Verbind je met ons

Duitsland

Commissie keurt Duits plan van 2.98 miljard euro goed om groene stadsverwarming te promoten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, een Duitse regeling ter waarde van 2.98 miljard euro goedgekeurd om groene stadsverwarming op basis van hernieuwbare energie en restwarmte te bevorderen. De maatregel zal bijdragen aan de uitvoering van het Duitse nationale energie- en klimaatplan en aan de Strategische doelstellingen van de EU met betrekking tot de EU Green Deal, met name de EU-doelstelling voor klimaatneutraliteit in 2050.

Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Dit project van € 2.98 miljard zal bijdragen aan de vergroening van de stadsverwarmingssector in Duitsland, door de bouw van efficiëntere stadsverwarmingssystemen en het koolstofarm maken van bestaande systemen te ondersteunen. Met deze maatregel kan Duitsland het aandeel hernieuwbare energie en restwarmte in de verwarmingssector vergroten en daarmee de uitstoot aanzienlijk verminderen. De Duitse steunmaatregel die we vandaag hebben goedgekeurd, zal bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van de EU Green Deal en Duitsland helpen zijn milieudoelstellingen te halen, terwijl mogelijke concurrentieverstoringen worden beperkt.”

De Duitse regeling

In juni 2022 heeft Duitsland de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om een ​​regeling in te voeren ter bevordering van groene stadsverwarming op basis van hernieuwbare warmte en afvalwarmte.

De regeling, die loopt tot 30 augustus 2028, staat open voor exploitanten van stadsverwarmingsnetten en exploitanten die deze dienst momenteel niet op de markt aanbieden. De steun zal de vorm aannemen van rechtstreekse subsidies. De maatregel ondersteunt haalbaarheidsstudies en transformatieplannen voor respectievelijk de aanleg en het koolstofarm maken van stadsverwarmingsnetwerken. In het kader van de regeling kunnen exploitanten van stadsverwarmingsnetwerken ook investeringssteun ontvangen voor:

  • de aanleg van nieuwe stadsverwarmingssystemen met een aandeel hernieuwbare en restwarmte van minimaal 75%;
  • het koolstofarm maken en upgraden van bestaande stadsverwarmingssystemen om te werken op basis van hernieuwbare energie en afvalwarmte; en
  • de installatie van installaties voor de opwekking van hernieuwbare warmte en thermische zonne-energie, warmtepompen en warmtereservoirs, evenals de integratie van afvalwarmte in stadsverwarmingssystemen.

Daarnaast kunnen netbeheerders van stadsverwarming exploitatiesteun krijgen voor de opwekking van duurzame warmte door middel van thermische zonne-installaties en warmtepompen.

Ondersteuning voor haalbaarheidsstudies en transformatieplannen dekt tot 50% van hun kosten. Wat investeringssteun betreft, dekt het steunbedrag per begunstigde tot 40% van de in aanmerking komende investeringskosten. In het geval van exploitatiesteun wordt de steun berekend op basis van de hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare warmte. De steunverlenende autoriteit zorgt ervoor dat de steun het financieringstekort (dwz het steunbedrag dat nodig is om investeringen aan te trekken die anders niet zouden plaatsvinden) niet overschrijdt.

advertentie

Deze landelijke regeling zal naar verwachting de installatie van ongeveer 681 MW aan hernieuwbare warmteopwekkingscapaciteit per jaar ondersteunen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 4 miljoen ton CO wordt verminderd2 per jaar.

De beoordeling van de Commissie

De Commissie heeft de regeling beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name: Artikel 107, lid 3, onder c) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ("VWEU"), dat EU-landen in staat stelt om onder bepaalde voorwaarden de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te ondersteunen, onder de 2022 Richtsnoeren staatssteun voor klimaat, milieubescherming en energie.

De Commissie constateerde dat:

  • De hulp is nodig en passend voor het koolstofarm maken van de stadsverwarmingssector in Duitsland en dat het een stimulerend effect heeft. Aangezien fossiele brandstoffen een kostenvoordeel hebben ten opzichte van hernieuwbare warmte en afvalwarmte, zouden investeringen in installaties voor de opwekking van stadsverwarming, bij gebrek aan steun, gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen en dus een afspiegeling zijn van de huidige energiemix in Duitsland, dat wordt gekenmerkt door een hoog aandeel gasketels en warmtekrachtkoppeling installaties. Bovendien zullen investeringen in nieuwe stadsverwarmingsnetwerken en in het koolstofvrij maken van bestaande netwerken, als er geen steun wordt verleend, waarschijnlijk niet plaatsvinden vanwege de hoge kosten en lage inkomsten van dergelijke investeringen. Tot slot zouden de begunstigden van de regeling zonder de steun onvoldoende prikkels hebben om de aanleg van nieuwe stadsverwarmingsnetwerken en het koolstofvrij maken van bestaande netwerken op een kosteneffectieve manier te plannen.
  • De hulp is evenredig en beperkt tot het noodzakelijke minimum. Hoewel het steunniveau niet is gebaseerd op de individuele kwantificering van het financieringstekort voor elk van de begunstigden, moet de steunverlenende autoriteit ervoor zorgen dat de steun het financieringstekort niet overschrijdt. Daarnaast zal de steun voor warmteopwekking jaarlijks worden gecontroleerd door de subsidieverlenende instantie om te waarborgen dat het financieringstekort niet wordt overschreden.
  • Het positieve effecten van de steun over het koolstofarm maken van stadsverwarmingssystemen in Duitsland opwegen tegen eventuele negatieve effecten over concurrentie en handel tussen lidstaten. De regeling ondersteunt het koolstofarm maken van de stadsverwarmingssector in Duitsland, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd, in overeenstemming met de Europese Green Deal, zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren.

Op basis hiervan keurde de Commissie de Duitse regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

Achtergrond

De Commissie 2022 Richtsnoeren staatssteun voor klimaat, milieubescherming en energie richtsnoeren verstrekken over hoe de Commissie de verenigbaarheid zal beoordelen van milieubescherming, met inbegrip van klimaatbescherming, en energiesteunmaatregelen die onderworpen zijn aan de aanmeldingsverplichting krachtens artikel 107, lid 3, onder c), VWEU.

De nieuwe richtlijnen, die vanaf januari 2022 van toepassing zijn, creëren een flexibel, geschikt kader om de lidstaten te helpen de nodige ondersteuning te bieden om de doelstellingen van de Green Deal op een gerichte en kosteneffectieve manier te bereiken. De regels behelzen een afstemming op de belangrijke doelstellingen en streefdoelen van de EU die zijn uiteengezet in de Europese Green Deal en op andere recente wijzigingen in de regelgeving op energie- en milieugebied, en zullen rekening houden met het toegenomen belang van klimaatbescherming. Ze omvatten onder meer onderdelen over energie-efficiëntiemaatregelen, steun voor schone mobiliteit, infrastructuur, circulaire economie, vermindering van vervuiling, bescherming en herstel van de biodiversiteit, evenals maatregelen om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, onder bepaalde voorwaarden.

De richtsnoeren stellen de lidstaten in staat om onder bepaalde voorwaarden steun te verlenen aan de productie van warmte uit warmtekrachtkoppelingsinstallaties die gekoppeld zijn aan de stadsverwarmingssector. Deze regels zijn bedoeld om de lidstaten te helpen de ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen van de EU te halen, tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder onnodige concurrentieverstoringen op de interne markt.

Het Richtlijn energie-efficiëntie van 2018 een EU-brede bindende energie-efficiëntiedoelstelling van ten minste 32.5% tegen 2030 vastgesteld Mededeling over de Europese Green Deal in 2019 heeft de Commissie haar klimaatambities versterkt en als doelstelling gesteld dat er in 2050 geen netto-uitstoot van broeikasgassen meer is Europese klimaatwetgeving goedgekeurd in juni 2019, waarin de klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050 is vastgelegd en de tussentijdse doelstelling wordt ingevoerd om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen, vormt de basis voor de 'Fit voor 55' wetgevingsvoorstellen die op 14 juli 2021 door de Commissie zijn aangenomen. Van deze voorstellen heeft de Commissie een wijziging van de Richtlijn energie-efficiëntie om een ​​ambitieuzer bindende jaarlijkse doelstelling te ontwikkelen om het energieverbruik op EU-niveau te verminderen.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.63177 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie Concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending