Verbind je met ons

Europees parlement

Sacharovprijs 2023: De finalisten 

DELEN:

gepubliceerd

on

De finalisten voor de Sacharovprijs 2023 zijn vrouwen in Iran die strijden voor hun rechten, mensenrechtenverdedigers uit Nicaragua en activisten voor legale abortus. EU-aangelegenheden.

This year’s finalists for the European Parliament’s Sakharov Prize for Freedom of Thought were chosen in a vote by the foreign affairs and development committees on 12 October.

De finalisten van de Sacharovprijs 2023 

  • Jina Mahsa Amini en de vrouw, Life Freedom Movement in Iran 
  • Vilma Núñez de Escorcia en bisschop Rolando José Álvarez Lagos uit Nicaragua 
  • Vrouwen die vechten voor een gratis, veilige en legale abortus in Polen, El Salvador en de VS 

Jina Mahsa Amini en de beweging voor vrouw, leven en vrijheid in Iran

Jina Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw, bezocht Teheran in september 2022, toen ze werd gearresteerd en geslagen door de zogenaamde morele politie omdat ze een hijab op de “verkeerde” manier droeg.

Haar dood een paar dagen later leidde tot massale protesten in Iran, met vrouwen op de voorgrond. Onder de slogan ‘Vrouw, leven, vrijheid’ protesteren ze tegen de hijabwet en andere discriminerende wetten.

Vilma Núñez de Escorcia en bisschop Rolando José Álvarez Lagos uit Nicaragua

Vilma Nuñez strijdt al tientallen jaren voor de mensenrechten van Nicaraguanen. Ondanks vervolging blijft ze in haar land. Rolando Álvarez, bisschop van Matagalpa, is een van de meest uitgesproken critici van het regime van president Daniel Ortega. In februari 2023 werd hij, nadat hij had geweigerd het land te verlaten, veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf en werd zijn nationaliteit opgeschort.

Vrouwen die strijden voor een gratis, veilige en legale abortus in Polen, El Salvador en de VS

Justyna Wydrzyńska is een Poolse vrouwenrechtenverdediger en lid van het Abortion Dream Team, die werd veroordeeld tot acht maanden taakstraf omdat ze een vrouw had geholpen bij het verkrijgen van een abortus in Polen. Morena Herrera is een feministe en sociaal activiste die pleit voor veilige en legale toegang tot abortus in El Salvador. Colleen McNicholas is een Amerikaanse verloskundige-gynaecoloog met een sterk trackrecord op het gebied van hoogwaardige patiëntenzorg en impactvolle belangenbehartiging op het gebied van de reproductieve gezondheid.

De finalisten werden door leden van het Europees Parlement geselecteerd uit een langere lijst met nominaties van fracties of groepen van ten minste 40 leden van het Europees Parlement. Lees meer over de Genomineerden voor de Sacharovprijs 2023.

advertentie

Achtergrond

De jaarlijkse Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken wordt sinds 1988 toegekend aan individuen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs is genoemd ter ere van de Sovjet-natuurkundige en politieke dissident Andrei Sacharov en heeft een prijzengeld van € 50,000.

Timeline 

  • 19 oktober: Parlementsvoorzitter Roberta Metsola en de fractieleiders bepalen de winnaar  
  • 13 december: de uitreiking van de Sacharovprijs vindt plaats in Straatsburg  

Persbericht 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending