Verbind je met ons

Tussenruimte

's Werelds eerste herprogrammeerbare satelliet ingezet in de ruimte

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een geavanceerde telecommunicatiesatelliet die volledig kan worden hergebruikt terwijl hij in de ruimte is, is gisteravond laat met succes gelanceerd.

Eutelsat Quantum is ontwikkeld in het kader van een European Space Agency Partnership Project met satellietoperator Eutelsat en prime-fabrikant Airbus en is de eerste commerciële volledig flexibele softwaregedefinieerde satelliet ter wereld.

advertentie

De satelliet - die zal worden gebruikt voor datatransmissie en beveiligde communicatie - werd op 5 juli gelanceerd aan boord van een Ariane 30-draagraket vanuit de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana.

Sindsdien heeft het een geostationaire baan bereikt op zo'n 36 km boven de aarde, waar het zijn zonnepanelen heeft opgesteld en goed communiceert met zijn operator op aarde.

Omdat de satelliet in een baan om de aarde kan worden geherprogrammeerd, kan hij tijdens zijn levensduur reageren op veranderende eisen.

advertentie

De stralen kunnen worden omgeleid om in bijna realtime te bewegen om informatie te verstrekken aan passagiers aan boord van bewegende schepen of vliegtuigen. De bundels kunnen ook eenvoudig worden aangepast om meer gegevens te leveren wanneer de vraag stijgt.

De satelliet kan eventuele schadelijke emissies detecteren en karakteriseren, waardoor deze dynamisch kan reageren op onbedoelde interferentie of opzettelijke storing.

De satelliet zal gedurende zijn 15-jarige levensduur in een geostationaire baan om de aarde blijven, waarna hij veilig in een baan om de aarde zal worden geplaatst om te voorkomen dat hij een risico vormt voor andere satellieten.

Quantum is een Brits vlaggenschipproject waarbij de meeste satellieten zijn ontwikkeld en vervaardigd door de Britse industrie. Airbus is de hoofdaannemer en was verantwoordelijk voor het bouwen van de innovatieve lading van de satelliet, terwijl Surrey Satellite Technology Ltd het nieuwe platform produceerde.

De succesvolle lancering werd uitgevoerd door Ariane 5, geëxploiteerd door Arianespace (een dochteronderneming van ArianeGroup), in het Guyana Space Center in Kourou, met de steun van teams van het Franse ruimteagentschap CNES.

De vereiste prestatie van de Ariane 5 voor deze lancering was 10,515 kg, waarvan 9,651 kg voor beide nuttige ladingen. Ariane 5 was ook uitgerust met een cryogene bovenste trap, ESC-D genaamd, waarvan de tanks voor deze missie waren verlengd, met een totale massa van de trap bij het opstijgen van meer dan 19 ton.

Deze eerste lancering van Ariane 5 in 2021 was een dubbel succes voor het Ariane-team, aangezien het ook een tweede telecommunicatiesatelliet Star One D2 leverde voor de operator Embratel, waarmee de uitzonderlijke betrouwbaarheid van de draagraket werd bevestigd.

"Met dit nieuwe succes van Ariane 5, het eerste in 2021, is Arianespace verheugd om haar dienstverlening aan twee van haar meest loyale klanten, operators Embratel en Eutelsat, voort te zetten", aldus Stéphane Israël, CEO van Arianespace. “Deze missie met twee zeer innovatieve satellieten aan boord heeft opnieuw bevestigd hoe het concurrentievermogen en de betrouwbaarheid van onze lanceeroplossingen de ambities van onze klanten dienen. We zijn toegewijd aan hun totale tevredenheid.”

ArianeGroup is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling en productie van Ariane 5 en Ariane 6 draagraketten. Het bedrijf coördineert een industrieel netwerk van meer dan 600 bedrijven (waaronder 350 kmo's).

ArianeGroup houdt toezicht op de volledige industriële toeleveringsketen van Ariane 5, van prestatie-optimalisatie en bijbehorende onderzoeken tot productie- en missiespecifieke gegevens en software. Deze keten omvat apparatuur en constructies, motorproductie, integratie van de verschillende fasen en integratie van draagraketten in Frans-Guyana.

ArianeGroup levert een vluchtklare draagraket op het lanceerplatform aan haar dochteronderneming Arianespace, die namens haar klanten de vlucht vanaf de lancering uitvoert.

Felicitaties aan ArianeGroup voor een belangrijke bijdrage aan Europa's prestaties in de ruimtevaart met deze succesvolle lancering.

European Space Agency

'Ooit overbelaste' ruimte moet worden aangepakt, zegt satellietlanceringsbedrijf

gepubliceerd

on

'S Werelds grootste satellietlanceringsbedrijf heeft opgeroepen tot nieuwe regels om de gevaren van een "ooit overvolle" ruimte te bestrijden." De Ariane Group zegt dat er een "boek met regels" nodig is om het probleem aan te pakken om te voorkomen dat de ruimte "gevaarlijk overbelast" raakt.

Geschat wordt dat het gemiddelde individu elke dag 47 satellieten gebruikt en dat tegen 2025 het aantal satellieten in de ruimte zal vervijfvoudigen.

De effectiviteit en veiligheid van satellieten wordt aangetast door de enorme hoeveelheid puin die ook in de ruimte rondvliegt, zegt Ariane.

advertentie

Het wil dat er nieuwe regels worden ingevoerd om het "ruimteverkeer" te helpen beheersen en te voorkomen dat het aantal botsingen nog verder toeneemt.

Tijdens een recente briefing zei een Ariane-woordvoerder: "we hebben zulke regels voor verkeers- en luchtveiligheid, dus waarom niet voor de ruimte?"

Er zijn meer dan 1,500 satellieten in de ruimte, voornamelijk voor civiel en militair gebruik, en alleen al vorig jaar zijn er 600 gelanceerd.

advertentie

De woordvoerder zei: "De ruimte raakt steeds meer verstopt en al het rondvliegende puin verandert de ruimte in een bak.

“Dit verhoogt het risico en de kans op potentieel zeer schadelijke botsingen enorm. Dit is belangrijk, want als een dure satelliet wordt geraakt en kapot gaat, kan deze niet meer werken.”

Een satelliet kost naar schatting tussen de € 100 miljoen en € 400 miljoen. Het gebruik en de waarde ervan is volgens Ariane belangrijker dan ooit op een groot aantal terreinen, zowel voor het leger als voor observatie-, civiele en navigatiedoeleinden.

Ondertussen heeft de Groep, een joint venture van het Europese ruimtevaartbedrijf Airbus en de Franse groep Safran, de hernieuwde inzet van de EU voor ruimtevaart, veiligheid en defensie over het algemeen verwelkomd.

In een recente toespraak tot leden van het Europees Parlement zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat het "van vitaal belang" is voor de Europese Unie om "op te voeren" op het gebied van inlichtingensamenwerking.

De woordvoerder van de Ariane Group zei: "We verwelkomen haar opmerkingen in haar toespraak over de staat van de vakbond, maar we willen acties zien, niet alleen woorden."

"Europa stelt zijn ambities voor de ruimte bij en dat is een goede zaak."

In haar toespraak zei Von der Leyen: "We hebben een gemeenschappelijke beoordeling nodig van de bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd en een gemeenschappelijke aanpak om ze aan te pakken."

Ze kondigde ook aan dat het Franse voorzitterschap van de EU een top over Europese defensie zal beleggen. 

Ze zei dat het blok zijn "eigen gezamenlijke situational awareness centre" zou moeten overwegen en zou moeten afzien van btw bij het kopen van defensiemateriaal "geproduceerd en geproduceerd in Europa", wat zou helpen "onze afhankelijkheid van vandaag te verminderen". 

De kwestie van een gezamenlijke Europese defensie zorgt voor verdeeldheid onder sommige lidstaten, met name de Oost- en Baltische landen, die zich verzetten tegen het vooruitzicht van militaire autonomie van de EU omdat ze beweren dat de overlap de NAVO-alliantie zou verzwakken, een beoordeling die ook door Washington wordt gedeeld.

Van 2021 tot 2027 staat de EU klaar om bijna 8 miljard euro naar haar nieuwe EOF te sluizen. Het programma omvat niet de oprichting van een EU-leger en is eenvoudigweg gericht op het ondersteunen van grensoverschrijdend onderzoek en ontwikkeling op het gebied van defensie.

Wat cyberdefensie betreft, riep ze de lidstaten op hun middelen te "bundelen".

"Als alles wordt verzameld, kan alles worden gehackt", zei ze.

"Het is tijd voor Europa om naar het volgende niveau te gaan."

Verder lezen

Frankrijk

Succesvolle lancering van de vierde satelliet van Unseenlabs: Frans bedrijf heeft nu de meest geavanceerde constellatie op het gebied van RF-signaalonderschepping vanuit de ruimte

gepubliceerd

on

Unseenlabs, de Europese leider in op satellieten gebaseerde radiofrequentie (RF) geolocatie van schepen op zee, heeft met succes de vierde satelliet in zijn vloot ingezet. Dinsdagochtend om 1 uur UTC (47:3 uur Franse tijd) plaatste het VEGA-draagraket van Arianespace de BRO-47 (Breizh Reconnaissance Orbiter-4) nanosatelliet van Unseenlabs in een zonsynchrone baan op een hoogte van (ongeveer) 4 km, via vlucht VV551. Unseenlabs, een baanbrekende Franse start-up voor nieuwe ruimtevaart, lanceerde in augustus 19 met succes zijn eerste satelliet (BRO-1).

Twee jaar later heeft het nu de meest geavanceerde constellatie in zijn vakgebied. In feite bouwt het bedrijf een constellatie van satellieten voor radiofrequente geolocatie waarmee klanten signalen van schepen op zee kunnen volgen en volgen. Toepassingen variëren van het verstrekken van actuele scheepspositiegegevens aan rederijen tot het verstrekken van instrumenten aan overheden om illegale visserij te bestrijden. De serviceprestaties van Unseenlabs worden bij elke nieuwe lancering meerdere keren verhoogd. De succesvolle lancering van BRO-4 bevestigt opnieuw de leidende status van het Franse bedrijf. Unseenlabs zei op 27 april dat het € 20 miljoen had opgehaald om het te helpen zijn constellatie te laten groeien tot 20 tot 25 satellieten in 2025.

Deze vierde lancering bevestigt ook de Europese knowhow: door ervoor te kiezen om samen te werken met de Franse groep Arianespace, stuurt Unseenlabs een krachtige boodschap naar alle spelers in de nieuwe ruimtevaart- en Europese lucht- en ruimtevaartindustrieën. Dit soort samenwerkingen moeten de komende jaren worden aangemoedigd om de soevereiniteit van Europa op dit gebied te waarborgen. Over Unseenlabs Unseenlabs, opgericht in 2015, is een innovatief bedrijf van Franse oorsprong, een Europese leider in satellietgebaseerde RF-geolocatie van schepen op zee. De gepatenteerde satelliettechnologie aan boord zorgt voor de geolocatie van elk vaartuig op zee in bijna realtime, tot op de dichtstbijzijnde kilometer, vanaf een enkele nanosatelliet.

advertentie

Unseenlabs voorziet een breed scala aan maritieme belanghebbenden van nauwkeurige en actuele scheepspositiegegevens, waardoor activiteiten op zee beter kunnen worden gemonitord. Of het nu gaat om het voldoen aan de gegevensbehoeften van maritieme bedrijven of het helpen van instellingen en organisaties in de strijd tegen illegaal en milieubelastend gedrag, zoals illegale visserij of illegale afvaldumping, de Unseenlabs-service is een hulpmiddel om de oceanen te dienen.

advertentie
Verder lezen

Estland

Estland gaat voorop in zuurstofproductie op Mars in nauwe samenwerking met het Europees Ruimteagentschap

gepubliceerd

on

De European Space Agency (ESA) en het National Institute of Chemical Physics and Biophysics (NICPB) in Estland hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het onderzoeken van de elektrochemische splitsing van CO2 voor koolstof- en zuurstofproductie in Mars-omstandigheden. De overeenkomst komt op een opwindend moment waarin de race voor menselijke verkenning van Mars tot nu toe is verdeeld tussen 's werelds toonaangevende supermachten. Estland, met zijn 1.3 miljoen inwoners, doet nu ook mee aan het Mars-spel.

Estse wetenschappers onder leiding van het Energy Technologies Laboratory van het NICPB hebben een studie voorgesteld voor de ontwikkeling van een reactortechnologie waarbij CO2 wordt elektrochemisch gesplitst in vaste koolstof en gasvormige zuurstof, die vervolgens worden gescheiden en opgeslagen. De technologie die voor dit proces wordt gebruikt, is het afvangen van koolstof door gesmolten zout en elektrochemische transformatie (MSCC-ET), waarbij de CO2 molecuul wordt afgebroken via een carbonaatzoutelektrolyt. Op Mars zou het een oplossing kunnen zijn voor twee problemen: energieopslag en zuurstofproductie. Temeer daar de omstandigheden perfect zijn, aangezien de atmosfeer van Mars voor meer dan 95% uit koolstofdioxide bestaat met slechts ongeveer 0.1% zuurstof.

ESA en NICPB zijn overeengekomen om hun respectieve competenties en faciliteiten aan elkaar ter beschikking te stellen om de levensvatbaarheid van MSCC-ET voor gebruik op Mars te testen en om een ​​reactor te ontwikkelen die zowel als energieopslag- als als zuurstofopwekkingsapparaat kan werken. "Het zal Estse wetenschappers een geweldige kans bieden om bij te dragen aan Europees ruimteonderzoek en om te communiceren met experts uit de ruimtevaartindustrie om de volgende stap te zetten in het bewonen van de Rode Planeet", zei het hoofd van het Estse ruimtebureau Madis Võõras.

advertentie

Om het onderzoek actief te ondersteunen heeft ESA ermee ingestemd om een ​​postdoc-studie van Dr. Sander Ratso, die zijn onderzoek gedurende 24 maanden zal uitvoeren in het National Institute of Chemical Physics and Biophysics in Tallinn, mede te financieren, en het European Space Research and Technology Centre in Noordwijk, Nederland. "Het is duidelijk dat zuurstofopwekking en energieopslag volledig nieuwe use-cases zijn voor deze voorgestelde methode en er zijn veel onbekenden waarmee we te maken zullen krijgen", zei Ratso. "Maar misschien staan ​​we aan de vooravond van een grote wetenschappelijke ontdekking voor de mensheid", vervolgde hij.

Dr. Ratso heeft zijn proefschrift verdedigd over koolstofkatalysatoren voor brandstofcelkathoden. Hij heeft meerdere onderscheidingen en beurzen ontvangen voor zijn uitstekende werk in het bestuderen van elektrochemische systemen. Ratso is ook de mede-oprichter van een in Estland gevestigde startup UPCatalyst, die duurzame koolstofnanomaterialen produceert uit CO2 en afvalbiomassa voor een breed scala aan toepassingen, variërend van biogeneeskunde tot batterijtechnologieën.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending