Verbind je met ons

Een persbericht

Paneldiscussie over de legendarische miniatuurkunst van Pakistan, georganiseerd in Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

De Ambassade van Pakistan Brussel organiseerde op 21 maart een paneldiscussie over de vermaarde miniatuurkunst van Pakistan in de Kanselarij. De discussie werd georganiseerd door de Ambassade in samenwerking met de Red Moon Art Incubator.

Het evenement maakte deel uit van de Pakistan Panorama Series, waarin Pakistaanse kunstenaars een representatieve selectie van de meest interessante en opkomende hedendaagse kunst uit Pakistan presenteerden aan het Belgische publiek. De eerste tentoonstelling van de serie vond plaats in december 2022 met de jonge kunstenaar mevrouw Mina Arhram. Terwijl de komende week een tentoonstelling van de Pakistaanse miniatuurschilderijen van het bezoekende Pakistaanse stel wordt gehouden van 22 maart tot 26 maart in Brussel.

De leidende sprekers op het panel waren bekende Pakistaanse miniatuurkunstenaars, de heer Shiblee Munir en mevrouw Noreen Rashid. De oprichter en curator van de Red Moon Art Incubator mevrouw Ellora Julie modereerde de discussie.

De panelleden benadrukten dat Pakistan een aantal iconische en wereldberoemde artiesten heeft voortgebracht, zoals Sadiquain, Abdur Rehman Chughtai, Ismail Gul Jee, Ustad Allah Bakhsh, Anna Molka Ahmed, Zubaida Agha, enz. Ze belichtten ook de geschiedenis en ontwikkeling van miniatuurkunst. kunst in de Vlaamse regio van België en wees op de interculturele invloeden en verbanden tussen de respectieve technieken en stijlen van de verschillende kunstcentra uit de middeleeuwen.

Terwijl hij bij de gelegenheid sprak, beschreef de heer Shiblee Muneer de geschiedenis van miniatuurschilderijen in Pakistan en de rol van zijn voorvaderen in de ontwikkeling en evolutie van de miniatuurkunst in Pakistan.

In haar opmerkingen legde mevrouw Noureen Rashid de contouren van de hedendaagse kunstscène in Pakistan uit. Ze informeerde het publiek ook over de technieken die betrokken zijn bij de vorming van speciaal geprepareerde kleuren en over handgeschept kunstpapier genaamd wasli.

De moderator, mevrouw Elora Julie, sprak haar dank uit aan de Ambassade van Pakistan voor het betuttelen van het evenement. Ze benadrukte dat een dergelijke gebeurtenis een brug zou slaan tussen de mensen van de twee landen.

advertentie

Het evenement werd bijgewoond door kunstliefhebbers, leden van het maatschappelijk middenveld, leden van het corps diplomatique en vertegenwoordigers van de media.

Het evenement werd gevolgd door de traditionele Pakistaanse keuken die zeer gewaardeerd werd door de deelnemers.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending