing the needs of our industries”, said José Manuel Fernandes (EVP, Portugal), het leidende EP-lid van de begrotingscommissie.

Volgende stappen

Parliament is expected to vote on the establishment of the Strategic Technologies for Europe Platform in mid-October. The report would then form Parliament’s position for negotiations with the Council.

De Europarlementariërs dringen erop aan dat het Platform, samen met the revision of the EU’s long-term budget, zou als pakket moeten worden onderhandeld en een impact moeten hebben op de EU-begroting voor 2024.

Platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP) 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending